Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014

Σκεφτόμαστε Αριστερά;

Οι εκλογές τελειώσαν. Μεγάλη νίκη του Σύριζα, αν και τα ΜΜΕ προσπαθούν να την μειώσουν με διάφορα δημοσιογραφίστικα τερτίπια, που όμως αν κοιτάξουμε λίγο γύρω μας, τελικά πιάνουν τόπο. Για μένα μεγάλη νίκη θα ήταν η κατατρόπωση της Νέας Δημοκρατίας, που όμως φαίνεται ότι αργεί ακόμα. Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή. Φαινόμενο που τελικώς είναι ευρωπαϊκή υπόθεση. Ανεβαίνει σταδιακά η ακροδεξιά στην Ευρώπη. Όσο θα ανεβαίνει η αριστερά, τόσο θα ανεβαίνει η ακροδεξιά. Το έχουμε ξαναδει το έργο πολλές φορές και για κάποιους είναι αναμενόμενο.

Ακούω συχνά την φράση ότι όλοι οι Πασόκοι ψήφισαν Σύριζα. Είναι ότι πιο ανούσιο έχω ακούσει. Το εκλογικό σώμα είναι δεδομένο. Όπως και δεδομένο είναι και το παρελθόν του. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Όταν οι μισοί Έλληνες κάποτε ψήφιζαν Πασοκ λογικό είναι, θέλοντας να αλλάξει κάτι σε αυτή την ταλαίπωρη χώρα, να μετακινηθούν σε κάτι άλλο. Δεν μπορούμε να γεννήσουμε ξαφνικά ψηφοφόρους αμόλυντους χωρίς εκλογικό παρελθόν. Δεν μπορούμε να ζητάμε αλλαγή και μετά να την κατηγορούμε.

Και αυτή την στιγμή η αλλαγή που μας προσφέρετε είναι η αριστερή. Όπως και να είναι αυτή, ελαστική, αναποφάσιστη, όχι τόσο καθαρή, μα είναι αριστερά. Και η αριστερά, παρά τα όλα ελαττώματα, δεν μπορεί παρά να είναι σχετικώς δικαιότερη.


Κάνω κάποιες σκέψεις. Τι είναι η αριστερά; Είναι τα κόκκινα λάβαρα, τα γαρύφαλλα, η σφιγμένη γροθιά, ο Ριζοσπάστης, ο Μάρξ, ο Λένιν, ο Στάλιν; Είναι ο εμφύλιος, η εξορία, οι βασανισμοί; Τι είναι άραγε; Είναι τα μειονεκτήματα ή τα προτερήματα;

Όλα αυτά αν θέλουμε να την περιγράψουμε, αλλά και κάτι άλλο που δεν μπαίνει σε κανένα πλαίσιο και σε καμιά πολιτική θέση. Είναι πέρα από πολιτικά κόμματα και παρατάξεις. Είναι η σκέψη. Είναι η σκέψη να είσαι δίκαιος, αλληλέγγυος, απλός, συλλογικός. Η σκέψη και η διαρκή προσπάθεια να γίνεσαι καλός άνθρωπος.

Οι άνθρωποι που στρέφονται προς την ακροδεξιά είναι αυτοί που δεν μπορούν να σκεφτούν συλλογικά, είναι οι εγωιστές, αυτοί που δεν μπορούν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και προτιμούν ένα τύραννο που θα τους βάλει σε τάξη. Ενδεχομένως να είναι και οι ίδιοι μικροί τύραννοι στις οικογένειές τους, στις φιλίες τους, στους εραστές τους. Αλήθεια όμως δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει με αυτούς. Μπορούμε να τους πείσουμε με τον λόγο; Μήπως το μόνο που μπορούν να καταλάβουν είναι η βία; Θεωρώ πως αυτοί οι άνθρωποι είναι χαμένοι από χέρι και δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορέσει να τους μεταπείσει.


Θέλω να πω λοιπόν πως αν μπορούσαμε να κατηγοριοποιήσουμε τους ανθρώπους με τις δεξιές ή τις αριστερές τους καταβολές, αυτές δημιουργούν κάποια χαρακτηριστικά. Οι δεξιοί γοητεύονται απ΄ την δύναμη του πλούτου και της εξουσίας, θέλγονται στην απολυταρχία και στην αυστηρότητα. Από την άλλη οι αριστεροί είναι περισσότερο επαναστάτες, ακόμα και χωρίς αιτία, περισσότερο ασυμβίβαστοι. Σχετικά βέβαια όλα αυτά γιατί όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Μια γενική θεώρηση κάνω.

