Τζάμπα Μάγκες.

by - Ιουνίου 07, 2012

Λαμβάνοντας ως αφορμή την ανάρτηση του φίλου Οικοδόμου και τα σχόλια της αγαπητής Σοφίας θέλω να κάνω μερικες επισημάνσεις περί ανωνυμίας των μπλογκ, ξεκαθαρίζοντας και κάποια πράγματα για μένα. 
Καταρχήν να πω ότι το μπλογκ μου δεν είναι ανώνυμο και ουδέποτε σκοπός του ήταν και θα είναι η ανωνυμία. Δεν έκρυψα ποτέ και από κανέναν ότι διατηρώ το ιστολόγιο αυτό. Όποιοι με διαβάζουν συχνά, και δεν είναι φίλοι μου, ξέρουν από που κατάγομαι και που μένω και το ότι δεν ξέρετε προσωπικά μου στοιχεία οφείλετε απλά στο γεγονός ότι δεν είμαστε γνωστοί και σε καμία περίπτωση επειδή θέλω να τα κρύψω.
Τώρα όσον αφορά την άρση της ανωνυμίας, εμένα προσωπικά δεν θα με επηρέαζε καθόλου, από την άποψη ότι δεν έχω να κρύψω ή να φοβηθώ κάτι. Δεν βλέπω κανένα λόγο να μην θέλω αν υπάρχει το όνομά πίσω από το μπλογκ και ούτε θεωρώ ότι αυτό μου στερεί κάποιο δικαίωμα ή περιορίζει κάποια ελευθερία μου. Ποια ελευθερία; Της ανωνυμίας; Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα την διεκδικήσω κιόλας (την επωνυμία μου). Ας πούμε δεν δεχόμαστε ένα κείμενο σε μια εφημερίδα που είναι ανυπόγραφο, αλλά δεχόμαστε τις χιλιάδες ανώνυμες αναρτήσεις και θέλουμε να παλέψουμε για την διατήρηση αυτού. 
Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι η παρέμβαση στο τι γράφουμε. Αυτό είναι περιορισμός. Το να σου επιβάλει κάποιος το τι να γράψεις ή το τι να μην γράψεις. Άλλα αυτό δεν έχει καμία σχέση με αν είσαι επώνυμος ή ανώνυμος.
Και αν αυτή η ανωνυμία βολεύει μερικούς να στήνουν μπλογκς ώστε να μπορούν να χειραγωγούν ή να δημιουργούν κατευθυνόμενες καταστάσεις, τότε είναι  μεγαλύτερη ανάγκη να μην υπάρχει. Άρα ο καθένας παίρνει τα ρίσκα του για το με ποιον θα επικοινωνήσει και ποιον θα αποδεχτεί. Και από την στιγμή που είμαστε όλοι ανώνυμοι αυτό το ρίσκο γίνεται μεγαλύτερο. Και στην ουσία τι είδους επικοινωνία είναι αυτή, όταν  δεν είσαι σε θέση να γνωρίζεις κάποια πράγματα για τον άλλον; Προφανώς επιφανειακή.
Εδώ να πω ότι η άρση της ανωνυμίας, φυσικά δεν γίνεται από την πολιτεία για την επίτευξη της καλύτερης επικοινωνίας μεταξύ μας αλλά για την απόδοση τυχών ποινικών ευθυνών αν υπάρχουν. Θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να κοντρολάρουν ένα σύστημα που έχει αρπάξει μέσα από τα χέρια των ΜΜΕ την ενημέρωση και κατ΄επέκταση ένα μεγάλο μέρος των εσόδων της.
Με λίγα λόγια, αν βάλουμε στην άκρη το κομμάτι των ποινικών ευθυνών και το πως θα αποδοθούν ή αν πρέπει ή όχι να αρθεί η ανωνυμία, θέλω να σας ρωτήσω, αν κάτω από τα κείμενά μας υπήρχε το πραγματικό μας όνομα, η πραγματική μας ιδιότητα,
θα γράφαμε αλλιώς;
Θα φοβόμασταν περισσότερο να εναντιωθούμε σε κάτι;
Θα στρογγυλεύαμε τις απόψεις μας; 
Γιατί αν ναι, ε τότε τζάμπα μάγκες ήμαστε.

