Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013

Η δύναμη μιας ψεύτικης είδησης.

Σοκ, αποκλειστικά σε μας, θα πάθετε πλάκα, δεν θα το πιστέψετε, θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό (προσέξτε μη μπει καμιά μύγα), είναι αληθινό, φρίκη, θα δείτε το Χριστό φαντάρο, θα πέσετε στα πατώματα, θα φάτε το πτυχίο σας , τα κόκαλά σας και μπλα μπλα μπλα......... κάντε like για να δείτε ένα ΤΙΠΟΤΑ.

Σας τράβηξα την προσοχή; 


Το ελληνικό διαδίκτυο, εκτός από μερικές φωτεινές μεριές του, ζει την απόλυτη παρακμή. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θέλουν να λέγονται μπλόκγερς ή αρθρογράφοι ή ακόμα και δημοσιογράφοι. Κατασκευάζουν ψευδείς ειδήσεις και τις διαδίδουν στο ιντερνέτ. Θα έχετε πολλοί δει αυτού του είδους τις ειδήσεις. Μπορεί μερικές φορές να τις έχετε πιστέψει κιόλας. Φότοσοπ, κατασκευασμένα ονόματα και πρόσωπα ή ακόμα καμιά φορά και αληθινά. Συνήθως τα κείμενα αυτά έχουν απλοϊκή σύνταξη και λεξιλόγιο, πολλές φορές ακόμα και ορθογραφικά λάθη. Με λέξεις βαρύγδουπες έως κιτς και γραφικές. Χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία και αποδείξεις, χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία και τόπο, διαβεβαιώνοντας μας ότι είναι αληθινό και ότι πρέπει να το αναδημοσιεύσουμε.
Πάντα όμως το γραφικό πουλάει. Όσο πιο εξωφρενική η είδηση τόσα περισσότερα κλικς και πολύ περισσότερες αναδημοσιεύσεις. Και αυτό σημαίνει λεφτά στον κάτοχο της σελίδας. 
Για να καταλάβετε τι λέω δείτε κάποια παραδείγματα.
 • Το κόμμα των παιδοφίλων. 
Η συγκεκριμένη είδηση κυκλοφορεί ακόμη και προκαλεί τρελά κλικς στις σελίδες που την αναδημοσιεύουν. Εδώ ο αρθρογράφος, χρησιμοποίησε κάποιους διεστραμμένους Ολλανδούς που ήθελαν να κάνουν αυτό το κόμμα, αλλά φυσικά ουδέποτε το δικαστήριο της Χάγης τους έδωσε την άδεια. Το Χαμόγελο του Παιδιού έβγαλε σχετική ανακοίνωση αλλά θάφτηκε και δεν κυκλοφόρησε. Δείτε την ΕΔΩ.
Δείτε αυτή την αναδημοσίευση να αηδιάσετε. Για πείτε μου λοιπόν, ποιος είναι πιο ανώμαλος;

