Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013

Εστίαση. Ένα παραμύθι με λυπημένο τέλος.

Μειώθηκε ο ΦΠΑ στην εστίαση... τι να κάνω;... να κλάψω ή να γελάσω; Βασικά δεν με νοιάζει πλέον. Σκασίλα μου. Το μαγαζί το έκλεισα. Γιατί να με νοιάζει; Σαν αυθεντική Ελληνίδα, απόγονος των αρχαίων Ελλήνων (μη ξεχνιόμαστε...) δεν μου καίγεται καρφί πλέον. 
Λοιπόν, αν ήμουν κακός άνθρωπος, πολύ κακός, θα σε συμβούλευα να ανοίξεις κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αλλά επειδή δεν είμαι λέω απλά ούτε στον εχθρό μου να μην τύχει.
Πέρα από την τεράστια ευθύνη που κουβαλάς το ότι ταΐζεις και ποτίζεις κόσμο και πρέπει να προσέχεις υπερβολικά πολύ, οι οικονομικές κι υγειονομικές σχέσεις με το κράτος είναι πλέον δυσβάσταχτες.
Να αποδεχτώ ότι πριν χρόνια, που οι υγειονομικοί κανόνες δεν ήταν τόσοι πολλοί και τόσο στρυφνοί, οι εστιάτορες και οι καφετζήδες έβγαζαν πολλά χρήματα. Φυσικά φοροδιαφεύγοντας σχεδόν όλοι. Και όχι μόνο αυτοί, αλλά και όλη η Ελλάδα. Αλλά εδώ θέλω να μιλήσω μόνο για τον (πρώην) κλάδο μου.
Τα παλιά τα χρόνια λοιπόν, έβρισκες μια υπόγα, μια τρύπα, ένα μέρος του σπιτιού, οτιδήποτε και απλά άνοιγες ένα καφέ, ένα σουβλατζίδικο κτλ. Έτσι απλά έπαιρνες την άδεια, με υποτυπώδεις ελέγχους, με ελάχιστες προϋποθέσεις για το κατάστημα και τον χώρο λειτουργίας. Περνώντας τα χρόνια και φυσικά για το κοινό καλό, μπήκαν πολλές προϋποθέσεις και απαγορεύσεις. Αρχικά καλώς μπήκαν. Αλλά με τα χρόνια, ο υπερβάλλων ζήλος της προστασίας του καταναλωτή, πρόσθεσε και άλλες παραμέτρους και όλοι οι κανόνες γίνονταν όλο και πιο περίπλοκοι, έως αδύνατοι να πραγματοποιηθούν και δύσκολα να διατηρηθούν και παρακολουθηθούν ακόμα και από τους ίδιους τους υπαλλήλους της υγειονομικής υπηρεσίας. Πρόχειρα να πω απλά ότι ο οδηγός υγιεινής είναι ένα βιβλίο 100 σελίδων, με κανόνες και απαιτήσεις που είναι αδύνατον να καλυφθούν από τον καταστηματάρχη.Πέρα βέβαια από την μη πρακτική φύση των κανόνων αυτών, κουβαλάν και ένα κόστος που φυσικά βαραίνει όλο και περισσότερο την επιχείρηση. 
Για να μην πω για το κόστος έναρξης που είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ πιο περίπλοκο από το άνοιγμα ενός απλού εμπορικού, διότι εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες (υγειονομικό, πυροσβεστική, αστυνομία, δήμος κτλ) για να πιστοποιήσουν χίλια δυο πράγματα, πυροσβεστική κάλυψη, εξαερισμούς, εξοπλισμούς, κουζίνα, πάτωμα, τουαλέτες, απολύμανση και κάθε εκατοστό και υλικό του καταστήματος.
