Μέλνικ... μια άλλη Βουλγαρία (...και κάτι άλλα δικά μου)

by - Ιουνίου 10, 2013

Σήμερα θα σας πάω στο εξωτερικό. Όχι πολύ μακρυά βέβαια. Μόλις 25 χλμ από τα σύνορα. Στο Μέλνικ.


Γενικώς ποτέ δεν κατάλαβα την φρενίτιδα των Σερρέων να προτιμούν την αγορά της Βουλγαρίας για τα ψώνια τους. Ειδικά τώρα σε καιρούς κρίσης πολύ περισσότερο. Η αλήθεια είναι ότι οι τιμές δεν είναι πολύ διαφορετικές. Είναι βέβαια χαμηλότερες αλλά όχι τόσο ώστε να κάνεις 100 χλμ πήγαινε - έλα για να ψωνίσεις και να βάλεις βενζίνα. Πέρα από αυτό όμως στηρίζοντας την αγορά μια άλλης χώρας (ακόμα και στα είδη διατροφής, σούπερ μάρκετ, μαναβική!!!) το μόνο που καταφέρνεις είναι να ερημώσει η αγορά της δικής σου χώρας. Και η ποιότητα και η προέλευσή των προϊόντων άγνωστη.
Πολλοί λένε ότι πάνε για βόλτα απλά. Εγώ λέω ότι για να πας βόλτα στο Σαντάνσκι ή στο Πετρίτσι (είναι οι δύο πόλεις που πηγαίνουν πολλοί Έλληνες) και να σου αρέσει ή καθυστερημένος θα είσαι ή θα έχεις παντελής έλλειψη αισθητικής. 
Είναι δυο πόλεις που είναι χειρότερες από το χειρότερο μέρος της Αθήνας. Κανένα χρώμα, καμιά αισθητική, καμιά ομορφιά. Οι άνθρωποι αγέλαστοι, μοιάζουν ακόμα και δυστυχισμένοι. Και όταν ακούω και την φράση που πολλοί λένε ότι στην Βουλγαρία είναι καλύτερα δαιμονίζομαι. Οι αλήθεια είναι ότι οι Βούλγαροι δεν έχουν ζήσει και τίποτα καλύτερο. Στερούνται, ακόμα και τώρα, πολλά βασικά και αυτονόητα πράγματα που έχουμε εμείς. Τώρα είναι το καλύτερο για αυτούς. Τώρα που άνοιξαν τα σύνορα και οι Έλληνες τους αφήνουν χρήματα. 
Όμως βέβαια οι διαφορά μας με αυτούς είναι ότι επειδή δεν έζησαν ποτέ κάτι καλύτερο δεν τους ενοχλεί που είναι έτσι, ενώ για μας είναι αρκετά δύσκολο να αποχωρηστούμε τις ανέσεις μας.
Τα πράγματα είναι διαφορετικά στην Σόφια, όπως είναι πάντα σε μια τόσο μεγάλη πόλη.
Και ενώ οι περισσότερες περιοχές τις Νότιας Βουλγαρίας είναι όπως σας τις περιέγραψα, υπάρχει ένα μικρό χωριό, το Μέλνικ, που είναι μόνο 25 χλμ από τα σύνορα και είναι σχεδόν άγνωστο στους Έλληνες. Και γω να φανταστείτε πριν 2 χρόνια το έμαθα. Και έτσι πριν κανά δυο μήνες το επισκεφτήκαμε. Ο καιρός δεν ήταν και τόσο καλός.
Τα σύνορα τα περνάς στην πλάκα. Είτε χαρτοπετσέτα δείξεις, είτε ταυτότητα το ίδιο είναι. Χαλαρά περνάς όπλα αν θες.



Το πρώτο χωριό που συναντάμε είναι τα Κούλατα.



Όχι δεν είναι ακατοίκητο, ούτε κατεστραμμένο. Έτσι και χειρότερα είναι όλα τα χωριά της Βουλγαρίας. Οι δρόμοι ανύπαρκτοι. Οι δικοί μας μπροστά τους υπέροχοι.
Μετά από λίγο φτάνουμε στο Μέλνικ.
Η πρώτη άποψη άκρως εντυπωσιακή. Το χωριό περιβάλλεται από βουνά ασβεστολιθικών πετρωμάτων.


Το χωριό στη ουσία είναι χτισμένο σε μια κοιλάδα, στις όχθες του ποταμού.


Αρκετά γραφικό και περιποιημένο, καμία σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Οι άνθρωποι πρόσχαροι και χαμογελαστοί.





