Φωτογραφίες που άλλαξαν τον κόσμο.

by - Ιουνίου 07, 2011

Μια εικόνα, 1000 λέξεις. Πόσο μάλλον μια φωτογραφία που αποτυπώνει μια ιστορική στιγμή, ένα έγκλημα, μια κοινωνική πραγματικότητα. Που να ήξεραν τότε οι φωτογράφοι τραβώντας τις συγκεκριμένες φωτογραφίες, ότι θα έμεναν στην ιστορία, θα ενέπνεαν ανθρώπους και θα έδειχναν την αλήθεια τόσα χρόνια μετά.
Eddie Adams, 1968: Ο αρχηγός Nguyen Ngoc Loan εκτελεί έναν Viet Cong άμαχο στη Σαϊγκόν και έτσι αποτυπώνετε όσο πιο γλαφυρά γίνετε ο πόλεμος του Βιετνάμ. Μπορεί βέβαια ο Adams να κέρδισε το Πούλιτζερ, αλλά μετά από χρόνια αποκαλύφθηκε ότι ο άμαχος ήταν ένας δολοφόνος που είχε βοηθήσει στην δολοφονία δεκάδων αστυνομικών, έχοντας όμως ήδη καταστρέψει την ζωή του Loan.



Widener Jeff, 1989: Βρισκόμαστε στο Πεκίνο, τα τανκς απομακρύνουν χιλάδες φοιτητές που διαμαρτύρονταν ενάντια στο κομμουνιστικό καθεστώς. Ένας όμως φοιτητής στέκεται μπροστά στα τανκ και τα σταματά. Δεν μάθαμε ποτέ το όνομα του συγκεκριμένου ανθρώπου.


Alfred Eisenstaedt, 1945: Βρισκόμαστε στην Νέα Υόρκη και ο φωτογράφος μας αποτυπώνει την χαρά για το τέλος του β' παγκοσμίου πολέμου, φωτογραφίζοντας έναν φαντάρο να φιλά μια νοσοκόμα.


Nick Ut, 1973: Ένα γυμνό κορίτσι τρέχει με μια ομάδα άλλων παιδιών μετά τη βομβιστική επίθεση σε χωριό του Βιετνάμ.

Steve McCurry, 1984: Γνωστό μόνο ως το αφγανικό κορίτσι. Η ταυτότητα της έγινε γνωστή 2002. Η Sharbat Gula έγινε ένα από τα πιο εμβληματικά εξώφυλλα του National Geographic όλων των εποχών, και ένα σύμβολο του αγώνα των προσφύγων.

Arthur Sasse, 1951: Η πιο διάσημη φωτογραφία του Albert Einstein.


Richard Drew, 2001: Ένας άνδρας πέφτει μετά την επίθεση στους διδύμους πύργους.

Μαρία Ν.

You May Also Like

0 ματιές

Σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις και greeklish, θα αποκλείονται. Ευχαριστώ.

ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