Και έρχεται μετά από όλα αυτά και η αύξηση του ΦΠΑ. Ο περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει αυτό. Μερικοί συμφωνούν κιόλας. Σκεφτείτε απλά ότι φορολογείς την χωριάτικη και τον καφέ το ίδιο με το αυτοκίνητο. Και επίσης σκεφτείτε ότι μια επιχείρηση αγοράζει με 13% και αποδίδει 23%. Σχεδόν αστείο αν δεν ήταν τραγικό.
Ένα καινούργιο κουφέτο που έβγαλαν τελευταία είναι τα σεμινάρια του ΕΦΕΤ που πιστοποιούν ότι μπορείς να χειρίζεσαι τρόφιμα, που περιλαμβάνει και τα καταστήματα εστίασης. Όλοι όσοι εμπλέκονται με τέτοια καταστήματα είναι υποχρεωμένοι να έχουν βιβλιάριο υγείας από την υγειονομική υπηρεσία. Τώρα θα πρέπει να έχουν και αυτό το σεμινάριο. Αυτό σημαίνει επιπρόσθετο κόστος για τις επιχειρήσεις αυτές. Ξαναλέω βέβαια ότι όλα αυτά είναι σωστά μέχρι ένα σημείο. 
Και αν προσθέσεις και σε αυτά τις ατελείωτες ώρες εργασίας, χωρίς ωράριο, χωρίς Κυριακές και αργίες, με απίστευτα ψυχοφθόρες συνθήκες, τι μένει; Τίποτα. Μόνο η κούραση.
Τι βλέπω εγώ; Ο κλάδος της εστίασης είναι ένας κλάδος που ακόμα ζει και συντηρείται. Είναι η ιδιοσυγκρασία του Έλληνα που θέλει να βγαίνει, είναι ο τουρισμός. Όλοι οι άλλοι κλάδοι αργοπεθαίνουν ή έχουν πεθάνει. Άρα εκεί είναι το ψωμί, το τελευταίο λίπος που πρέπει η κυβέρνηση να στύψει. Υπέρογκα πρόσθημα για υγειονομικές παραβάσεις, φορολογία υψηλή, δημοτικά τέλη μεγαλύτερα από τα άλλα καταστήματα, ΑΕΠΙ, κανόνες.
Όλα αυτά δεν τα λέω για να δικαιολογήσω τον εστιάτορα που φοροδιαφεύγει. Το ξέρω ότι το κάνει. Και γω το έκανα. Μπορεί πιο παλιά να ήταν κατακριτέο αλλά πλέον νομίζω ότι είναι μονόδρομος. Και όχι μόνο από βιοποριστικής πλευράς, που και για αυτό επιβάλετε πλέον, αλλά για να το θέσω και πιο γενικά η φοροδιαφυγή πλέον πρέπει να γίνει η αντίδρασή μας. Το θέμα όμως είναι να είμαστε ενωμένοι και να γίνετε συλλογικά. Μόνο έτσι είναι αντίσταση. Το να επιτίθεται ο ένα κλάδος στον άλλον, το να αντιμάχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι με τους ιδιωτικούς είναι αυτό που βολεύει την κυβέρνηση. Το διαίρει και βασίλευε είναι ο πιο βολικός και εύκολος τρόπος διακυβέρνησης.
Η εστίαση δεν είναι το πιο δύσκολο επάγγελμα από άποψη σωματικής κόπωσης αλλά θα έλεγα ότι είναι το πιο ψυχοφθόρο. Ο καφές και το φαγητό είναι δυο πράγματα σημαντικά για τον Έλληνα. Και αυτό είναι νομίζω που μας διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Γι΄ αυτό το επάγγελμα αυτό είναι για μένα πολύ σπουδαίο. Έχει πολλές χαρές, όταν ακούς καλά λόγια για αυτό που προσφέρεις, πίκρες όταν ακούς άσχημα. Αλλά η μεγαλύτερη απογοήτευση είναι να κάνεις σωστά τη δουλειά σου, να ακούς όμορφα λόγια και λόγω δυσβάσταχτων οφειλών και λογαριασμών να μην μπορείς να συνεχίσεις να δημιουργείς και να προσφέρεις. Μεγαλύτερη πίκρα από αυτό δεν υπάρχει.

