Τρίτη, 3 Απριλίου 2018

Μαγειρέματα! (Ομελέτα φούρνου με σπανάκι)


Αγαπημένοι μου φίλοι και αναγνώστες καλημέρα σας. Καινούργια στήλη στο μπλογκ μας. Μαγειρέματα! Η μαγειρική είναι ένα από τα χόμπι μου, το οποίο σε κάθε ευκαιρία το κάνω πράξη. Μου αρέσει να μαγειρεύω, να κάνω τραπέζια και φυσικά να τρώω. Είμαι άνθρωπος της δοκιμής και μου αρέσει να ανακαλύπτω καινούριες γεύσεις. 
Η μαγειρική είναι ένα από τα πράγματα που μου επιβεβαίωσαν την γνώμη που έχω, ότι όταν κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα, παύει να γίνεται χόμπι και χάνεται η μαγεία. Για κάποιο αρκετά μεγάλο διάστημα το έκανα επάγγελμα και δεν ήταν και η καλύτερη εμπειρία που είχα. Ίσως να έφταιγαν και οι τότε συνθήκες ή ίσως δεν ήμουν έτοιμη ακόμα. 
Όπως και να έχει συνεχίζω να μαγειρεύω, να πειραματίζομαι και να δημιουργώ. Γιατί το φαγητό είναι ένα από τα πράγματα που μας κάνει να αγαπάμε, μας επαναφέρει μνήμες και στιγμές και γενικά μας ενώνει και αμβλύνει τις διαφορές μας.

Θα ξεκινήσουμε με μια πολύ εύκολη συνταγή, εξαιρετικά θρεπτική και χορταστική. Ομελέτα φούρνου με σπανάκι. Ειδικά για τις μέρες νηστείας, για αυτούς που φυσικά νηστεύουν μόνο από κρέας. 

Θα χρειαστούμε:
για 2-3 άτομα
  • 3-4 κούπες σπανάκι ζεματισμένο. Αν δεν είναι ζεματισμένο, χρειαζόμαστε πιο πολύ.
  • μισό ματσάκι κρεμμυδάκι φρέσκο ή 2 ξερά κρεμμύδια μεγάλα
  • 4 πατάτες
  • 4 αβγά
  • 2 κούπες φέτα θρυμματισμένη ή τυρί νιβατό ή και τα δύο.
  • τριμμένο κίτρινο τυρί για την επιφάνεια
  • αλατοπίπερο
  • ρίγανη
  • ελαιόλαδο για το σοτάρισμα και το τηγάνισμα.
Εκτέλεση:

Σοτάρουμε το σπανάκι και το κρεμμύδι μαζί για περίπου 5 λεπτά. Αν το σπανάκι δεν είναι ζεματισμένο, είναι φρέσκο δηλαδή, το σοτάρουμε περισσότερη ώρα, μέχρι να μαραθεί. Αλατοπιπερώνουμε. Εμείς στην οικογένειά μας, μαζεύουμε το σπανάκι στη εποχή του, το ζεματάμε και το αποθηκεύουμε στην κατάψυξη. Έτσι το έχουμε διαθέσιμο όλο τον χρόνο. Το ίδιο κάνουμε και με το φρέσκο κρεμμυδάκι (χωρίς να το ζεματίσουμε).
Μόλις σοταριστούν τα λαχανικά μας, ρίχνουμε την φέτα. Κάποιες φορές το κάνω με τυρί νιβατό. Η μητέρα μου κατάγεται από Θεσσαλία και έτσι έχουμε πάντα διαθέσιμο το εν λόγω τυρί. Αυτή την φορά προτίμησα να βάλω φέτα, την οποία τη έφτιαξε η πεθερά μου. Προσθέτουμε και λίγη ρίγανη.
Εντωμεταξύ ανάψτε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.


Παράλληλα καθαρίστε τις πατάτες, τηγανίστε τες και βάλτε τες στο ταψάκι που θα βάλουμε και τα υπόλοιπα υλικά. 


Αφού σοταριστούν τα λαχανικά μας σπάμε τα αβγά και τα κάνουμε ομελέτα. Τα ρίχνουμε στα λαχανικά, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε πάνω στο μάτι για 1-2 λεπτά.
Αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα μας πάνω από τις πατάτες.


Τρίβουμε στην επιφάνεια κίτρινο τυρί. Εγώ έβαλα ένα κίτρινο τυρί που φτιάχνει η πεθερά μου. Είναι αρκετά πικάντικο για αυτό δεν έβαλα πολύ. Αν εσείς θέλετε να βάλετε γκούντα ή κασέρι βάλτε περισσότερο.
Ψήστε για περίπου 15 με 20 λεπτά.


Έτοιμο!


Μαγειρεύοντας αυτό το απλό φαγητάκι συνειδητοποίησα πως όλα τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι δικά μας. Σπανάκι και κρεμμυδάκια από την μαμά, τυριά και αβγά από την πεθερά, πατάτες από την γιαγιά. Ελαιόλαδο φυσικά από το χωριό. Μακάρι να αξιωθούμε και ΄μεις να γεμίζουμε τόσα καλούδια τα παιδιά μας.

Καλή σας όρεξη!


3 σχόλια:

  1. Φαίνεται νοστιμότατη.Την κρατώ για να τη δοκιμάσω μετά τις γιορτές βέβαια γιατί νηστεύουμε και τα αυγά.
    Ωραία στήλη η νέα σου για το μπλογκ Θα την παρακολουθώ
    Καλό Πάσχα εύχομαι κι απο εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαρία μου χαίρομαι ιδιαιτέρως με την νέα σου στήλη γιατί συμπτωματικά εδώ και λίγους μήνες ανακάλυψα ότι έχω καλή σχέση με την μαγειρική! Κάνω απλά φαγητά αλλά ευτυχώς σχεδόν όλα καταλήγουν πεντανόστιμα!
    Τέλεια φαίνεται η ομελέτα και στον φούρνο θα είναι πιο υγιεινή!

    Καλό Πάσχα με υγεία, να περάσετε όμορφα με το μωράκι σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλορίζικη η νέα σου στήλη Μαρία μου.
    Μου αρέσει η μαγειρική , αλλά προτιμώ να δοκιμάζω τη μαγειρική των άλλων όταν μου δίνετε η ευκαιρία .😁😁😁
    Θα δοκιμάσω αυτή τη συνταγή αφού δεν είσαι κοντά να φάω από τη δική σου.
    😂😂😂🤣🤣🤣
    Καλό Πάσχα και φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις και greeklish, θα αποκλείονται. Ευχαριστώ.

τελευταία άρθρα