Γιατί όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται αριστερά; Γιατί αναζητούμε τον μικροαστισμό και την βόλεψη; Το να είναι ασυμβίβαστος είναι πιο δύσκολο απ΄το να είσαι βολεμένος.Το να είσαι μυαλό ανήσυχο είναι πιο δύσκολο απ΄το να μπαίνεις σε καλούπι.

Και τι γίνεται με όλους αυτούς που τόσα χρόνια ψήφιζαν τους ίδιους και τους ίδιους και τώρα στρέφονται προς την αριστερά; Γίνανε ξαφνικά επαναστάτες. Όχι δεν γίνανε. Αλλά δείχνουν κάποια πρόθεση. Άλλοι συνειδητά, άλλοι ασυνείδητα, άλλοι καθόλου.

Εξηγώ λοιπόν ότι αυτό που πρέπει να αλλάξει δεν είναι το πολιτικό σκηνικό, αλλά η κοινωνία. Μια πολιτική αλλαγή δεν ανατρέπει κοινωνίες και θέσεις. Φυσικά οργανώνει ένα πλαίσιο γύρω τους ευνοϊκό, αλλά οι άνθρωποι είναι αυτοί που πρέπει να δουλέψουν για την δικαιοσύνη.

Δουλεύουμε όλοι μαζί για όλους, αναλαμβάνουμε ευθύνες, κάνουμε όνειρα, τα πραγματοποιούμε με δουλειά και ευσυνειδησία. Σεβόμαστε τον άνθρωπο, την διαφορετικότητά του, δεν χτίζουμε σύνορα, σκεφτόμαστε αριστερά.
Μόνο έτσι έχουμε ελπίδα.

36 σχόλια:

 1. Τα ειπες πολυ ωραια,Ειδικα για τους ακροδεξιους.
  ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ BLOG ΜΑΣ!!!
  ΜΠΕΣ ΕΔΩ ΨΗΦΙΣΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ http://theacity.blogspot.gr/2014/05/blog-post_26.html ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΟΠΟ ΑΦΗΣΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ http://theacity.blogspot.gr/2014/05/blog-post_26.html ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΨΗΦΙΣΕΣ.ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙΣ!!
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μαρία, η αριστερά συνδέεται με το κοινωνικό κράτος, τον έλεγχο της πολιτικής επί της οικονομίας, την επιταγή της ισότητας, της δημοκρατίας, αλλά πάνω απ’ όλα τον ουμανισμό, την προστασία των μειονοτήτων και την κοινωνική ευαισθησία.
  Το πιο σημαντικό πιστεύω ότι είναι το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο. Να ζει όσο το δυνατόν πιο ελεύθερα, με αξιοπρέπεια, σεβασμό και αγάπη προς τον συνάνθρωπό του και τη φύση. Να παράγει και να δημιουργεί χωρίς τη ληστρική εκμετάλλευση κανενός, ούτε των άλλων ούτε της γης, που του δόθηκε ως δώρο.
  Ουτοπία;
  Όχι, στον βαθμό που φανταζόμαστε τουλάχιστον. Ξεκινάμε από τον διπλανό μας…

  Η ανάρτησή σου δίνει μια ανθρώπινη και καθημερινή προσέγγιση της αριστεράς, όπως θα έπρεπε να είναι δηλαδή, πέρα από θεωρίες και μικροκομματικά συμφέροντα.
  Όσο για τα χρυσαύγουλα, θεωρώ ότι είναι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση, λόγω ελλειμματικού γνωστικού επιπέδου και μηδαμινής καλλιέργειας, οπότε παραμένουν εγωκεντρικά όντα. Οι ηλικιωμένοι που τους ψηφίζουν αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία, που εύκολα μπορεί κανείς να ξεγελάσει μες στην ανέχεια και τον φόβο της μοναξιάς.
  Ευτυχώς που πήραμε μια κλήση προς... τ' αριστερά σ' αυτόν τον τόπο! Ελπίζω να αρχίσει να γίνεται πιο συνειδητά από πολλούς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η αριστερή σκέψη δεν είναι ουτοπία. Αρκεί να μην περιμένουμε να πέσει μάννα εξ ουρανού. Κανένα πολιτικό καθεστώς δεν μπορεί να μας κάνει να σκεφτούμε αριστερά αν εμείς οι ίδιοι δεν το επιδιώξουμε.
   Καλημέρα φίλη μου.