23 σχόλια:

 1. Το δυσκολο, για τον Ελληνα, καλη μας φιλη, ειναι..Να ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ του αλλουνου,που θιγεται...
  Ο δασκαλος, του χωροφυλακα,ο παπας με τον δραγατη,
  Ο ταβερνιαρης με τον εργατη...
  Γιατι ΟΛΟΙ..
  Ολοι...
  Νομιζουμε οτι ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΟΙ..ειναι οι κακοι, εκτος απο την αφεντια μας , οπου δεν ειναι...!!
  Και πανω κει πατανε οι εξουσιαστες μας..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν δεν το ζήσεις δεν το καταλαβαινεις. Δεν θέλω να να θίγεται κανένας. Θα πρέπει όμως για να μη θιχτεί να γίνουν πολλά. Από όλους μας. Και δύσκολα.

   Διαγραφή
 2. Θα συμφωνήσω σε πολλά από όσα λες..καταλαβαίνω τι λες και γιατί το λες..και όλοι όσοι διαβάσουν θα δουν πως λες για φοροδιαφυγή και θα το παρεξηγήσουν, γιατί δεν ξέρουν τι εννοείς..γι΄αυτό ας μη βιαστούν να κρίνουν..δεν ξέρουν τι είναι να σε αναγκάζουν να κρύψεις μισό (και αν) μεροκάματο για να φας κι εσύ...αλλά ούτε θα το καταλάβουν..θα σου πουν εγώ πληρώνω..ναι, αλλά πληρώνεσαι κιόλας...δεν τα δίνεις όλα στην εφορία, αλλά και σε όσα περιγράφεις πολύ σωστά....
  Δε θα καταλάβουν, αν δεν το ζήσουν...το γιατί το λέει ο μαχαίρης από πάνω..
  Φιλιά πολλά και καλή δύναμη!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ούτε και γω καταλάβαινα πριν το ζήσω.
   Καληνύχτα.

   Διαγραφή
  2. Εγώ δεν το έζησα από πρώτο χέρι, αλλά σαν εργαζόμενη στο χώρο για λίγο καιρό...και από γνωστούς που καθόλου δεν ήταν σαν τους γνωστούς του Λωτοφάγου..
   Προσπαθούσαν να είναι σωστοί και από όλα, αλλά όσο οι φόροι και όλα τα άλλα είναι άδικα και δυσβάσταχτα, θα γίνονται και παρατυπίες..σχεδόν πάντα όμως, θα επιβιώνουν οι αδίστακτοι και τα λαμόγια που λέει ο Μπεν..οι υπόλοιποι βάζουν κάτι λουκέτα νααα!!

   Διαγραφή
  3. Είναι ο λόγος που πάντα λέω ότι εμείς δεν θα γίνουμε πλούσιοι ποτέ.
   Καλημέρα Μαράκι.

   Διαγραφή
 3. Λυπάμαι, Μαρία μου, αλλά δεν θα συμφωνήσω καθόλου. Ο ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος φοροδιεφευγε και εισφοροδιέφευγε ανέκαθεν από άποψη. Δηλαδή ήταν στο στιλ, "πληρώστε φόρους οι υπόλοιποι, εγώ δεν είμαι κορόιδο".
  Έχω γνωστούς που, όταν άρχισε η κρίση χρωστούσαν στα ταμεία ένα σκασμό λεφτά, ενώ δεν είχαν κανένα πρόβλημα ρευστότητας.
  Τώρα πια, δεν μπορούν να τα πληρώσουν.

  Επίσης, χάρη στους κανονισμούς, μπορείς επιτέλους να βρεις μια ανθρώπινη τουαλέτα.