 • Ότι οι Κινέζοι τρώνε μωρά.
Η είδηση είναι αυτή. Εντάξει, για πολλά γέλια. Πληροφοριακά να πω ότι απλά είναι ένα είδος τέχνης. Εντάξει την πετριά του την έχει ο εν λόγω καλλιτέχνης αλλά μωρά δεν τρώει πάντως.
 • Για το βιασμό της Ιρακινής από Αμερικάνους.
Η είδηση ΕΔΩ. Δεν διαφωνώ ότι οι Αμερικάνοι έχουν κάνει αίσχη στο Ιράκ αλλά οι συγκεκριμένες φώτο είναι από μια παλιά τσόντα.
 • Οι ειδήσεις που προκαλούν το χριστιανικό αίσθημα.
Οι ειδήσεις που παρουσιάζουν τους μουσουλμάνους ως τέρατα της φύσης, φανατισμένους και έτοιμους για φόνο είναι πολλές. Αντίθετα οι χριστιανοί παρουσιάζονται ως φιλήσυχοι και δημοκράτες (αστείο ε;). Τα θέματα της θρησκείας πουλάνε πολύ.
Όπως η είδηση ότι έκαψαν στη Νιγηρία 600 ή 500 χριστιανούς. Εντελώς κατασκευασμένη είδηση και μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες ΕΔΩ.
 • Η κοινοποιήσεις στο facebook για να σωθεί κάποιος. 
Ότι και καλά το facebook θα δώσει λεφτά για την κάθε κοινοποίηση. Το face δεν πρόκειται να δώσει δεκάρα τσακιστή όσες κοινοποιήσεις και να κάνετε.
Άσε που ανώμαλοι που τις ξεκινούν δεν διστάζουν να βάλουν και φωτογραφίες από άρρωστα παιδιά ώστε να κάνουν πιο αληθοφανή την είδηση. Έτσι μαζεύουν like και μέλη στις ομάδες τους και μετά τα χρησιμοποιούν κατά βούληση.
Ας πούμε παρατήρησα ότι η ομάδα που είχε γίνει μετά του θάνατο του Βέγγου, η οποία αριθμεί χιλιάδες μέλη, αλλάζει το ύφος της κάποιες φορές, διατηρώντας φυσικά το τίτλο της, και διαφημίζει γραφεία ευρέσεως εργασίας στο εξωτερικό.
Προσοχή γενικώς στο τι κοινοποιούμε στο face. Ειδικά όσον αφορά εξαφανίσεις παιδιών, εκκλήσεις για αίμα και γενικώς ότι αφορά ανθρώπους.
 • Εμπόριο οργάνων.
(κλοπή ήθελαν να πουν, αλλά το εμπόριο είναι πιο πιασάρικο)
Γελοίο απλά. Ότι και καλά απαγάγουν από τις παιδικές χαρές παιδιά και τους παίρνουν τα όργανα. Και μάλιστα κάποια από αυτά τα επιστρέφουν πίσω, αφού τους τα αφαιρέσουν.
Καταρχάς λίγες γνώσεις ιατρικής να έχεις, το να αφαιρέσεις τα όργανα ενός ανθρώπου δεν είναι κάτι τόσο απλό. Χρειάζεται νοσοκομείο, χειρούργους και πολλά άλλα. Επίσης άλλο η κλοπή και άλλο το εμπόριο. Εμπόριο είναι όταν εγώ πουλάω πχ το νεφρό μου σε κάποιον και αυτό μπορεί και να έχει συμβεί, δεν το αποκλείω.
Πέρα απ΄αυτό οι ειδήσεις είναι χωρίς στοιχεία. Μιλούν για ένα μαύρο αυτοκίνητο, με κάποια άτομα μέσα (συνήθως Αλβανοί, αλλά και Κινέζοι τώρα τελευταία), που κάνουν βόλτες και δεν ξέρω αν σταματούν και παίρνουν και σάντουιτς από τα Έβερεστ. Ότι να΄ ναι.
Δείτε σχετικές ανακοινώσεις της Αστυνομίας, του Χαμόγελου του Παιδιού αλλά και την πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση του Εθνικού οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, που μας διαβεβαιώνει και μας εξηγεί τους λόγους που κλοπή οργάνων δεν έγινε ποτέ στη χώρα μας.
 • Το κοριτσάκι που έχασε τη μητέρα του στον πόλεμο.
Όλοι θα έχετε δει την φωτογραφία με το κοριτσάκι που ζωγράφισε με κιμωλία τη πεθαμένη μαμά του στο έδαφος και κουλουριάστηκε στην αγκαλιά της; Ότι και καλά έχασε τη μαμά του στον πόλεμο και με αυτό τον τρόπο έδειξε τον πόνο του. 
Είναι απλά μέρος από μια σειρά φωτογραφίες της φωτογράφου Bahareh Bisheh. Όχι μόνο ο αρθρογράφος έκλεψε την πνευματική ιδιοκτησία ενός καλλιτέχνη αλλά εκμεταλλεύτηκε και τον πόνο των παιδιών στον πόλεμο για να κερδίσει λίγα κλικς παραπάνω. 
 • Αναδημοσιεύσεις από σατιρικά μπογκς.
Όταν ένα σατιρικό κείμενο φεύγει από τον τόπο που πρωτοδημοσιεύθηκε, χάνει πολλές φορές το ύφος του και δημοσιευμένο αλλού φαίνεται ως αληθινό. Πολλές σατιρικές ειδήσεις από Το Κουλούρι, ειδικά για την Χρυσή Αυγή, φεύγοντας από το χώρο της σελίδας, μοιάζουν αληθινές, ενώ είναι απλά μια πλάκα ενός σατιρικού μπλογκ.