   Διαγραφή
 3. Μαρία καλησπέρα. Έγραψες το πιο ουσιαστικό κείμενο για την αριστερά. Δίχως κομματικές κορώνες. Απλή, ψύχραιμη και κατανοητή γραφή. Μπράβο σου!
  Για τα πρωτοπαλίκαρα της χρυσής αυγής, μόνο οίκτο διατηρώ μέσα μου. Είναι παιδιά που πρέπει να έχουν φάει πολύ "ξύλο" στη ζωή τους. Όταν βλέπω το επίμονο τικ του ηλία, το διαρκές ανοιγοκλείσιμο των ματιών του & τον αγχωτικό λόγο του, λυπάμαι γιατί δεν του δόθηκε η ευκαιρία σ' αυτή τη ζωή, να γίνει "άνθρωπος". Κρίμα...
  Να'σαι καλά ρε Μαράκι!
  Κι όπως το λες, "αργεί ακόμα..."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καταρχάς δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε σε αυτούς συνεχώς. Τους δίνουμε αξία και τους επιβεβαιώνουμε την ύπαρξή τους. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο σίγουρα και σαν κοινωνικό φαινόμενο πρέπει να αντιμετωπιστεί.
   Αν και όπως είπα πιο πάνω δεν νομίζω πως υπάρχει ελπίδα για αυτούς τους ανθρώπους για αλλαγή.
   Σε ευχαριστώ για το σχόλιο.
   Καλημέρα.

   Διαγραφή
 4. Καλά τα λές Μαρία μου ο κόσμος έχει μπουχτίσει πια απο παχιά λόγια...και πιο πολλοί απο εμας δεν ξερουμε τι ειναι αριστερα.. μας εχουν κανει πλύσεις εγκεφαλων .. μας αρέσει το δικιο.. αλλά πιο είναι αυτό για τον κάθε ενα μας;; νομίζω οτι έχουμε μπερδευτεί.. και πως να μην είναι έτσι που όλοι μας λένε οτι .. .. οτι κάνουν το κανουν για το καλό μας;; .και υπαρχουν άνθρωποι που τους πιστευουν .. όπως και πολλοι μεχρι τωρα.. εξ αλλου ας κανουμε μια δοκιμή.. στην πορεία δοκιμαζονται όλοι.. δες πως εξαφανίζονται κόματα και κοματακια...αυτό που λέι η Κανελλακι για την χρυση αυγή ειναι αλήθεια...δεν τα βλέπω καλα τα πραγματα στο μελλον με δαυτους..!! καιρός να ξυπνήσουμε ΄΄ αυτό χρειαζόμαστε ..ίσως έγινε μια αρχή... ίδωμεν!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το δίκιο είναι να μην βλάπτεις κανένα. Τόσο απλό.
   Καλημέρα φίλη μου.

   Διαγραφή
 5. Ο Χριστός κύρηξε όλα αυτά τα ωραία που λες Μαρία. Όποιος πιστεύει σε αυτόν, ιδού, τα έχει μπροστά του.

  Καληνύχτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και αν δεν πιστεύει δλδ δεν τα έχει;
   Το να είσαι καλός άνθρωπος δεν έχει να κάνει με τον Χριστό ή οποιαδήποτε θρησκεία.
   Καλημέρα.

   Διαγραφή
  2. Ο Θεός αγαπάει όλα του τα δημιουργήματα, δεν δικάζει ούτε καταδικάζει κανένα, έστειλε το Χριστό για να μας δείξει το δρόμο..

   Καλό βράδυ

   Διαγραφή
 6. Ένα δυνατό δοκίμιο περί αριστεράς! Μπράβο Μαρία μου! :)))
  Φυσικά και δεν φταίει το πολιτικό σκηνικό αλλά εμείς...
  Και αυτό θέλει δουλειά πολλή!
  Καλό ξημέρωμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολλή αλλά ποιος είναι διατεθειμένος να την κάνει;
   Καλημέρα Αριστέα μου. Θα έρθουν μέρες καλές...