  Όσο για τη συμπεριφορά ή για τα αμφίβολης καθαριότητας εδέσματα, όλοι έχουμε κάτι -έως πολλά- να πούμε.
  Για αυούς τους ανθρώπους και για τους ξενοδόχους έχω τη χειρότερη άποψη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αρχικά νομίζω ότι στο κείμενο αναφέρθηκα ότι προ κρίσης οι εστιάτορες έβγαλαν πολλά λεφτά. Και λόγω έλλειψης κανόνων και λόγω φοροδιαφυγής. Ποτέ δεν είπα ότι είναι άγιοι και τέλειοι.
   Όσον αφορά τους κανόνες νομίζω επίσης ότι ξεκαθάρισα ότι έγιναν για το κοινό καλό. Απλά θεωρώ πως σε κάποιο σημείο ξέφυγαν.
   Θα ήταν όμως άδικο να τσουβαλιάζουμε όλους τους εστιάτορες επειδή κάποιοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
   Επίσης να σου πω ότι δεν με πειράζει που διαφωνείς, απλά με ενοχλεί που είδες το κείμενο ως μια υπεράσπιση μια λανθασμένης τακτικής ενός κλάδου, ενώ περισσότερο ήθελα να δώσω μια πιο προσωπική κατάθεση αυτών που νιώθω περισσότερο ως άνθρωπος που πέρασα δύσκολα και μετά ως επαγγελματίας. Μπορεί και γω να μην το απέδωσα αυτο που ηθελα να πω σωστά.

   Όπως και να έχει η γνώμη σου είναι σεβαστή.
   Καληνύχτα.

   Διαγραφή
  2. Κατ' αρχάς, πίστευα ότι είχες κατάστημα ενδυμάτων (για αδιευκρίνιστο λόγο).
   Έπειτα, δεν θεώρησα το κείμενό σου ως υπεράσπιση και φυσικά η διαφωνία μου δεν αφορούσε εσένα.

   Το διάβασα, όμως, συμπτωματικά ύστερα από μια συζήτηση που είχα με έναν μακρινό συγγενή, ο οποίος δεν παραδέχεται ότι η δική του πρακτική τον οδήγησε στα σημερινά χάλια. Έκανε ακριβώς ό,τι περιγράφω πιο πάνω. Και θεωρούσε τον εαυτό του μάγκα. Όπως πολλοί άλλοι.

   Προ κρίσης, πηγαίναμε 3 άτομα, μας έπαιρνε 110 ευρώ (για ψάρια) και συνήθως δεν μας έδινε απόδειξη. Τώρα πάμε καμιά φορά 4 άτομα και μας παίρνει 70 ευρώ με απόδειξη. Για τα ίδια πράγματα σχεδόν! Μας χαϊδεύει, για να πηγαίνουμε.
   Με τον ίδιο τρόπο φέρθηκαν και ξενοδόχοι που επισκεπτόμασταν χρόνια.
   Δεν είναι ντροπή;

   Διαγραφή
  3. Μα φυσικά είναι ντροπή και ασφαλώς όλη αυτή η αισχροκέρδεια σε συνδυασμό με την φοροδιαφυγή μας έφτασαν εδώ που είμαστε. Έβγαζαν τα εστιατόρια μια μαλακία, την βάφτιζαν και με ένα σικ όνομα και χρέωναν την μερίδα χρυσάφι. Όπως και ο καφές. Είχε φτάσει σε πολύ υψηλές τιμές. Δεν ξέρω για την Αθήνα αλλά εδώ οι τιμές μειώθηκαν αρκετά μετά την κρίση και σχεδόν κανείς δεν ανέβασε τις τιμές του μετά την αλλαγή του ΦΠΑ.
   Το θέμα είναι πλέον ότι ένα καινούργιος επαγγελματίας με τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ δύσκολο να κρατήσει ένα τέτοιο κατάστημα. Είναι πολύ δύσκολο, κρατώντας τις τιμές χαμηλές ενώ όλα αυξάνονται να συντηρηθεί. Ή έστω αν μπορέσει και αντέξει δεν θα βγάλει τα λεφτά που έβγαζαν παλιά. Απλά θα έχει ένα μικρό εισόδημα. Με ατελείωτες ώρες προσωπικής εργασίας. Το οποίο εισόδημα θα πετσοκοφτεί από τους φόρους (αυτό βέβαια ισχύει για όλους).

   Επίσης και κάτι άλλο για να μην παρεξηγηθώ. Είναι ευθύνη του κράτους που τόσα χρόνια δεν έκανε στην ουσία τίποτα για να πατάξει την φοροδιαφυγή και την αισχροκέρδεια. Αλλά και ευθύνη δική μας, του καθένα μας που συνεχίζαμε την ίδια τακτική λες και αυτό δεν θα είχε συνέπειες αργότερα.

