Απόκριες εν Αθήναι!

by - Φεβρουαρίου 27, 2017

Όταν ξεμένεις στην Αθήνα τις Απόκριες φαινομενικά δεν είσαι ο τυχερός της υπόθεσης. Μπορείς όμως να φτιάξεις τις μέρες σου με μεγάλη επιτυχία. Γιατί η διάθεση υπάρχει παντού αρκεί να είσαι διατεθειμένος να την φτιάξεις.

Έτσι λοιπόν πολλές εκδηλώσεις έλαβαν μέρος στην Αθήνα. Ανάμεσά τους η χαρακτηριστική αναβίωση των Φαλληφορίων που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο.


Τα Φαλληφόρια ή Φαλλαγώγια ήταν αρχαία ελληνική γιορτή προς τιμήν του θεού Διόνυσου. Το δρώμενο ξεκίνησε από το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου έλαβε χώρα και ένα μικρό θεατρικό.


Η πομπή συνεχίστηκε στα στενά της Πλάκας, με πλήθος κόσμου να την ακολουθεί και να σκορπά παντού χαμόγελα και χαρά.


Για να καταλήξει στην πλατεία Μοναστηρακίου και να ανακατευτεί με τους υπόλοιπους μεταμφιεσμένους. 


«…Μία πομπή του ιερού φαλλικού ξόανου του Διονύσου, με τον εξάρχοντα ηθοποιό-Διόνυσο και τον συνακόλουθο διονυσιακό θίασο αποτελούμενο από Μαινάδες, Σατύρους, Σιληνούς, μεθοκόπους και τον Θεό Πάνα. Μια πομπή που συνοδευεται με βακχική μουσική από άσκαυλους (γκάιντες), αρχαίους αυλούς, αλλά και τύμπανα. Με αυτοσχέδιο σκωπτικό φαλλικό τραγούδι και τον περίφημο κωμαστικό χορό Κόρδακα. Με τη λεγόμενη ευωχία, όπου διαμοιράζεται οίνος από ένα ευμεγέθες αγγείο και συνεχίζεται το τραγούδι και ο χορός με σύγχρονα περιπαικτικά τραγούδια της λαϊκής παράδοσης, συνδέοντας με αυτό τον τρόπο το αρχέγονο χθες με το αέναο σήμερα….»


Καθαρά Δευτέρα χωρίς πέταγμα του χαρταετού δεν λογίζεται. Και για μας που έχουμε την τύχη να μένουμε στου Φιλοπάππου είναι η καλύτερη ευκαιρία για βόλτα.


Ο κόσμος είχε αρχίσει να μαζεύεται από το πρωί και ο ουρανός δεν άργησε να γεμίσει χαρταετούς.





Διασκεδάζοντας λοιπόν μαζί με τις μουσικές και την ορχήστρα του Λάκη Χαλκιά, απολαύσαμε μια υπέροχη βόλτα, όπου άνθρωποι και φύση γιορτάζουν τα φετινά Κούλουμα.


Και αφού βολτάραμε, καιρός για μάσα. Πατροπαράδοτη λαγάνα και νηστίσιμα μας περιμένουν!


Να περάσετε όμορφα.
Και του χρόνου με υγεία!


You May Also Like

13 ματιές

  1. Πολύ ωραια η ξενάγηση σου Μαρια μου
    και τα έθιμα εξίσου ελκυστικά!!!

    Και του χρόνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η καλύτερή μου να φεύγουν όλο και περισσότεροι και να αδειάζει λίγο η Αθήνα! Τα απολαμβάνεις όλα πιο ήρεμα έτσι! Χαίρομαι πάρα πολύ που πέρασες τόσο όμορφα!! Εμένα δεν μου αρέσουν οι Απόκριες κι έτσι απέφυγα να παρευρεθώ σε αυτά τα έθιμα. Φιλοπάππου αγαπημένη περιοχή από όταν ήμουν μικρή (εκεί πετούσαμε χαρταετό) μέχρι και σήμερα που πηγαίνουμε βόλτες. Εύχομαι να βρίσκεις πάντα αφορμές και να απολαμβάνεις όσα σε γεμίζουν!! Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μένα μου αρέσει η άδεια Αθήνα. Την ευχαριστιέμαι πιο πολύ.
      Ευχαριστώ Κατερίνα μου!

      Διαγραφή
  3. Και εδώ στην Αθήνα που μείναμε Μαρία μου πάντα υπάρχει τρόπος να περάσουμε ευχάριστα !!
    Και του χρόνου να είστε καλά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και του χρόνου Μαρία μου!
    Με υγεία να περάσεις ακόμα πιο ωραία!

    Φιλάκια πολλά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ όμορφες εικόνες. Και του χρόνου, Μαρία μου! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και του χρόνου με υγεία... Καλό μήνα και καλή Σαρακοστή.
    Για άλλη μια φορά χάρηκα τις εικόνες σου, Μαρία μου.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις και greeklish, θα αποκλείονται. Ευχαριστώ.

ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