Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΕΥΧΗ... ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ

Αγαπημένοι φίλοι και αναγνώστες το 2023 φτάνει στο τέλος του και μαζί του ελπίζω να τελειώσουν όλα αυτά που μας ταλαιπώρησαν τον τελευταίο χρόνο.
Το 2023 για μένα ήταν μια αρκετά αγχωτική χρονιά, με πολλά προβλήματα υγείας και αλλαγές. Με ρυθμούς πολύ γρήγορους, ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα και αν αναλογιστώ πως η τελευταία μέρα του χρόνου με βρίσκει με κορωνοϊό δεν θα έλεγα πως αυτή χρονιά ήταν η καλύτερή μου. 
Αυτό όμως που όμως έχω να πω είναι πως ήταν μια χρονιά που σαν άνθρωποι ήρθαμε πιο κοντά, δεθήκαμε περισσότερο και μέσα από τα προβλήματα κατάλαβα, για ακόμα μια φορά, πως δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την υγεία και την οικογένεια.


Έτσι λοιπόν φέτος αποφάσισα να κάνω την πιο γλυκιά βασιλόπιτα. Πολλή γλυκιά, φουλ σοκολάτα, μπας και η επόμενη χρονιά πάει κάπως καλύτερα. 

Με πολύ απλά υλικά, προλαβαίνετε να την κάνετε.

Θα χρειαστούμε:

1 ποτήρι βραστό νερό
4 αβγά
3/4 ποτήρι λάδι 
1 1/2 ποτήρι φαρίνα
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
7 κουτ. σούπας κακάο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το βραστό νερό, την ζάχαρη, το κακάο, το λάδι. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. 
Έχουμε στην ουσία ένα σιρόπι κακάο.
Από αυτό το μείγμα κρατάμε ένα ποτήρι στην άκρη.
Έπειτα προσθέτουμε τα αβγά, την φαρίνα και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα και ρίχνουμε το μείγμα μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο και όπως είναι ζεστό, μέσα στην φόρμα, το περιχύνουμε με το αρχικό σιρόπι που είχαμε φυλάξει. 
Ένα πολύ σημαντικό βήμα που αν το παραλείψετε δεν θα μπορέσετε να ξεφορμάρετε είναι το εξής:
Πριν περιχύσουμε το γλυκό με το σιρόπι, το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και το ξαναβάζουμε στην φόρμα. Έπειτα το σιροπιάζουμε. Πολύ σημαντικό βήμα. Αν δεν το κάνετε, το κέικ θα κολλήσει στην φόρμα και δεν θα μπορέσετε να το ξεφορμάρετε.
Αφήνουμε το γλυκό για αρκετή ώρα να ρουφήξει όλο το σιρόπι.
Ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε όπως μας αρέσει.


Με αυτή λοιπόν την λαχταριστή βασιλοσοκολατόπιτα σας εύχομαι καλή πρωτοχρονιά, να περάσετε όμορφα, όπως ο καθένας επιθυμεί. 

Μια ευχή κάνω για το νέος έτος. 
Και του χρόνου με υγεία!
Μόνο υγεία και όλα τα άλλα φτιάχνονται από άξιους ανθρώπους.

Και όπως λέει και ο αγαπημένος μου Φοίβος:

Κι όποιος είπε "και του χρόνου"
θα εννοεί πως δεν τελειώσαμε φέτος...

Βάλτε το δυνατά!




Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΗΡΘΕ!

Για μένα φέτος ο Άγιος Βασίλης ήρθε λίγο πιο νωρίς, όχι όμως από την Καισαρεία αλλά από την Κρήτη. 
Η αγαπημένη μου Ρούλα ήταν ο μυστικός μου Άγιος Βασίλης, στην μυστική ανταλλαγή της Μαριλένας και αυτό με χαροποίησε ιδιαιτέρως. 


Η Ρούλα μας γαλαντόμα και δημιουργική όπως πάντα, έστειλε τις δημιουργίες της, πανέμορφες όπως πάντα.

Μια πανέμορφη γιρλάντα 
(την οποία θα την κρατήσω στολισμένη και μετά τις γιορτές)


Χειροποίητα σταλίδα


Καρτούλα και σοκοφρέτες!


Και για την Ελένη μου ένα δώρο έκπληξη.