   Στη ουσία δεν διαφωνούμε. Σε όλες τις δουλειές υπάρχουν λαμόγια και σωστοί επαγγελματίες. Το θέμα είναι πλέον ότι σήμερα όσο καλός και να είσαι σε κάτι, μπορείς επίσης να αποτύχεις από άλλες αιτίες. Είναι αυτό που λέω ξανά και ξανά ότι δεν υπάρχει πλέον η ευκαιρία να δημιουργήσεις, να κάνεις κάτι δικό σου, αυτό που σκέφτεσαι και αγαπάς πράξη. Και αυτός είναι και ο σκοπός τους. Να μην υπάρχει προσωπική επιτυχία και να γίνουμε όλοι μας υπάλληλοι τους.

   Καλημέρα.

   Διαγραφή
 4. Μαγαζί στην Ελλάδα, ορκίστηκα να μην ανοίξω ΠΟΤΕ! Η μοναδική περίπτωση να τα "κονομίσεις" σε αυτή τη δουλειά, είναι να είσαι λαμόγιο.Πολύ μεγάλο λαμόγιο κι εγώ δεν μπορώ να είμαι.
  Λυπάμαι και καλή ξεκούραση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα συμφωνήσω. Αλλιώς θα πρέπει να χτυπάς 14ωρά δουλειάς όπως έκανα εγώ. Και ότι βγάζεις θα στα παίρνει το κράτος. Τώρα που τα είδα από μέσα τα πράγματα νομίζω ότι δεν αξίζει. Είναι τρομερά ψυχοφθόρο.

   Καλημέρα παιδί μου.
   Καλή δύναμη εκεί που είσαι.

   Διαγραφή
 5. Έχω χάσει την επαφή με την επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό και δε μπορώ να ΄χω άποψη.Τη μόνη έννοια που δεν είχα στο μυαλό μου ήταν τα γεγονότα.Αφού και τη φορολογική δήλωση ακόμα δεν την έφτιαξα... κι όταν έμαθα από φημολογίες πως είναι μέχρι τέλος Αυγούστου, νόμιζα πως μου κάνουν πλάκα(ακόμα βέβαια δεν το πιστεύω!).
  Πάντως η φοροδιαφυγή βόλευε και βολεύει πολλές κυβερνήσεις.Μια κουβέντα άκουσα πριν από πολλά χρόνια από υπάλληλο της εφορίας.Είχε πει από τότε πως όλα αυτά τα χρόνια(φυσικά προ κρίσης) εάν το κράτος, έκανε ένα νεύμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ένα κουμπί χρειάζονταν να πατήσουν για να τα εισπράξουν.
  Αυτά προς απάντηση... για να μην τρωγόμαστε μεταξύ μας!
  Όσο για καταστήματα-ειδικά-υγειονομικού ενδιαφέροντος που κάποτε ήμουν υπέρμαχος αυτής της ιδέας, τώρα είμαι υποχρεωμένος να συμφωνήσω μαζί σου!
  Καλό και ξεκούραστο απόγευμα!:-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ξαναπέρασα!Δεν ξέχασα να πω κάτι... βραβειάκι ήρθα να σου χαρίσω μ΄ όλη μου την καρδιά κι ένα μεγάλο ευχαριστώ!Πέρασε-αν θέλεις-να το παραλάβεις!
   Την καλημέρα μου!:-)

   Διαγραφή
  2. Συμφωνώ, συμφωνώ και ευχαριστώ πολύ για την τιμή. Έρχομαι να δω το βραβειάκι.

   Καλώς ήρθες πίσω.