   Διαγραφή
 7. Πλάι στους εξυπνάκηδες που πετάνε 500 -ισμούς για να καλύψουν τη γύμνια τους, ο Τσε Γκεβάρα είχε πει το απλό: «Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου»!
  Αυτός είναι ο αριστερός, αυτή είναι η αριστερά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καταπληκτικό το κείμενο Μαρία μου!
  Ετσι θα έπρεπε να σκέφτονται όλοι!
  Ομως δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ, σύμφωνα με αυτά που βλέπω γύρω μου, τι χρειάζεται στον Έλληνα.
  Πολύ φοβάμαι ότι είναι όπως το είπες "Οι άνθρωποι που στρέφονται προς την ακροδεξιά είναι αυτοί που δεν μπορούν να σκεφτούν συλλογικά, είναι οι εγωιστές, αυτοί που δεν μπορούν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και προτιμούν ένα τύραννο που θα τους βάλει σε τάξη. "
  Ετσι φοβάμαι ότι έχουμε καταντήσει δυστυχώς!!!
  Ελπίζω, την καλημέρα μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν είμαστε άξιοι να πάρουμε την ζωή στα χέρια μας. Πάντα ήμασταν ως λαός φερέφωνα.
   Δύσκολη η αλλαγή.
   Καλημέρα.

   Διαγραφή
 9. Καλημέρα Μαρία μου.
  Η ανάρτησή σου αυτή μου άρεσε πάρα πολύ για δύο λόγους. Πρώτον γιατί με εξέφρασε αρκετά και δεύτερον ήταν τόσο άμεση που νομιζα πως πίναμε καφέ και συζητούσαμε σε χαλαρή και φιλική φάση.

  Να σου πω την αλήθεια εγω πιστεύω πως πολλοί ψηφοφόροι του πασοκ στραφηκαν προς την αριστερα και καλα εκαναν. ο φανατισμος και οι παρωπιδες ειναι πολυ κακοι συμβουλοι.

  Το οτι προσπαθησαν στην τηλ να υποβαθμισουν τη νικη της αριστερας το διαπιστωσα και εγω αλλα το περιμενα. Ενταξει η διαφορα δεν ηταν μεγαλη αλλα ειναι η αρχη θεωρω για την ακομη μεγαλυτερη που θα ερθει αμεσα.

  Δε ξερω αν οι ανθρωποι σκεφτοναι αριστερα και δεν ξερω καν αν η αριστερα κανει οσα μας ειπε, θα περιμενω ομως να δω, αλλα ειμαι πολυ θετικη στο οτι θα ερθει η αλλαγη που ολοι ελπιζουμε.

  Αυτο που φοβαμαι ομως ειναι το οτι πολλοι ανθρωποι δε θα ειναι ετοιμη για την αλλαγη αυτη και αυτο με τρομαζει πολυ. Πχ για να καταλαβεις αυτο που λεω θεωρω πως και να παει ο βασικος στα 700 ευρω οι εργοδοτες δε θα τον δινουν.

  Θα δουμε βεβαια! Απλως ας ειμαστε θετικοι!

  Φιλακια πολλα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ας δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία να το δούμε.
   Καλημέρα Κική μου.

   Διαγραφή
  2. http://ekfrastite.blogspot.gr/2014/05/14-bloggers.html

   ετοιμη η συνεχεια μου. δεν κρατηθηκα για αυριο. χιχιχι

   Διαγραφή
 10. Αριστερά αξιακά εκτός από την πραγμάτωση των ιδανικών
  είναι κι πανανθρώπινιη πινελιά που συνθέτει ένα
  κόσμο δικαιότερο με πρωταγωνίστρια την ίδια την ιστορία!!!

  φιλάκι γλυκό

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η ιστορία όμως γράφεται απ΄τους νικητές και η αριστερά ποτέ, θεωρητικά, δεν κέρδισε.
   Καλημέρα φίλη μου.

   Διαγραφή
 11. αυτή είναι - αυτή πρέπει να είναι μια πανανθρώπινη αριστερά Μαρία μου.
  ρωτάς αν σκεφτόμαστε αριστερά. θα ρωτήσω κι εγώ με τη σειρά μου: σκεφτόμαστε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κάποιοι ναι σκέφτονται, κάποιοι προσπαθούν. Θέλει πολύ δουλειά. Θέλει να αποβάλεις ταμπού και προκαταλήψεις χρόνων.
   Καλημέρα φίλη μου.