Ρουλάκη μου σε υπέρ ευχαριστώ για όλα.
Και του χρόνου με υγεία!


🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅


Και μαζί με τον μυστικό Άγιο Βασίλη, κατάφθασε και το δώρο της διοργανώτριας Μαριλένας και η χαρά μου έγινε πιο μεγάλη.



Είμαι τόσο τυχερή που μια μέρα πριν χρόνια αποφάσισα να ανοίξω αυτό το μπλογκ και γνωρίσα τέτοιους υπέροχους ανθρώπους!

Πάντα τέτοια κορίτσια μου. 
Σας ευχαριστώ και τις δυο!
Καλές γιορτές με υγεία!



Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΣΚΙ;;;

Μια φορά και έναν καιρό ήταν δυο μικρά κουκουνάρια.


Βάλανε τα σκουφάκια τους, πήραν τα πέδιλα του σκι και τράβηξαν για σκι.


Χαρούμενα που ήρθαν τα Χριστούγεννα, γλίστρησαν πάνω στο δέντρο μας και άλλαξαν την διάθεσή μας.


Να ζείτε και να περνάτε όμορφα!


Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ... #8

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πως κάτι πολύ όμορφο, 
συνάμα με την ευχαρίστηση, σου προκαλεί μια θλίψη;
 

Σαν ένας πίνακας ζωγραφικής που δεν ξέρεις πως να τον τελειώσεις.


Μπλέκει τις σκέψεις μας.
Μια γαλήνη, μια τρικυμία.


Ίσιες γραμμές, ανώμαλες προσγειώσεις.


Αυτός ο υπέροχος ουρανός πάνω από την πόλη μας αλλάζει χρώματα.


Και κάπως έτσι αλλάζει χρώματα και η θλίψη...

Να ζείτε και να περνάτε όμορφα.





Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΟΡΑΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ...

«Αντίο, είπε η αλεπού. Αυτό είναι το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό. Δεν βλέπουμε καλά, παρά με την καρδιά μας. Το ουσιαστικό είναι αόρατο για τα μάτια»

Έτσι και γω με την καρδιά, είδα την ιστορία πίσω από τα αντικείμενα, πίσω από μια πασχαλιάτικη λαμπάδα, που ενδεχομένως να έμενε απλά σε ένα συρτάρι.
Μαζί με πέτρες της θάλασσας, άμμο και χρώματα, έγινε ένας καμβάς και η λαμπάδα πήρε ζωή.









Να ζείτε και να περνάτε όμορφα!






 

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Η θάλασσα. Ένα από τα μεγαλύτερα αγχολυτικά. Θα μπορούσα να κάθομαι ώρες να την κοιτάζω. Να αφήνω τα προβλήματα να βουλιάξουν μέσα στους αφρούς της, να χαθούν στο απέραντό της. Να απορροφηθεί η αρνητική ενέργεια κα να καλυφθεί από τα βότσαλα.
Τόσο βαθιά που θαρρείς δεν θα βρει διέξοδο, πως θα μείνει για πάντα θαμμένη και δεν θα νιώσουμε ξανά λύπη. Μακάρι και να ήταν έτσι...


Να φεύγει τόσο εύκολα η θλίψη, να χάνεται με τους αφρούς της, έτσι όπως χάνεται ο παφλασμός, έτσι όπως  χάνεται το κύμα.
Και αυτός ο ήχος της. Σαν να καλύπτει όλες τις παραφωνίες, όλες τις εκκωφαντικές φωνές που σου διαλύουν την καθημερινότητα και δεν σε αφήνουν να ζήσεις.


Και τρόπος που απορροφά τα χρώματα, τόσο άψογα και τόσο τέλεια, που κανένας καμβάς, κανένα χέρι δεν μπορεί να αποτυπώσει αυτό που βλέπει το μάτι.


Είναι πράγματι φοβερό πόσο επιβάλλεται στο μυαλό, αλλάζει το ύφος των αντικειμένων, αλλάζει τις γεύσεις, τρέχει ανάμεσα στις ομπρέλες, στα πράγματά μας, στις ομιλίες μας, φτιάχνει ένα νέο περιβάλλον.


Είναι αυτή η μυστική επιβολή της φύσης που παραδίνεσαι άνευ όρων, χωρίς να το θέλεις αλλά προσαρμόζεσαι τόσο εύκολα, λες και πάντα ήσουν κομμάτι της, αναπόσπαστο, αφήνεσαι και γίνεται ένα με αυτή.