 Μου άρεσαν πολύ τα γραφικά μαγαζάκια. Σερβίρουν τηγανιτές με τοπικό μέλι.


Και μην ξεχάσετε φυσικά να πάρετε κρασί. Το καλύτερο κρασί της Βουλγαρίας. Εμείς το τιμήσαμε δεόντως.


Και η αίσθηση να μπαίνεις στην Ελλάδα οδικώς, ανεκτίμητη.


Αυτά λοιπόν για σήμερα.
Ελπίζω να σας ταξίδεψα όμορφα.
Σας φιλώ.

Για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

You May Also Like

18 ματιές

  1. καλημέρα. φαίνεται πολύ χαριτωμένο. από ύπνο πού μείνατε; είναι καλά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μείναμε το βράδυ. Πήγαμε το πρωί και φύγαμε το απόγευμα. Από τις Σέρρες είναι περίπου μια ώρα. Το χωριό είναι μικρό, με μια βόλτα το γυρνάς. Αν δεν είσαι από μακρυά δεν χρειάζεται να μείνεις. Στην αντίθετη περίπτωση έχει πολλά ξενοδοχεία τα οποία μου φάνηκαν πολύ καλά.
      Καλημέρα.

      Διαγραφή
  2. Μας ταξίδεψες πάρα πολύ όμορφα!!!
    Να είσαι καλά..φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πέρασα για δυο ώρες το 2005 κατεβαίνοντας για Ελλάδα και μου άρεσε πολύ. Παντώς γενικά δεν συμφωνώ μαζί σου για τα Βουλγάρικα χωριά. Η περιγραφή που κάνεις ταιριάζει περισσότερο με αυτά στην Ελληνοβουλγαρική μεθοριο και δεν μπορώ να το εξηγήσω. Τα αντίστοιχα χωριά στα σύνορα σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δεν διαφέρουν πολύ. Πέρυσι οργώσαμε τη Βουλγάρικη Ροδόπη και την Κεντρική Βουλγαρία για 20 μέρες με το δικό μου αυτοκίνητο και είδα υπέροχα και πολύ καλά διατηρημένα χωριά. Δεν είναι τυχαίο πως 2-3 από αυτά είναι στη λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Αυτά που πράγματι είναι απαράδεκτα είναι οι δρόμοι και η επιθετική οδική συμπεριφορά των Βούλγαρων οδηγών.
    Όσον αφορά τα ψώνια το θεωρώ μεγάλη ξεφτίλα. Μιλάμε για πολύ σαβούρα. Τα ίδια που βρίσκω στο πανηγύρι της γειτονιάς μου και στις ίδιες τιμές. Βέβαια οι τιμές σε τρλοφιμα και βενζίνη είναι πολύ χαμηλότερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά θα υπάρχουν όμορφα χωριά. Πάντως μέχρι το Μπάνσκο που έχω πάει δεν είδα κανένα άξιο λόγου. Μου έχουν πει ότι προς την Βάρνα είναι πιο όμορφα και σαν τοπίο.
      Η τιμές στα τρόφιμα είναι πιο χαμηλές άλλα το θεωρώ μεγάλη βλακεία να πηγαίνεις και να παίρνεις ντομάτες από την Βουλγαρία.
      Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  4. Πήγα το φθινόπωρο στο Μπάνσκο και σε ένα άλλο ορεινό χωριό που δεν θυμάμαι το όνομα (πολύ γραφικό, θύμιζε Βαλκάνια) και προσπαθούσα να πείσω τους άλλους να πάμε στο Μέλνικ επειδή το είχα βρει στο ίντερνετ, αλλά δεν κατάφερα να τους πίσω. Τελικά, ομορφιές υπάρχουν παντού και μου άρεσε και το ρεπορτάζ και οι φωτογραφίες σου! Σε φιλώ κι ελπίζω να προλαβαίνεις να ξεκουράζεσαι κιόλας. Μας λείπεις! Σε φιλώ Μαράκι μου και καλό σου βράδυ! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραία και στο Μπάνσκο. Αν και πολύ εκμετάλλευση. Σαν ένα Λας Βέγκας είναι με ξενοδοχεία. Μεγάλη συζήτηση αυτή για άλλη φορά.
      Το Μέλνικ είναι μόνο μισή ώρα από τα σύνορα. Να πάτε.