You May Also Like

6 ματιές

  1. Δεν συμφωνω μαζι σου φιλη μου..
    Οχι γιατι 'χαιρομαι' να γραφω ανωνυμα,οτι μου κατεβει...Αλλα γιατι οι αναρτησεις στα μπλογκ..Και οι ιδιοι οι μπλογκερς...Δεν κινδυνευουν μονο απο τη χειραγωγηση του κρατους...
    Αλλα και απο την απειλη των ανθρωπων..Που δεν ανεχονται την διαφορετικη αποψη...
    Αν..Επι παραδειγματι...Εχω αποψη υπερ των εκτρωσεων..Τι θα εμποδισει την οποιαδηποτε κυρια Λουκα...Να ερθει εξω απο το σπιτι μου...Και να με φωναζει "δολοφονο μωρων"...;;;
    Ποιος θα εμποδισει παρανοικους, να προσβαλουν τα παιδια μου...Για αποψεις, που θα εχω εγω εκφρασει στο μπλογκ;;
    Μηπως εμεις, οι μπλογκες..Εχουμε την οικονομικη δυναμη..Να προσλαμβανουμε ιδιωτικους σεκουριταδες...Η εχουμε θωρακισμενα σπιτια και αυτοκινητα;;;...Οπως οι επωνυμοι δημοσιογραφοι του οποιουδηποτε "συστηματος";;;
    Ετσι λοιπον...Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ αυτος εκβιασμος...Της αποψης μας...ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ θα οδηγησει σε μειωση της αντιπαλοτητας με το συστημα που εξουσιαζει...

    Αφ ετερου...

    Ο ονομαστικος χαρακτηρισμος...
    Θα συμβαλει στη δημιουργια φακελλου..Που θα χαρακτηρισει..Ακομα και τους φιλους και τους αναγνωστες..Και οσους ΤΥΧΑΙΑ περασαν..Απο ενα χαρακτηρισμενο μπλογκ...
    Ο καθ ενας απο μας..Θα ειναι ερμαιο..Στα χερια των υπολοιπων ανθρωπων..Που θα αναρτησουν,χαρακτηρισμενες αποψεις...
    Χωρις να υπαρχει δυνατοτητα..Να γνωρζεις και αυτον που γραφει...
    Δεν θα γνωριστουμε μεταξυ μας...Αυτο θα ηταν ΚΑΛΟ...!!
    Μια κεντρικη και υπερανω διοικηση θα μας γνωριζει..Και θα μας χαρακτηριζει...

    Το βρισκεις σωστο αυτο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και βρίσκω λιγάκι τραβηγμένη την άποψή σου, όπως πάντα την σέβομαι και την υπολήπτομαι.
      Οι απόψεις είτε είναι δημόσιες είτε ιδιωτικές, χαρακτηρίζουν ένα άτομο. Φοβάσαι να σε χαρακτηρίσουν κάπως Μια ζωή φοβόμαστε να μην μας χαρακτηρίσουν ή μάλλον μα μην μας κακοχαρακτηρίσουν. Γιατί πρέπει μια ζωή να κρύβουμε τα θέλω και τα πιστεύω μας; Που την βλέπεις την ελευθερία σε αυτό; Δεν είναι καταπίεση;
      Αυτός που θα τολμά να έχει πολύ ριζοσπαστικές ιδέες, πρέπει να τολμά να τις εκφράζει και δημόσια. Και επίσης να είναι διατεθειμένος να υποστεί τις συνέπειες; Με εμάς, τα μικρά ταπεινά μπλογκ, δεν νομίζω βέβαια να ασχοληθεί και κανένας εδώ που τα λέμε.
      Αλλά απάντησε μου, θεωρείς ότι το να λες μια άποψη ανώνυμα, όσο ασήμαντη ή σημαντική, είναι δικαίωμα ή ελευθερία.
      Και από ότι κατάλαβα εσύ θα άλλαξες τον τρόπο γραφής σου ε;
      Καλημέρα να έχεις.

