Ο έρωτας στα χρόνια των προϋποθέσεων.

by - Αυγούστου 23, 2013


Συζήτηση με τον άντρα μου.
(Γενικώς συζητάμε πολύ κοινωνικά θέματα)

Μ - Πιστεύεις ότι ο έρωτας περνάει κρίση και επηρεάζετε από την οικονομική κρίση;
Γ - Φυσικά. Όταν ο άλλος δεν έχει λεφτά σκέφτεται άλλα πράγματα και όχι τον έρωτά.
Μ - Εννοείς για να κάνεις οικογένεια ή να συζήσεις με τον άλλον;
Γ - Νια, γενικώς για να ξεκινήσεις κάποια κατάσταση.
Μ - Δηλαδή χρειάζεται λεφτά για να ζήσεις ένα μεγάλο παθιασμένο έρωτα;
Γ - Στην αρχή ναι. Πως θα την βγάλει για φαγητό, για ποτό;
Μ - Μα ο έρωτας μπορεί να υπάρξει παντού. Μπορείς να κάτσεις στην αμμουδιά και να κοιτάς απλά τη θάλασσα.
(Και όπως πάντα στις συζητήσεις μας μου λέει κάτι, με αφοπλίζει και μου δίνει αφορμή για ανάρτηση) 
Γ - Και που θα βρεις τέτοια γκόμενα;;;

Και έτσι συνειδητοποιώ για άλλη μια φορά πόσο έχει χαθεί το πάθος του έρωτα. Βέβαια το βλέπω και γύρω μου. Από γνωστούς. Που βγάζουν τα κομπιουτεράκια για να μετρήσουν πόσο κοστίζει ο έρωτας. Ένα σπίτι, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, σούπερ. Και φεύγει κάθε ερωτική επιθυμία, κάθε διάθεση για σεξ.
Δεν τα βλέπω μόνο ρομαντικά. Το ξέρω ότι αυτά δεν μπορείς να τα αποφύγεις όταν θες να κάνεις οικογένεια. Μα εγώ δεν μιλάω τόσο για αυτό. Η οικογένεια είναι ένα φυσικό επακόλουθο του έρωτα και βασική της προϋπόθεση, αλλά η οικογένεια δεν είναι προϋπόθεση για τον έρωτα.
Και βλέπω ανθρώπους που φοβούνται να ερωτευτούν, να παθιαστούν, να λιώσουν. Γιατί έχουν στο μυαλό τους προϋποθέσεις, που είναι πλέον δύσκολο να ευοδωθούν. 
Επίσης η κρίση σε πολλούς έβγαλε ένα εαυτό άσχημο. Που κρυβόταν στα χρόνια της ευημερίας. Μια πλευρά εγωιστική, μικροπρεπής και μικρόψυχη. Όλοι ανασφαλείς, μυγιάγγιχτοι και απρόσιτοι. Κτητικοί και καταπιεστικοί. Ζητάμε πολλά από τον άλλον. Απαιτούμε παραπάνω απ΄ότι χρειαζόμαστε. Πράγματα που δεν έχουν καμιά σχέση με το πάθος, το δόσιμο, την ηδονή. Και εκεί ο έρωτας δεν έχει θέση. Ευτελίζεται. Ούτε καν το σεξ. Άσχετα αν το χαραμίζουμε με εφήμερες σχέσεις.
Με τέτοια χαρακτηριστικά θα αρχίσουμε πάλι να παντρευόμαστε από συμφέρον. Το φτωχοκόριτσο θα προξενεύεται με τον πλούσιο μεσόκοπο, ο νεαρός θα ντρέπεται που δεν έχει καλή δουλειά για να φλερτάρει. Και θα ζούμε ζωές κενές, πιο κενές από τώρα.
Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα που απλά συμβαίνει. Χωρίς να το καταλάβεις, χωρίς να ρωτήσει, χωρίς εξήγηση. Δεν είναι σαν την φιλία που την επιλέγεις, δεν είναι σαν την μητρική αγάπη που υπάρχει μετά από την γέννηση. Είναι κάτι ουρανοκατεύατο. Σχεδόν θαύμα.
Ο έρωτας θα σώσει αυτόν το κόσμο. Και αν οι άνθρωποι σταματήσουν να ερωτεύονται, να παθιάζονται, να ζουν τον μεγάλο - έστω και ανεκπλήρωτο - έρωτα, τότε έχουμε θα χαθεί, θα έχουμε κάνει τον κύκλο μας.
Αφεθείτε γαμώτο. Ερωτευτείτε. Κλάψτε, πονέστε, πετάξτε στα σύννεφα, πέστε στα πατώματα. Χωρίς υπολογισμούς, χωρίς να νιώθετε ότι υπάρχει αύριο. Εσείς οι άντρες φλερτάρετε... και 'σεις οι γυναίκες μη σνομπάρετε.
Ζήστε.