   Διαγραφή
 12. Σκεφτόμαστε σωστα :)
  Την καλησπέρα μου :)

  mononai.blogspot.gr
  fetoula.blogspot.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Θα συμφωνησω ότι ο Συριζα ηταν ο νικητης των προσφατων εκλογων. Αλλα η μεγαλύτερη νικη αυτου του λαου θα ηταν κατατρόπωση των υπολοιπων μνημονιακων κομματων πραγμα που δεν εγινε.
  Και φυσικα ένα μεγάλο τμημα των ποσοκων που δεν είναι αριστεροι αλλα βολεμένοι η ξεβολεμένοι ψήφισαν Συριζα (και δεν είναι κακο). Όχι γιατι επιθυμούν να αλλαξει η κοινωνια αλλα γιατι ελπιζουν στη συνεχεια της πασοκρατιας με νέο ονομα.
  Η μεγαλύτερη νικη σε αυτή την χωρα θα πραγματοποιηθεί μονο όταν ξεριζωθεί εντελως η νοοτροπία του πασοκισμου.

  Διαφωνω με την κατηγοριοποίηση των ανθρωπων σε αριστερους και δεξιους. Και ότι οποιος σκεφτεται αριστερα είναι και κοινωνικα ευαισθητοποιημένος και πιο ανθρωπιστης (δεξιος ηταν ο Μανος Χατζηδακης αν σας λεει τιποτα)
  Ο νεοπλουτισμός και τα μικροαστικα χαρακτηριστικά είναι κοινα και στους δυο. (εκτος κι αν αριστερος μαζευει τα σκουπιδια καλυτερα από ένα δεξιο, όπως μας ειπε περηφανα η Ρενα).

  Δεν θεωρω ότι ο σημερινος Συριζα είναι αριστερα με την έννοια που δινω εγω στην αριστερα. Αντιθετα θα τον χαρακτηριζα μια ανωριμη διχασμενη προσωπικότητα. Προτιμα να χαιδευει τα αυτια των νεοελληνων αντι να ακολουθήσει την ριζοσπαστικη πολιτικη που επικαλειται.

  Από μια τετοια αριστερα περιμενω ανατροπες και όχι συναντησεις και λιβανια με τους εκπροσωπους της εκκλησιας. (Συνάντηση Τσιπρς και τελευταια Γαβριηλ Σακκλεριδη)
  Ας μην ξεχασουμε και τον Παπαδημουλη που ετρεξε να υποβαλει τα σεβη του στον Ιερωνυμο. (Να θυμισω ότι ειχε παρακαθίσει και σε γευμα με τον Χριστοδουλο, μαζι με Κρατζαφερη και αλλους ευρωβουλευετες το 2006)

  Γιατι η ηγεσια του Συριζα σιωπα μπροστά στα εκκλησιαστικα σκάνδαλα, (πχ το φαγοποτι της ΜΚΟ Αλληλεγγύη, 9.εκατ. ευρω). Που εχει παραπεσει εκεινη η θεση διαχωρισμου Κρατους και Εκκλησιας, το ζητημα του εκκλησιασμου στα σχολεια κλπ. Θα μπορουσα να αναφερω κι αλλα παραδειγματα αλλα σταματω εδώ.

  Αυτή η αριστερα που εθελοτυφλεί το παιζει μουγη και κουφη και ακολουθει παλαιοκομματικές μεθοδους για να καταφερει να γινει εξουσια δεν είναι η δικη μου αριστερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνώ πως η νίκη θα ήταν η κατατρόπωση της ΝΔ, το γράφω και στο κείμενο.

   Όσον αφορά την κατηγοριοποίηση δεν λέω ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι. Έχοντας κάποιες πολιτικές καταβολές δημιουργούνται κάποια χαρακτηριστικά, κάποιες συνήθειες που όσο και να μην το θέλουμε μας προσδιορίζουν. Για να φτιαχτεί όμως ένας χαρακτήρας παίζουν και άλλοι παράμετροι ρόλο. Δεν ήμουν απόλυτη σε αυτό το σημείο, αλλά θεωρώ ότι μια σχετική κατηγοριοποίηση μπορεί να γίνει.
   Επίσης λέγοντας ότι κάποιος σκέφτεται αριστερά δεν εννοώ πολιτικά αριστερά.

   Ούτε εγώ θεωρώ πως ο Σύριζα είναι αριστερά, αλλά προέρχεται από αυτήν. Σίγουρα δεν είναι δεξιά. Και αυτό κάτι λέει. Δεν μπορούμε να περιμένουμε την δευτέρα παρουσία. Πρέπει κάτι να γίνει όχι σήμερα, αλλά χθες. Δεν χάνουμε να προσπαθήσουμε και ο μόνος δρόμος που μας παρουσιάζεται και η μόνη ευκαιρία είναι αυτή.