      Και μένα μου λείπετε.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  5. Λοιπον σχετικα με την αγορα τροφιμων απο εξω..
    Γνωριζω λαους..Που τους θεωρουμε ΕΜΕΙΣ απολιτιστους..Και με μειωμενο μορφωτικο και κοινωνικο επιπεδο...Και τους λεμε..Μπουνταλαδες...!!
    Εμεις οι εξυπνοι...
    Που πηγαινουμε εξω και ψωνιζουμε ντοματες..Για να κερδισουμε δυο εβρω...!!
    Ενω αφηνουμε τις τηλεορασεις αναμμενες τη νυχτα...!!
    Και παμε να βαλουμε βενζινη εξω..Για να κερδισουμε αλλα μερικα Εβρω..Αλλα γκαζωνουμε με ανυπομονησια στο φαναρι...Και οταν παμε ΚΕΝΤΡΟ...Κανουμε γυρες, μεχρι να βγει η Κυρια απο το Χοντο...!!

    Παγκοσμιο ρεκορ εχουμε..Σε διαδρομες με το αυτοκινητο..Κατω του ενος χιλιομετρου...Διπλασιο ποσοστο απο τις αλλες διαδρομες. στα ευρωπαικα στανταρς...
    Διπλασιες βλαβες λογω ελλιπους συντηρησης και ρυθμισης των κινητηρων...

    Αλλα..Εμεις ειμαστε εξυπνοι,βλεπεις..και παμε Βουλγαρια και Τουρκια..Για να παρουμε φτηνες ντοματες...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όπως στο Λιντλ που αγοράζουν όλοι την πλαστικούρα, κάθε σοκολάτα και μπισκότο, σαλάμια και κασέρια, γεμίζουν το καρότσι μέχρι πάνω, αλλά τσιγκουνεύονται να πάρουν σακούλα. Και τα κουβαλάνε με τα κουτιά. Και νομίζουν ότι κάτι έκαναν κιόλας.

      Ξέρεις όμως τι με θλίβει. Ότι όλοι πάνε για να αγοράσουν ντομάτες στο άθλιο Σαντάνσκι και όταν τους λέω για το όμορφο Μέλνικ κανείς δεν το ξέρει και είναι τόσο πιο κοντά.
      Τελικά δεν ξέρω τι μας ελκύει. Το να αγοράσουμε φτηνές σαβούρες ή να επισκεφτούμε ένα χωριό με μια μεγάλη ιστορία από πίσω του;

      Καλό βράδυ μάστορα.

      Διαγραφή
  6. Το Μελένικο είχε έλληνες κατοίκους μέχρι τους Βαλκανικούς Πολέμους, οπότε δόθηκε στη Βουλγαρία. Γι΄αυτό και η αρχιτεκτονική είναι μακεδονική.
    Δυστυχισμένοι άνθρωποι οι Βούλγαροι: τα τελευταία 20 χρόνια έχει μεταναστεύσει ο μισός πληθυσμός! Ζούνε από τα εμβάσματα, όπως η Ελλάδα το '50.
    Ο Μαχαίρης έχει απόλυτο δίκιο: είμαστε ακριβοί στο σανό και φθηνοί στο αλεύρι -τρομάρα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο λινγκ που παραθέτω στο τέλος αναφέρει κάποια ιστορικά στοιχεία το Μέλνικ και είναι πολλοί που μιλάνε κάποια ελληνικά ακόμα.

      Καλημέρα.

      Διαγραφή
    2. Συγγνώμη, δεν το είδα. Είναι πολύ μικρό για μένα. :))

      Διαγραφή
  7. απο το Μελενικο ειχε την καταγωγη του ο δικαστης του Κολοκοτρωνη..(το αγαλμα του ειναι μπροστα στα δικαστηρια των Σερρων)-
    κακιουλα.........αν οι αλλοι ειναι ε τ σ ι , εσυ το παιζεις #αρχοντας# και αυτοθαυμαζεσαι .(ασε που εχεις την χαρα να τους αγορασεις αμα λαχει να ουμε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με εκπλήσσει η ἀγνοια των συμπατριωτών μου. Το Μέλνικ αδιάβαστοι συμπατριώτες μου δεν είναι άλλο από την από την εποχή του Βυζαντίου και βάλε ελληνικότατη πόλη Μελένικο, ἔδρα Ορθόδοξης Ελληνικής Μητρόπολης. Είναι δυνατόν να μοιάζει με Βουλγάρικο χωριό αυτό το ελληνικότατο στολίδι; Διαβἀστε λίγο στο: http://meleniko.gr/ . Προτροπή μου αφήστε τα κανάλια και τα σήριαλ και ανοίξτε βιβλία και διαβάστε, διαβάστε, διαβάστε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις και greeklish, θα αποκλείονται. Ευχαριστώ.

ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