σ.σ. Η φωτογραφία είναι από μια ερημική παραλία της Κάριανης Καβάλας, που έτσι απλά καθόμασταν και κοιτούσαμε τη θάλασσα.

You May Also Like

26 ματιές

  1. συμφωνω μαζι σου!!! ζηστε!!! ομορφα το εθεσες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμα σταματησει ο ανθρωπος να ερωτευεται...
    Εχει κλεισει τον κυκλο του...

    ΠΟΣΟΙ το ξερουν αυτο;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσοι έχουν ερωτευτεί πραγματικά και αναγνωρίζουν τη δύναμη αυτού.
      Καληνύχτα.

      Διαγραφή
  3. 1) Η φωτογραφία υπέροχη!!! Όπως πάντα δηλαδή!
    2) Αυτοί οι έρωτες του "εφήμερου", της αρπαχτής και γενικώς τα....."τρίγωνα" και τα...."τετράγωνα", όχι μόνο δεν σβήνουν, αντίθετα έχουν θεριέψει.... Πράγμα που σημαίνει ότι ο άνθρωπος (εν Ελλάδι) είναι της προχειρότητας, μα προπαντός της ελαφρότητας της απίστευτης. Κι εκεί διαπιστώνεις ότι δεν υπάρχει σωτηρία γενικότερα, πόσο μάλλον δε, διάθεση (αλλά και θέληση) για βαθύτερα συν-αισθήματα... Σε φιλώ γλυκά! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1)Ευχαριστώ
      2)Αυτό είναι ένα σημείο των καιρών. Η σεξουαλική ικανοποίηση χωρίς έρωτα και έλξη. Και το βλέπω όλο και πιο πολύ να συμβαίνει. Δεν το έχω κάνει ποτέ και δεν μου αρέσει καθόλου. Γιατί ωραίο είναι το σεξ, αλλά όταν είσαι ερωτευμένος ή έστω τσιμπημένος η διαφορά είναι τεράστια.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  4. Αγάπη υπάρχει σε πολλούς. Και έρωτας και έλξη και πάθος...
    Το θέμα Μαράκι είναι όμως πως πολλοί βιώνουν πάρα πολύ άσχημες καταστάσεις, που όχι για έρωτες δεν αφήνουν περιθώρια αλλά μάλλον οδηγούν στο κρεβάτι ψυχίατρου.
    Διάβασε στατιστικές που βγαίνουν για τους γάμους, τις γεννήσεις, τη σεξουαλική δυσλειτουργία - ανικανότητα, για να "θαυμάσεις" την αθέατη πλευρά της κρίσης και των μνηνονίων.
    Δεν ζούμε κάτω από φυσιολογικές καταστάσεις, πολύς κόσμος περνάει δύσκολα και αυτό χωρίς να το θέλουν έχει αλλάξει όλη τους τη ψυχοσύνθεση.
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν διαφωνώ σε αυτό που λες. Απλά προτρέπω να μη πέσουμε σε αυτή την παγίδα. Νομίζεις ότι εμένα δεν με επηρεάζει; Φυσικά και με επηρεάζει αλλά το παλεύω.
      Είναι θλιβερό να βλέπω γνωστές μου να κρίνουν πλέον τον άλλον από την δουλειά ή από τα πόσα βγάζει. Και αν είναι άνεργος δε προχωράνε, όσο και αν θέλουν. Αυτός όμως δεν είναι έρωτας. Είναι διακανονισμός. Γιατί ο έρωτας από τη φύση του δεν έχει λογική.
      Καληνύχτα.