      Διαγραφή
  2. Ενεργοποιήθηκε λοιπόν το blogspot.gr. Θυμάσαι που τα λέγαμε;

    Το γεγονός ότι το διαδίκτυο βρίθει από τσάμπα μάγκες - ελέω ανωνυμίας - δεν πρόκειται να αλλάξει, όσοι νόμοι κι αν επιβληθούν για την άρση της. Και δεν πρόκειται για ελληνικό φαινόμενο, το γνωρίζεις. Θεωρώ όμως πολύ χειρότερους από τους «ανώνυμους» τα πολιτικά καθάρματα που με τη βουλευτική τους ασυλία επιβάλλουν σε όλους μας τη δική τους τσάμπα μαγκιά.
    Ή καταργούν λοιπόν εντελώς τη δυνατότητα δημιουργίας προσωπικών ιστοσελίδων και σχολιασμού και την επιτρέπουν μόνο σε «επώνυμους» μεγαλοδημοσιογράφους και τηλεοπτικά δίκτυα, ή ας πάψουν να μας ζαλίζουν με απειλές του κώ…

    Προσωπικά δεν πρόκειται να αλλάξω ούτε παρένθεση, κόμμα ή θαυμαστικό σε όσα γράφω στο blog μου ή σχολιάζω σε άλλα. Οι ξεφτίλες-αποτυχημένοι-κομματικοδίαιτοι-απατεώνες … κλπ κλπ κλπ πωλητικοί, θέλω καθημερινά να εισπράττουν την οργή μου και όχι μόνο στις εκλογές.

    Αδιαφορώ αν μου κλείσουν το blog. Θα ανοίξω άλλο.
    Δεν θεωρώ ότι γράφω κάτι ιδιαίτερα σημαντικό που θέλω να μείνει στην ιστορία για να διδάσκεται στα σχολεία. Τις απόψεις μου γράφω, ξεσπάω και εκτονώνομαι. Είναι απόλυτα σίγουρο ότι αυτοί στους οποίους απευθύνομαι δεν με διαβάζουν, όπως και κανέναν μας. Τα site που τους ενδιαφέρει και μπαίνουν είναι του real estate, αγοράς πολεμικού υλικού, τηλεπικοινωνιών, τέτοια. Αδιαφορούν αν τους βρίζουμε, τους αρκεί η κονόμα.

    Και για να απαντήσω στο ερώτημα: Ναι, θα έγραφα ακριβώς τα ίδια ακόμη και αν ήμουν υποχρεωμένος να δίνω τα στοιχεία μου. Απαιτώ όμως ο κάθε μαλάκας πωλητικός που μαζί του τα φάγαμε, υπόγραψε μνημόνια χωρίς να μας ρωτήσει, ξεπούλησε τη χώρα μας, οδήγησε ανθρώπους στην ανεργία και τη φτώχεια, άλλους στην αυτοκτονία και άλλους να τρέφονται από κάδους, να παραιτηθεί από κάθε ασυλία ώστε να μπορούμε να τον ξεσκίσουμε στα δικαστήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
    Τότε να δούμε ποιος είναι ο τσάμπα μάγκας…!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε αυτό δεν έχεις άδικο. Η ασυλία των πολιτικών είναι ίσως αυτή που μα έφερε στην ασυδοσία. Δουν ανενόχλητοι σε ένα πλαίσιο που έχει φτιαχτεί από αυτούς για αυτούς.
      Τώρα όσο αφορά τα μπλογκ, η κατάληξη gr ακόμα δεν λέει τίποτα, ακόμα και αν το μπλογκ είναι επώνυμο. Χρειάζονται και άλλοι νόμοι να εφαρμοστούν ώστε να έρθει ο πλήρης έλεγχος. Και θα έρθει.
      Το θέμα είναι το πόσο θα αντισταθούμε συνεχίζοντας να γράφουμε έστω και επώνυμα. Νομίζω ότι εκεί θα φανεί η μαγκιά.
      Καλημέρα

      Διαγραφή
  3. Μαρία συμφωνώ μαζί σου όπως και με το σχόλιο του Πέτρου Κ.
    Δεν έχω κανένα πρόβλημα να δώσω και τα υπόλοιπα στοιχεία μου. Η ιδέες και οι απόψεις μου ήταν και θα είναι πάντα δημόσιες και παν παρέα με την μουτσούνα μου.
    Έχω το θάρρος της γνώμης μου και δεν το παζαρεύω με κανάναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν αρθεί η ανωνυμία και σταματήσουμε να γράφουμε τότε αυτό θα είναι και το τέλος του ίντερνετ.
      Καλησπέρα.

      Διαγραφή

Σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις και greeklish, θα αποκλείονται. Ευχαριστώ.

ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