   Όσον αφορά την εκκλησία το ότι είσαι αριστερός, όπως και συ λες, δεν θεωρείσαι και αυτομάτως άθεος. Δεν συμφωνώ με τέτοιου ίδιους συναντήσεις, αλλά δεν τις αφορίζω κιόλας.

   Το ζήτημα Κράτους και Εκκλησίας είναι ένα μεγάλο θέμα που δεν χωρά σε ένα σχόλιο. Απλά να πω ότι οι Έλληνες, το μεγαλύτερο ποσοστό ΔΕΝ θέλουν τον διαχωρισμό και θα είναι δύσκολο, ακόμα και για μια αμιγώς κομουνιστική κυβέρνηση, να το κάνει.

   Τέλος, όπως αναφέρω και στο κείμενο, αναγνωρίζω την μη καθαρότητα του Σύριζα, αλλά επίσης επισημαίνω ότι οι κατάσταση έχει φτάσει στο αμήν και προτιμώ μια αριστερά γιαλαντζί, παρά αληθινούς τυράννους.
   Το ξέρω ότι είναι ρηχό αυτό που λέω, αλλά είναι η αλήθεια.

   Διαγραφή
  2. Μαρία, θα ήθελα να προσθέσω κι εγώ κάτι σε αυτά που λες στον Velvet.

   Velvet, δε διαφωνώ με όσα αναφέρεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως η πραγματικότητα μάς ανατρέπει τα όνειρα, οπότε είμαστε αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων να ακολουθήσουμε τη μόνη λύση που μάς προσφέρεται τη δεδομένη στιγμή. Ακόμα κι αν δεν μας αρέσει ή δεν είναι όπως την επιθυμούμε. Λύση έκτακτης ανάγκης, καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει πολύ. Ο γκρεμός είναι μπροστά μας και χωρίς τρόπο διαφυγής ή σωτηρίας. Αναγκαζόμαστε να πλεύσουμε με βάση τα δεδομένα αυτού του ελληνικού λαού, ο οποίος θα χρειαστεί πολλά χρόνια, για να αλλάξει νοοτροπία και να μάθει να είναι υπεύθυνος πολίτης. Γνωρίζεις σε κάποιο βαθμό, επίσης, τις απόψεις μου για την κοινωνία και την πολιτική. Η κατάσταση είναι όμως της απελπισίας.
   Σε όλα τα άλλα με εκφράζουν και όσα λέει η Μαρία. Για να πετύχεις έστω κάποια υποτυπώδη αλλαγή, είναι αναγκαίο να λάβεις υπόψη σου και τις συνθήκες, στις οποίες ζεις. Άπραγος δεν δικαιούται κανείς να μείνει κι έπειτα να έχει παράπονα.
   Την σφηκοφωλιά την ξέρεις. Από αυτή πρέπει να ξεφύγουμε, αν τα καταφέρουμε.

   Μαρία, συγνώμη για την παρέμβαση και σ' ευχαριστώ.

   Διαγραφή
 14. «Οσο αφορα την κατηγοριοποίηση»
  Για να φτιαχτει ενας υπεθυνος πολιτης με χαρακτηρα, κριση, συνειδηση και γνωση χρειαζεται ανεξαρτητη παιδεια και όχι πολιτικες η θρησκευτικες ιδεολογιες που διαχωριζουν τους ανθρωπους σε δεξιους και αριστερους, χριστιανους και μουσουλμανους

  Ο Συριζα μπορει να είναι «αριστερα», αυτοι που τον ψηφιζουν καθολου
  Δεν κατηγορω τις συναντησεις με τους παπαδες αλλα τον υποκριτικο λογο τετοιων συναντησεων
  Τον διαχωρισμό κρατους εκκλησίας αυτοι που δεν τον θελουν είναι οι παπαδες και όχι ο λαος

  Δεν ειμαι αριστερος ουτε δεξιος γεγονος που θα το θεωρουσα υποτιμητικο για την ανθρωπινη μου υποσταση και αξιοπρεπεια. Και φυσικά δεν προτιμω καμμια κυβερνηση (ουτε γιαλαντζι, ούτε οριτζιναλ) αλλα αυτό είναι μια άλλη ιστορια