Τέτοιες ψεύτικες ειδήσεις υπάρχουν χιλιάδες. Οι ειδήσεις αυτές φουντώνουν τις προκαταληψεις και τον ρατσισμό. Πολλές από αυτές είναι κατευθυνόμενες και δημιουργούνται σκοπίμως ώστε να επιτυγχάνουν οικονομικό όφελος στους δημιουργούς ή να κατευθύνουν το κοινό εναντίων ή υπέρ κάποιού. Άλλες δημιουργούνται για πλάκα. Όπως και να έχει όμως το να εκμεταλλευόμαστε τον πόνο του άλλου, τον πόλεμο, την θρησκεία, την αρρώστια για μερικά λεφτά παραπάνω, δεν είναι μόνο ανήθικο αλλά και άρρωστο.
Καλό θα ήταν να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι θα αναδημοσιεύσουμε ώστε να κρατήσουμε την εγκυρότητα και την αξιοπρέπειά μας. Γιατί η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τον δημιουργό αλλά και τον καθένα μας που πιστεύει και διαδίδει κάτι χωρίς ψάξιμο και χωρίς στοιχεία.
Δυστυχώς η δύναμη μια ψεύτικης είδησης είναι τόσο μεγάλη, που δύσκολα νικιέται. Μετά ακόμα και η αλήθεια μοιάζει ύποπτη.

σ.σ. Πολλές από τις πληροφορίες του κειμένου τις βρήκα στο ιστολόγιο ΕΛΛΗΝΙΚΑ HOEXES. Εκεί θα βρείτε και άλλες ψευδείς ειδήσεις που κυκλοφορούν κατά καιρούς στο διαδίκτυο.

22 σχόλια:

 1. Να σου πω την αλήθεια είμαι περιεργος και διαβάζω διάφορα!Συνήθως δεν ασχολούμαι πολύ αλλά κάποια που μου φαίνονται αληθοφανή μπορεί να τα πιστέψω επειδή δεν ασχολούμαι πολύ!
  Ευχαριστώ πάντως,θα έχω το νου μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στην αρχή και γω πίστευα κάποια. Ίσως επειδή δεν πίστευα ότι μπορεί να υπάρχει τόσο βλακεία στον κόσμο.
   Καλημέρα.

   Διαγραφή
 2. νομιζω ως ειναι λογικο να υαρχουν και αυτα στο ιντερνετ... αναλωσιμες ειδησεις, καταλαβαινεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η αλήθεια είναι ότι χάνεις το μπούσουλα με τόση "πληροφόρηση". Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι οι αληθινές ειδήσεις είναι και οι πιο απίστευτες.
  Και παιδόφιλοι υπάρχουν και κανίβαλλοι και έμποροι οργάνων κλπ. Κατασκευάζοντας όμως μια πλαστή είδηση καταφέρνεις το εντελώς ανάποδο από αυτό που υποτίθεται επιδιώκεις: να αφυπνίσεις τον κόσμο.
  Έτσι οι αληθινοί εγκληματίες χάνονται μέσα στη διαχεόμενη σαχλαμάρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ σωστό το σχόλιό σου και θα μπορούσε να ήταν και ο επίλογος του κειμένου μου.
   Τα πραγματικά θύματα όλων αυτών τον εγκλημάτων απαξιώνονται με αυτό τον τρόπο. Και ο κόσμος κυνηγά ανύπαρκτους Αλβανούς με μαύρα τζιπ ενώ ο εγκληματίας μπορεί να είναι ακόμα και μέσα στο σπίτι τους.
   Καλημέρα.

   Διαγραφή
 4. Μα θέλει πολύ μυαλό αυτό με τις κοινοποιήσεις στο φέις που δίνει λεφτά; Με ποια λογική μαζεύονται τα χρήματα ; Με ποιο μηχανισμό καταμέτρησης;Πόσες φορές το έγραψα από την πρώτη φορά που το είδα σε φίλους! Με είπαν έως κι άσπλαχνη!
  Τι να πει κανείς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αυτό το θέμα με το κοριτσάκι (που έχασε τη μαμά του) πολύ με είχε εκνευρίσει, την είχα πατήσει κι εγώ σε μια ανάρτηση (αν την είχες δει) και μετά έβριζα για να ξεθυμάνω ! Τι να πεις, η εποχή είναι για φάπες! Σε φιλώ γλυκά! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι την είχα δει. Όταν υπάρχου άνθρωποι που εκμεταλλεύονται τον πόνο του πόλεμου τι να πεις.
   Σε φιλώ.

