Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

Τα έρημα βράδια.

Είναι 2:30 και επιστρέφω από την δουλειά. Οι δρόμοι βρεγμένοι, άδειοι, χωρίς γέλια και παρέες. Με σταματάει η αστυνομία. Αλκοτέστ. Ποιον τάχα περιμένουν, αφού κανείς δεν κυκλοφορεί. Περνάω από την πλατεία. Έρημη και κρύα. Πριν μερικά χρόνια θυμάμαι ξενυχτάγαμε στα παγκάκια της. Με κιθάρες και κρασί. Και τότε δεν είχαμε λεφτά, αλλά η πλατεία ήταν όλη την νύχτα γεμάτη. Γεμάτη από γέλια, μουσικές, φλέρτ, φασαρίες, δανικά τσιγάρα, φθηνά ποτά. Τα μαγαζιά της πλατείας έχουν από ώρα κλείσει. 
Νιώθω ότι είμαι η μοναδική που κυκλοφορεί τέτοια ώρα. Μα γιατί δεν κυκλοφορεί ο κόσμος την νύχτα; Λόγω κρίσης;Όχι, λόγω κατάθλιψης. Αυτή είναι η μεγαλύτερη συνέπεια της κρίσης:τα έρημα βράδια. Νιώθω ότι έχουν εξαφανιστεί όλοι, σαν να τους έχουν κλείσει φυλακή, σαν να ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας. Δεν υπάρχει ούτε ένα περίσσιο ευρώ για διασκέδαση, αλλά εγώ βλέπω ότι δεν υπάρχει ούτε και ένα περίσσιο χαμόγελο και αυτό είναι το πιο τραγικό. Ούτε μια περίσσια συντροφιά, μια αγκαλιά. Μην αφήσουμε μαζί με τα χρήματα να μας πάρουν και τα συναισθήματα. Την ψυχή να μην την πάρουν. Στο ράδιο ακούγετε το return to innocent, ας γυρίσουμε στην χαμένη μας αθωότητα.
Κάπου βλέπω φώτα και κόσμο. Φαρμακείο... διανυκτερεύει. 
Αρχίζει να βρέχει. Οι ταξιτζήδες περιμένουν καρτερικά στην γωνία. Πάτε για ύπνο, θέλω να τους πω, δεν θα έρθει κανείς. Φτάνω σπίτι. Βάζω το κλειδί στην πόρτα. Το σπίτι μου είναι ζεστό και μυρίζει φαγητό. Έχω οικογένεια και κάποιον να με περιμένει. Εγώ αυτό το λέω ευτυχία.
Μαρία Νι


5 σχόλια:

 1. Ναι, η πολύτιμη και πολυπόθητη ευτυχία είναι κάτι πολύ απλό τελικά. Τα σπουδαία μπορεί να είναι και απλά και φαινομενικά μικρά!

  Πολύ όμορφο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εκτός των άλλων είναι και αξιακό το πρόβλημά αμς.
  Έχουμε αναποδογυρίσει τον αξιακό μας κώδικα ως κοινωνία και έχουμε τοποθετήσει ως κορωνίδα όλων το κέρδος.
  Έτσι, όπως προηγουμένως όλα φαίνονταν λαμπερά κάτω από φώτα νέον και μέσα στα στρας, έτσι και τώρα που χλώμιασαν τα στρας και το ρεύμα ακρίβυνε για φώτα νέον, έσβησαν και τα ψεύτικα χαμόγελα που τα συνόδευαν.

  Η Ευτυχία είναι εκεί. Στο σπίτι με την οικογένεια, στο παγκάκι με τους φίλους, στο πεζούλι με το σύντροφό σου.
  Ευτυχία είναι ένας γαλήνιος ύπνος το βράδυ.
  Κι αυτά δεν αποτιμώνται σε χρήμα, διότι δεν απαιτούν λεφτά, αλλά δε δίνουν κιόλας.
  Κι αυτά τα απωλέσαμε όσο υπήρχαν λεφτά.
  Δεν είναι εύκολο να τα πάρουμε πίσω.
  Ούτε αυτά ούτε τα λεφτά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. είναι πολύ δύσκολο να ξανακερδίσεις κάτι που πραγματικά το έχεις χάσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλησπέρα. Το ιστολόγιό σου είναι μια φωτεινή υγρή όαση, μέσα στη μαυρίλα που -ακόμα- κυριαρχεί. Μην αλλάξεις.

  "Έχω οικογένεια και κάποιον να με περιμένει. Εγώ αυτό το λέω ευτυχία."

  Όσο κι αν μερικές φορές νομίζουμε πως η ευτυχία είναι αυτό
  που περιμένουμε να 'ρθει
  , σχεδόν πάντα βρίσκεται δίπλα μας. Να είσαι καλά. Καλή δύναμη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ευχαριστώ καλέ μου οικοδόμε... καλή συνέχεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις και greeklish, θα αποκλείονται. Ευχαριστώ.

τελευταία άρθρα