  @Γλαυκη
  Αφου αναγκάζεσαι να ακολουθησεις την μοναδικη λυση που μας προσφερει η δεδομενη στιγμη. Σημαινει ότι ακολουθείς μια προδιαγεγραμμένη πορεια και όχι μια δικη σου ελευθερη επιλογή.
  Καπου αλλου μιλουσαμε για προβατα και κοπαδια που αλλα ψηφιζουν τον «σφαγεα» τους κι αλλα τον «ελευθερωτή» τους. Δεν βρισκω διαφορά, αφεντικα είναι και τα δυο.
  Παντα η αστικη δημοκρατια θα βρισκει τροπους και μεθοδους να σε εγκλωβισει και να ψηφισεις ότι εκεινη θα σου επιτρεψει. Κι εσυ κάθε φορα θα πιστευεις ότι ψηφισες τον πιο «εντιμο»


  Ευχομαι να έχετε δικιο......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι πολύ σχετικά όλα αυτά που συζητάμε και δεν μπορούν να μπουν σε ένα πλαίσιο γιατί πάντα θα σκοντάφτουν στην πράξη.
   Δεν διαφωνώ σε αυτά που λες Velvet. Απλά τα σχολιάζω. Υπάρχουν πολλοί παράμετροι και είναι δύσκολο να είμαστε απόλυτοι σε κάτι.
   Σε αυτό που όλοι νομίζω συμφωνούμε είναι ότι τα καθεστώτα δεν είναι αυτά που φτιάχνουν καλούς ανθρώπους. Αν δεν θέλουμε να αλλάξουμε ο καθένας μας ξεχωριστά προς το καλύτερο (και δω πάλι υποκειμενικό είναι, γιατί το καλύτερο για τον καθένα είναι άλλο) δεν θα μας αλλάξει καμιά πολίτικη.
   Η αλλαγή ξεκινά απ΄τον καθένα μας.

   Διαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα με τα "πρόβατα" και τα "αφεντικά" που έχουμε συζητήσει, όμως η ελεύθερη επιλογή παύει να υπάρχει στο βαθμό που θα ήθελε ο καθένας όταν ζούμε σε μια τυπικά οργανωμένη κοινωνία, όπως η σημερινή. Ακολουθούμε κάποιες φορές μια προδιαγεγραμμένη πορεία όπως λες, επιλέγοντας προς το παρόν το "αφεντικό" που ίσως θα μας δώσει το πάτημα για να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Δεν ξέρουμε την εξέλιξη ούτε μπορούμε να την προδιαγράψουμε. Ούτε θα μείνουμε αμέτοχοι σε μια ακόμη εκμετάλλευσή μας.
   Υπάρχει κάποια άλλη λύση που να μην προδίδει ο καθένας μας όσα πρεσβεύει σαν άτομο, αλλά παράλληλα να μπορεί να επιφέρει κάποια ουσιαστικά αποτελέσματα στην κοινωνία που ζει πριν τον σίγουρο χαμό; Πάντα έχοντας στο νου μας ότι μόνος του ο καθένας δεν μπορεί ν' αλλάξει τίποτα στην κοινωνία και ο περισσότερος κόσμος δεν είναι έτοιμος να ακολουθήσει άλλους τρόπους.
   Εύχομαι ειλικρινά να έχουμε έστω και λίγο δίκιο... όχι φυσικά για να επιβεβαιωθούμε, αλλά για να δούμε λίγο φως. Να αρχίσει κάτι να κινείται...