   Διαγραφή
 6. Από τις ειδήσεις στα μπλογκ που αρχίζουν με τη λέξη "σοκ", πλέον πιστεύω μία στις είκοσι (και πολλές λέω)
  Κάποιες φορές την είχα πατήσει κι εγώ, αλλά πλέον νομίζω πως καταλαβαίνω εύκολα τί είναι είδηση και τι είναι μούφα.
  Απλά ένα "γκουγκλάρισμα" (sic) της είδησης χρειάζεται για να βρεις την πρώτη δημοσίευσή της. Όταν το βρεις, τότε καταλαβαίνεις τί παίζεται...


  Στις "ειδήσεις", μην ξεχνάς την... είδηση-σοκ (!) ότι μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας σοτώνουν και τρώνε αδέσποτα σκυλιά. Συνοδευόταν κι από βίντεο μάλιστα.
  Τελικά αποκαλύφθηκε ότι το βίντεο ήταν από κάπου στην Αφρική.
  Με την αποκάλυψη του λάθους λίγοι ασχολήθηκαν.
  Το δηλητήριο είχε χυθεί και είχε κάνει τη βρώμικη δουλειά του...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για τους μετανάστες έχουν κατασκευαστεί πολλές ειδήσεις.
   Όμως ο κόσμος τσιμπάει, δυστυχώς.
   Καληνύχτα.

   Διαγραφή
 7. Δε διαβάζω και τόσο ειδήσεις στο διαδίκτυο, γιατί εκεί είναι όλες ανεξέλεγκτες και γίνεται χαμός.Άσε που κρύβονται κάθε είδους συμφέροντα πίσω από κάθε είδηση-μπαρούφα.Εδώ δε μπορείς να πιστέψεις την τιβούλα μας, πόσο μάλλον στον κακό χαμό του διαδικτύου.Ακόμα και σε είδη διατροφής, μάχες και ναυμαχίες γίνονται στη δυσφήμιση.Δεν ξέρεις από που να προφυλαχτείς.Απροστάτευτοι είμαστε!Πρέπει να ΄σαι πολύ ψυλλιασμένος σήμερα, για να καταπιείς τόσους Ιπποπόταμους!
  Να ΄σαι καλά και χαρούμενο απόγευμα να περάσεις!:-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν πολλοί που ευχαρίστως τους καταπίνουν... τους ιπποπόταμους.
   Φιλιά.

   Διαγραφή
 8. Αυτό που θυμάμαι και γελάω ακόμα είναι μια σατυρική ανάρτηση του γελωτοποιού το χειμώνα νομίζω, που την πήραν μπλογκς και άλλα σάιτ και την αναδημοσίευαν ως είδηση!!...οπότε φαντάζεσαι τι "ειδήσεις" κυκλοφορούν και οι περισσότερες είναι από κάτι χαζομέιλ που αναπαράγονται σαν τα κουνέλια σε χίλια μπλογκς!!
  Άσε...πολύ σκάρτο πράγμα!!
  Καλό βράδυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με τη συνέντευξη του Τσίμα λες. Άσε... δεν ξεχωρίζουμε πλέον τη σάτιρα από την αλήθεια.
   Καλημέρα.

   Διαγραφή
 9. 3 λαλούν και 2 χορευουν ειναι η πληροφορηση στο νετ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Καλησπέρα κορίτσι μου..σπουδαία ανάρτηση με το θέμα της παραπληροφόρησης..διαβάζουμε τόσες αναλήθειες τέτοιες μυθοπλασίες τέτοια φτιαχτά κατασκευάσματα που είναι να φρήττεις,,γιαυτό μόνο έγκυρη πληροφόρηση μόνο απο έντυπα που εμπιστευόμαστε..καλό απογευματάκι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καμιά φόρα ακόμα και αυτά την πατάνε. Δύσκολο να προστατευτείς.
   Φιλιά.

   Διαγραφή

Σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις και greeklish, θα αποκλείονται. Ευχαριστώ.

τελευταία άρθρα