   Διαγραφή
 6. Σ' αυτή τη χώρα ή θα είσαι "νόμιμος" (εντός πολλών εισαγωγικών) κι "εντάξει" και θα καταλήξεις στη φυλακή από χρέη ή θα είσαι παράνομος και θα έχεις την ίδια εξέλιξη.
  Ο νόμος είναι τρελός, είναι παράλογος.
  Σε αναγκάζει να παρανομήσεις.
  Θες να εισαι εντάξει με το νόμο -όχι επειδή σ' έπιασε ο πόνος, αλλά για να 'χεις το κεφάλι σου ήσυχο- και δε σ' αφήνουν!
  Κι όσο κι αν δυσκολεύουν τα πράγματα, πάντα βρίσεις τη χρυσή τομή και επιβιώνει το μαγαζί.
  Και πάνω που πας να πεις "ουφ! ανάσανα!", τότε... Τότε θυμούνται κάτι καινούριο να σου χρεώσουν!
  Ένα φόρο, ένα χαράτσι, ένα τέλος, μια αναπροσαρμογή αδειών, ένα ΟΑΕΕ ή ξέρω 'γω τί άλλο...
  Μιλάμε για τραγωδία!
  Το σύστημα είναι πολύ ευνοϊκό για τους "μεγάλους" του χώρου διότι τα κέρδη από την παρανομία τους υπερβαίνουν κατά πολύ τα πρόστιμα.
  Ενώ για ένα μικρό το πρόστιμο είναι ασήκωτο.
  Και πρόστιμο τρώει ανά πάσα στιγμή κάθε ιδιοκτήτης, διότι είναι απολύτως αδύνατο να είναι κανείς σύννομος 100%.
  Ο νόμος δε θέλει να είναι κανείς 100% νόμιμος.
  Έτσι είμαστε όλοι όμηροι του νόμου που μας θέλει παράνομους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτσι ακριβώς. Δεν παίρνεις ανάσα μερικές φορές. Και όλα αυτό οδηγεί σε αδιέξοδο οικονομικό αλλά και ψυχολογικό.

   Καλό βράδυ.

   Διαγραφή
 7. Δυστυχώς, το διεφθαρμένο καθεστώς γύρω μας ΔΕΝ αντέχει τους τίμιους! Οι ατέλειωτοι καθημερινοί συμβιβασμοί μας δημιουργούν και τρέφουν την ανάλγητη εξουσία, που συνεχώς μόνον απαιτεί, από τα σωστά και τίμια "κορόιδα", γιατί οι περισσότεροι θεωρώ είναι ευσυνείδητοι επαγγελματίες! Σωστή η αναφορά σου !
  Φιλιά και καλή συνέχεια !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όσο τους αφήνουμε τόσο περισσότερο θα ζητάνε... και πάει λέγοντας.
   Καλό βράδυ.

   Διαγραφή
 8. Όπως και σε άλλα ελεύθερα επαγγέλματα, η τακτική έχει σκοπό να κλείσει τους μικρούς και να μπορούν να επιβιώσουν μόνο οι μεγάλοι, όμιλοι, αλυσίδες, πολυεθνικές κλπ. Το εξαιτερικά πολύπλοκο και δαιδαλώδες νομικό σύστημα και δημόσιες υπηρεσίες αυτό το σκοπό εξυπηρετεί. Τελικά μόνο όποιος μπορεί να έχει δικηγόρους και νομική υπηρεσία μπορεί να επιβιώσει, δηλαδή μόνο όποιος διαθέτει μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό κάνουν και στους μικροεμπόρους και στους φαρμακοποιούς με το ωράριο και στους μηχανικούς και γενικά σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το μοντέλο του καπιταλισμού που εφαρμόζεται οδηγεί σε αυτό που λες. Ο πλούτος να συγκεντρωθεί στους λίγους και τα μικρομάγαζα να κλείσουν.

   Καληνύχτα.

   Διαγραφή
 9. Επιβάλλουν τόσο δυσβάσταχτους όρους στον αυτοαπασχολούμενο ή το μικροεπαγγελματία που η επιβίωσή του είναι σχεδόν αδύνατη. Σχεδιασμός επί τούτου, ώστε να μην αντέξει και το μερίδιο της αγοράς που αντιστοιχεί να το καρπωθούν και αυτό οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις και greeklish, θα αποκλείονται. Ευχαριστώ.

τελευταία άρθρα