*** Οι φωτογραφίες είναι από την Μελίντα και Αμμουδέλι Λέσβου.





 

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

ΕΝΑΣ ΤΣΑΛΑΠΕΤΕΙΝΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ.

Σας έχει τύχει σίγουρα να περνάν οι μέρες σας μηχανικά, σαν την μέρα της μαρμότας, κάνοντας τα ίδια και τα ίδια, περιμένοντας τα ίδια πράγματα, αποφεύγοντας τις ίδιες καταστάσεις, μια μετάβαση από μέρα σε μέρα, χωρίς ιδιαίτερες στιγμές και σκέψεις.
Και κάποια στιγμή εκεί που όλα μοιάζουν μια ευθεία γραμμή που εσύ τρέχεις παράλληλα, συμβαίνουν δυο απλά πράγματα και συγκρούεσαι με την πραγματικότητα.
Περπατώντας την συνηθισμένη διαδρομή, σκεπτόμενη όλα αυτά που πρέπει να προλάβω, γύρισα απλά το βλέμμα και να σου ένας τσαλαπετεινός. Έτσι απλά στο κέντρο της Αθήνας, ένα υπέροχο σπάνιο πουλί, είπε να ταράξει τα νερά της λίμνης μας. Έτσι για λίγο κάτι ασυνήθιστο, μπαίνει απρόσκλητο μέσα στην επανάληψη και βάζει έναν τόνο στης μονότονες λέξεις μας.


Και μετά ξεκινάς δουλειά. Βυθίζεσαι πάλι στην ανυπόφορη ώρα της εργασίας. Πόσα πράγματα θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτές τις 8 άχαρες ώρες. Πόση ενέργεια μας απορροφά... Και πόσες τέτοιες ατέρμονες σκέψεις...
Δουλεύω καμιά φορά από το σπίτι και έχω το ράδιο ανοιχτό. Τις περισσότερες φορές δεν ακούω τα τραγούδια που παίζουν. Τα έχω απλά για συντροφιά. 
Και ξαφνικά ξεκινάν οι πρώτες νότες μια υπέροχης γιορτής, ενός τραγουδιού που είχα σχεδόν ξεχάσει. Μα πως είναι δυνατόν να το έχω ξεχάσει. Υπάρχει στο μπλογκ μου κατηγορία, που αναφέρεται σε στίχο του ''Υπάρχει ακόμα υπάρχει κάτι που δεν έχει χαθεί''.


Πως είναι δυνατόν να ξεχνάμε πράγματα που μας ανατρίχιαζαν; Θεωρώ πως μας λείπουν εικόνες. Εικόνες που θα μας κάνουν να σκεφτούμε όμορφα πράγματα, που θα μας θυμίσουν όμορφα τραγούδια.
Δεν λέω ότι δεν είμαστε καλά. Δεν λέω ότι δεν ζούμε όμορφα. Αλλά καμιά φορά ας αναζητήσουμε το συναρπαστικό. Αυτό που θα αλλάξει την μέρα. 

Βάλε φωτιά σε ό,τι σε καίει σε ό,τι σου τρώει τη ψυχή
Υπάρχει ακόμα υπάρχει κάτι που δεν έχει χαθεί

Γιατί και η ζωή τι είναι; Τι είναι η ευτυχία; 
Στιγμές...
Να ζείτε και να περνάτε όμορφα.


Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

ΕΝΑΣ ΤΥΦΩΝΑΣ JACARANDAS!

Έχετε δει αυτά τα υπέροχα δέντρα με τα μοβ λουλούδια που έχουν ομορφύνει την πόλη;
Είναι η γιακαράντα, ένα δέντρο τόσο ξεχωριστό που αλλάζει όλη την όψη της γειτονιάς.


Σε μαγεύουν με την ομορφιά τους.


Θαρρείς επιβάλλονται παντού όταν ανθίζουν. 


Ακόμα και όταν ρίχνουν τα λουλούδια τους, 
στρώνουν ένα χάλι που λυπάσαι να το πατήσεις. 


Και ένας τυφώνας γιακαράντες αγκαλιάζει γλυκά την πόλη.


Να ζείτε και να περνάτε όμορφα.