   Διαγραφή
 15. Αν και δεν μου αρέσει να μιλάω πια για πολιτικά, δεν θα σου πω ότι διαφωνώ αλλά και δεν συμφωνώ με όλα αυτά.
  Πρώτα απ’ όλα προέρχομαι από αριστερή οικογένεια που κυνηγήθηκε από την μετακατοχική εποχή έως την μεταπολίτευση. Αυτό για να μη παρεξηγηθούν τα λόγια μου.
  Το να φτάνουμε πλέον να ψηφίζουμε το ‘μη χείρον βέλτιστο’ είναι ότι χειρότερο για την πορεία της χώρας μας γιατί με αυτόν τον τρόπο επικροτούμε τον χορό των διασπασμένων κομμάτων που κάτω από καινούργιες σημαίες συνεχίζουν την ίδια παλιά ‘ξύλινη’ γλώσσα και μοιράζουν υποσχέσεις με τον ίδιο τρόπο που αυτό γινόταν από πάντα. Ειδικά στην επαρχία αυτό είναι που δουλεύει και σηκώνει ποσοστά κομμάτων και βγάζει και ανθρώπους που καμία σχέση δεν έχουν ούτε με την πολιτική αλλά ούτε και που έχουν πραγματικά όραμα να δουλέψουν για τον τόπο τους. Ή μάλλον έχουν όραμα… τις εργολαβίες που θα αναλάβουν, τις μίζες που θα βάλουν στην τσέπη τους κι ότι άλλο συνεπακόλουθο που έχει σκοπό το κέρδος.
  Αυτό είναι και το ρεζουμέ της υπόθεσης ‘πολιτική’, το κέρδος και μόνο αυτό και εμπρός σε αυτόν τον Θεό πηγαίνει να ψηφίσει μια μεγάλη μερίδα πολιτών, η πλειοψηφία, για να βολευτεί με τα αποφάγια των παραπάνω.
  Κι εγώ ψήφισα, δεν νοιώθω όμως ούτε ικανοποίηση, ούτε περήφανη που το έκανα. Ήταν ένα εκβιαστικό δίλημμα προς τον εαυτό μου για να δώσει μια ακόμα ψήφο ενάντια στους κυρίως υπεύθυνους του ξεπουλήματος της Ελλάδας.
  Αυτό που έμαθα στην ζωή μου είναι να πονάω με τον πόνο του άλλου, να αγαπάω ότι πετάει κι ότι κολυμπάει γύρω μου σε αυτόν τον πλανήτη, να προσέχω τα βήματά μου να έχουν σεβασμό όπου πατούν… κι αυτό δεν λέγεται ούτε αριστερός, ούτε δεξιός, λέγεται απλά άνθρωπος δίχως κομματικές ταμπέλες που τις απεχθάνομαι.
  Όλοι αυτοί που με σημαία τους την αδικία των λαών πήραν τα όπλα, έκαναν και οι ίδιοι εγκλήματα… για να μη ξεχνάμε πως δια πυρός και σιδήρου μεταδόθηκαν οι θρησκείες.
  Δεν πιστεύω πια ότι ξαφνικά όλα θα γίνουν καλύτερα γιατί θα βγει το τάδε ή το τάδε κόμμα. Όλη η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη από τα μεγάλα αφεντικά κι εμείς, ακόμα κι αυτοί που μας κυβερνούν , είμαστε τα πιόνια που τσακωνόμαστε μεταξύ μας και σπαταλάμε φαιά ουσία στο ποιος είναι ο καλύτερος (ανάμεσα στους χειρότερους).
  Το παιχνίδι είναι στημένο… που έλεγε και το τραγούδι.

  Καλό βράδυ Μαρία μου… κι όπως το λες, ας ξεκινήσουμε να γίνει ο καθένας μας καλύτερος μήπως κι αλλάξει τουλάχιστον προς το καλύτερο ο μικρόκοσμος που ζούμε .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν νομίζω ότι σε γενικές γραμμές λέμε διαφορετικά πράγματα όλοι μας. Το κακό είναι ότι όλοι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που δεν αφήνει πολλά περιθώρια και που πρέπει να αλλάξει. Το ότι το αντιλαμβανόμαστε είναι καλό. Γιατί θα μπορούσαμε από φόβο ή βλακεία να παραμείνουμε στα ίδια μήπως πάθουμε χειρότερα. Υπάρχει μεγάλη μερίδα κόσμου που φοβάται αυτό και το δείχνουν τα ποσοστά της ΝΔ.
   Ας ελπίσουμε για το καλύτερο.

   Σε ευχαριστώ για το σχόλιο.
   Καληνύχτα.

   Διαγραφή
 16. Ότι και να λένε η αλήθεια δεν κρύβεται.
  Φιλάκια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Αντιλαμβάνομαι την ελληνική κοινωνία ως τον άρρωστο που επί χρόνια ζούσε έναν έκλυτο βίο, έπινε και καταβρόχθιζε ότι να’ναι, κάπνιζε αρειμανίως, ρούφαγε κόκες και χαπάκια και κάποια στιγμή κλάταρε.
  Ένα κομμάτι του άρχισε να σαπίζει από μεταστατικό καρκίνο, ένα άλλο ανθίσταται και προσπαθεί να παράγει αντισώματα.
  Για να ζήσει ο άρρωστος είναι θέμα ποιο κομμάτι θα καταφέρει να επιβληθεί.
  Συνήθως ο καρκίνος δεν γιατρεύεται.
  Εγώ απλά ελπίζω στο θαύμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις και greeklish, θα αποκλείονται. Ευχαριστώ.

τελευταία άρθρα