      Διαγραφή
  5. Έχω πάψει να πιστεύω στον έρωτα καλώς ή κακώς!!Καλύτερα λοιπόν ελαφρότητα παρά έρωτας!!Η ελαφρότητα δεν χτυπάει κιόλας!

    Σε χαιρετώω!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μικρός είσαι ακόμα, περίμενε...
      Και στο κάτω κάτω εγώ δεν λέω μόνο για τον έρωτα που μπορεί να καταλήξει στο γάμο ή σε μια όμορφή σχέση, αλλά θα το πάθος, το δυνατό συναίσθημα, αυτή η πληρότητα που νιώθεις ακόμα και αν τελειώσει άσχημα.
      Σε χαιρετώ και γω.

      Διαγραφή
  6. Αμετανόητη ρομαντική εδώ! Δεν έχω απάντηση! Προτιμώ μια βραδιά στα αστέρια παρά σε ένα ακρινό εστιατόριο!
    Μήπως ζω σε λάθος εποχή;
    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ρομαντισμός και ο έρωτας δεν ήταν ποτέ εκτός μόδας. Όποτε μαζί σου και γω.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  7. Ολα ξεκινουν απ'τον φοβο.
    Οταν δεν φοβηθουμε την αντιδραση μας
    παρα αγαπησουμε το αληθινο μας
    σιγουρα θα εχουμε κερδισει
    την παρτιδα ζωη-νεκρη ζωη(1-0)

    Καληνυχτολουλουδοατρομητοαποκουνιαπαμεμιαπαρτιδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ο φόβος του να μη πληγωθούμε ή ο φόβος του να μη νιώσουμε;
      Καληνύχτα (πιο απλά εγώ)

      Διαγραφή
  8. Ο Έρωτας, θέλει ειλικρίνεια κι αυτάρκεια. Να μην φοβάσαι να πεις: Έχω δυο δεκάρες κι ο άλλος να απαντήσει: Και...? ας περάσουμε καλά μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα είναι ο πολλοί έχουμε συνδέσει την διασκέδαση με το χρήμα. Το χρήμα όμως δεν σου εγγυάται την διασκέδαση. Πχ μπορεί να έχεις τα λεφτά να πας στη Χαβάη αλλά κανείς δε σου εγγυάται ότι θα περάσεις καλά.
      Φιλάκια καλό μου.

      Διαγραφή
  9. Σ' αυτό το πρόβλημα εντοπίζω δύο κυρίως αιτίες:

    α) πράγματι ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων λογαριάζει τον έρωτα με λογιστικά κριτήρια.
    Κάνει ισολογισμό πριν προχωρήσει. Συν το κοινωνικό κύρος.
    Έτσι, επιλέγει αυτόν που μπορεί να του προσφέρει μια άνετη ζωή (στις μεγαλύτερες ηλικίες) ή έστω μια πρόσκαιρη καλοπέραση (στις μικρότερες ηλικίες).

    β) κι ο ίδιος ο άνθρωπος που βρίσκεται σε μειονεκτική θέση κοινωνικά-οικονομικά, έχει την προκατάληψη πως δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει τον έρωτα ενός άλλου ανθρώπου.
    Κι έτσι δεν τολμά να φλερτάρει υπό το φόβο της απόρριψης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό πάθαμε, όταν αφήσαμε την ύλη να ελέγχει τις ζωές μας...