Κυριακή 7 Μαΐου 2023

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ!

 Στο κέντρο της πόλης, υπάρχει μια άνοιξη κόκκινη.
Έντονη και επιβλητική. 
Είναι αδύνατον να μην την προσέξεις.
Δύσκολα την προσπερνάς.


Ακόμα και αν κάποιες φορές φαίνεται διαφορετική,


Ακόμα και αν κάτι άλλο σου αποσπάσει την προσοχή.


Επαναλαμβάνεται, φωνάζει, ζει.


Ψάξτε την, νιώστε την, αισθανθείτε την ύπαρξή της.

Να ζείτε και περνάτε όμορφα!


Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΑΠΟ ΧΑΡΤΟΚΟΥΤΟ!

Πολύ καιρό τώρα με πιέζει η κόρη μου να της φτιάξω ένα αυτοκίνητο για να πηγαίνει βόλτα τα ''παιδιά'' της. 
Το πήρα απόφαση λοιπόν σήμερα και το έκανα.
Θα χρειαστούμε μια κούτα για τον σκελετό, χάρτινα πιάτα για τις ρόδες, χρωματιστά χαρτιά για να καλύψουμε τυχόν πλευρές που δεν μας αρέσουν, πιστόλι θερμοκόλλησης και πολλή φαντασία.
 

Ζητήστε από το παιδί να σας βοηθήσει. Δεν είναι ανάγκη να γίνει τέλειο.


Εμείς το διακοσμήσαμε με ζωγραφιές της μικρής.
Μπορείτε απλά να το ζωγραφίσετε ή να κολλήσετε χρωματιστό χαρτί όπως έχω κάνει στο εσωτερικό.


Οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά.


Έχουμε και πορτ μπαγκάζ.


Με όρεξη και φαντασία μπορείτε να κάνετε θαύματα!

Να ζείτε και να περνάτε όμορφα!



Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

ΚΑΛΑΘΑΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΜΜΕΝΑ ΑΒΓΑ!

Φίλοι μου αναγνώστες με απλά υλικά, που ενδεχομένως να έχουμε ήδη στο σπίτι, μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλαθάκι για να βάλουμε τα βαμμένα αβγά.
Χρησιμοποίησα ένα πλαστικό μπολ που μου έμεινε από ένα γλυκό ζαχαροπλαστείου, κορδέλα και ύφασμα από ένα μπουκέτο λουλούδια που μου έφεραν και σχέδια που θα ζωγραφίσουμε μόνοι μας (πασχαλίτσες, αβγουλάκια, λουλουδάκια ή ότι άλλο μας αρέσει). Τα κολλάμε μα πιστόλι θερμοκόλλησης ή μια απλή καλή κόλλα.
Τα αβγά τα έβαψα με χρώμα ζαχαροπλαστικής. Στο ίντερνετ θα βγείτε πολλές συνταγές για φυσικό βάψιμο, χωρίς χημικά. 


Σας αναφέρω συχνά το πιστόλι θερμοκόλλησης. Είναι ο πιο πρακτικός και οικονομικός τρόπος να κολλάτε στις κατασκευές, καθώς κολλάει στιγμιαία και πολύ καλά και κοστίζει πολύ λιγότερο στο σύνολο από μια καλή κόλα.
Το κόστος αγοράς είναι πολύ μικρό. Σε χρωματοπωλείο θα το βρείτε περίπου 10€, ίσως και πιο φθηνό.
Οι μπάρες σιλικόνης είναι επίσης πολύ οικονομικές, περίπου 0,50€ η μία.


Σας εύχομαι καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα.
Με υγεία και ευτυχία.
Να ζείτε και να περνάτε όμορφα!


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΑ

Οι φωτογραφίες και τα κείμενα που τις συνοδεύουν και το συνολικό περιεχόμενο του παρόντος ιστοτόπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία και προστατεύονται από τον Ν. 2121/1993. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, παραποίηση, αλλοίωση, εκμετάλλευση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση του συνολικού περιεχομένου (φωτογραφίες ή/και τμήματα αυτών, κείμενα) χωρίς τη συναίνεσή μου και την έγγραφη άδειά μου. Φωτογραφίες που δεν φέρουν το όνομά μου είναι από το www.pixabay.com και το www.pexels.com και είναι χωρίς πνευματικά δικαιώματα.