    Καλώς σε βρίσκω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και αυτό συμβαίνει και σε άλλους τομείς τις ζωής μας φυσικά.
      Καλώς ήρθες.

      Διαγραφή
  11. Έχεις απόλυτο δίκιο σε όλα όσα γράφεις.
    Μεγάλο πρόβλημα και ευτελισμός του έρωτα οι μέρες μας.
    Ας ελπίσουμε πως θα αλλάξει σύντομα η κατάσταση αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν πιστεύω πως όλα αυτά είναι σημεία των καιρών..πάντα υπήρχαν οι καιροσκόποι που "ερωτεύονταν" (λέμε τώρα)κατά παραγγελία (δηλαδή όλα καλά αν ο άλλος είχε λεφτά) και πάντα υπήρχαν κι εκείνοι που άκουγαν μόνο την καρδιά τους...
    Άλλωστε δυσκολίες ο κόσμος πάντα αντιμετώπιζε...εδώ πέρασαν πόλεμοι και πόλεμοι και ο έρωτας επιβίωνε για όσους μπορούσαν να τον αντέξουν. Γιατί πολλές φορές ο έρωτας δεν είχε περιουσίες..
    Οι άλλοι διαλέγουν πορτοφόλια, ασφάλεια και όχι έρωτα..ξεπούλημα με λίγα λόγια!
    Α και ανώμαλοι πάντα υπήρχαν (σαν αυτούς που περιγράφει η Τζόαν παραπάνω)...απλά παλιά κρύβονταν, ενώ τώρα θεωρείται πως έχουν "ανοιχτά μυαλά"...(τι να πουν κι αυτοί, κάπως πρέπει να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα)...
    Πως να αντέξει η ψυχή όλων αυτών την ομορφιά μιας παραλίας το σούρουπο κι ένα χέρι να σε κρατάει σφιχτά?
    Καλό Σαββατοκύριακο..φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και υπήρχαν. Ειδικά παλαιότερα πιο πολύ. Στις δεκαετίες του 50 και του 60 τα προξενιά από συμφέρον ήταν περισσότερα.
      Αλλά υποτίθεται ότι εξελισσόμαστε ως άνθρωποι και δεν κάνουμε πισογυρίσματα.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  13. Δεν ξέρω πως εννοείται για τον κάθε άνθρωπο ο έρωτας, γιατί μαζί με το συναίσθημα υπάρχει και το σεξ.Αυτά τα δυο μαζί αποτελούν την ολοκλήρωσή του.Και πως τον αντιλαμβάνεται και συμφωνεί το ζευγάρι είναι απολύτως θεμιτό και σεβαστό.Σ΄ άλλους υπάρχουν όρια και σ΄ άλλους δεν υπάρχουν.Έτσι γίνεται και σήμερα σε περίοδο κρίσης.Ορισμένα όρια απ΄ αυτά είναι το οικονομικό.Για να μην αναφέρω τα εμπόδια που υπάρχουν μέσα απ΄ το σπίτι προς τα παιδιά.Πόσες φορές θα έχουμε πει και προτείνει τι να διαλέξουν γενικά!Και πόσοι από μας θα ΄χουν συμβουλέψει τα παιδιά τους να βρουν το ταίρι τους βασιζόμενοι στον χαρακτήρα τους και μόνο!
    Οι σκέψεις σου πάντα με προβληματίζουν και θα ΄θελα να γράψω κι άλλα!Φεύγω για να μην κουράσω!
    Έχεις την καλημέρα μου!:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς φίλε μου δεν είναι λίγοι οι γονείς που συμβουλεύουν τα παιδιά τους να επιλέξουν το ταίρι τους λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική τους επιφάνεια, ακόμα και την κοινωνική του τάξη. Και μη σου φαίνεται καθόλου περίεργο.

      Καλημέρα.

      Διαγραφή

Σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις και greeklish, θα αποκλείονται. Ευχαριστώ.

ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