Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013

Μπορείς να νικήσεις την Φρουτοπία;

Αλήθεια πόσο μεγάλη δύναμη μπορεί να έχει κάτι που είναι αυθεντικό; Άραγε μπορείς να το νικήσεις; Μπορείς να το κατατροπώσεις, να το συνθλίψεις, να το λιώσεις ή έστω να το κρύψεις καλά ώστε να μην φαίνεται; Και αφού το καταφέρεις, σταματά να υπάρχει;
Σκέψου το σαν μια χώρα, που έχει τα καλά της, τα κακά της, τις αναποδιές της, την ζεστασιά της, την καλοσύνη της και την τρυφεράδα της. Μα πάνω απ΄ όλα τις μνήμες τις. Μπορείς να καταφέρεις να την κάνει να ξεχάσει;
Μια χώρα που δεν άκουσε ποτέ τις Μουσικές του κόσμου, δεν γνώρισε ποτέ Αυτούς που πήραν τα βουνά, δεν είδε τα Αληθινά σενάρια, δεν έφτασε Στα άκρα, δεν θυμήθηκε με την Κινηματογραφική λέσχη, δεν Έμεινε Ελλάδα, δεν έκανε Κυριακή στο χωριό, δεν ταξίδεψε Χωρίς αυτοκίνητο. 
Μπορείς αυτή την χώρα να την κάνεις να ξεχάσει Το λούνα παρκ, μπορείς να την κάνεις να μην ξέρει ποια είναι Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια. Να μαράνεις την Μενεξεδένια πολιτεία, να μην πεις σε κανέναν ότι ο Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, τα σύννεφά σου να καλύψουν την Αστροφεγγιά, η Λωξάντρα να μην μένει πια εδώ. Η Μεθυσμένη Πολιτεία απόμακρη και παγωμένη, ο Γιαννης και ΜαριαΟ Θείος μας ο Μίμης και η Μαντάμ Σουσού να περιφέρονται στα σοκάκια της σαν χαμένοι. Η Φρουτοπία χωρίς φρούτα και Του κουτιού τα παραμύθια χαμένο και αυτό. Το μπουρίνιΗ Αλτάνα της Πάργας και το Χαίρε Τάσο Καρατάσο άγνωστες λέξεις.
Μικροί-Μεγάλοι χωρίς μνήμη, χωρίς παρελθόν.

Και η ζωή μας χάθηκε, όπως και η τηλεόρασή μας. Ή η ζωή μας χάθηκε από την τηλεόραση. Δεν ξέρουμε πια να ξεχωρίσουμε την ήρα από τα σιτάρι. Τα τρώμε όλα αμάσητα, χάνουμε το νόημα, βλέπουμε άλλα από αυτά που πρέπει να δούμε. 
Και μας νοιάζει μόνο ο εαυτός μας. Γιατι έτσι μας δίδαξε η νέα τηλεόραση, ότι ο ισχυρός σε χρήματα πρέπει να κυβερνά και οι υποδεέστεροι πρέπει να τον υπηρετούν χωρίς αντιρρήσεις. Και αυτό να το θεωρούμε φυσικό. 
Έτσι κρεμαστήκαμε από ανούσια πράγματα, από το φαίνεσθαι και την εικόνα. Από αυτά που μας έπεισαν ότι έχουν σημασία. Χωρίς αγάπη, χωρίς αλληλεγγύη, χωρίς συντροφικότητα. Μόνο σχέσεις παροδικές, μόνο με ανταλλάγματα, μόνο με συμφέρον. 
Γιατί χρήμα μόνο κυβερνά. 
Μα το χρήμα μπορεί να νικήσει την αγάπη; 
Μπορεί να αγοράσει την φιλία; 
Αν το νομίζεις πραγματικά ότι μπορεί τότε είσαι ήδη νικημένος. 
Άξιος της μοίρα σου.

Μπορεί ένα γυαλιστερό τίποτα να νικήσει την Φρουτοπία;

****
Δείτε πως αρχίσαμε και πως καταλήξαμε ΕΔΩ.

Το θέμα της ΕΡΤ με άγγιξε πολύ. Ξέρω ότι τόσα χρόνια η ΕΡΤ, όπως και όλοι οι δημόσιοι φορείς εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της κάθε κυβέρνησης και ήταν τόπος βολέματος πολλών χαραμοφάηδων. Είμαι σίγουρη όμως ότι όλοι αυτοί οι χαραμοφάηδες, που τόσα χρόνια έτρωγαν τα λεφτά του ελληνικού λαού, δεν είχαν ουδεμία προσφορά στο πρόγραμμα και στο δημιουργικό της ΕΡΤ. Ο ρόλος τους ήταν καθαρά εισπρακτικός και ουδέποτε δεν ενδιαφέρθηκαν για το αποτέλεσμα. 
Αυτές οι υπέροχες, ιστορικές εκπομπές έγιναν από ανθρώπους με μεράκι και αγάπη για την δουλειά τους.
Στεναχωρήθηκα που έπεσε η σελίδα του αρχείου της ΕΡΤ. Και επίσης δεν κατάλαβα τον λόγο που έγινε αυτό. Δεν νομίζω ότι ήταν απαραίτητο. Εκτός αν σχεδιάζουν κάτι άλλο. Όταν ένα συγγραφέας πεθαίνει δεν καις τα βιβλία του. 
Και επίσης στεναχωρήθηκα με πολλούς που στο κλείσιμο αυτό είδαν μόνο την οικονομική πλευρά και τίποτα άλλο.
Άραγε υπάρχει σωτηρία;

σ.σ. Το κείμενο το εμπνεύστηκα από το υπέροχο άρθρο του Γελωτοποιού.
Ελεγεία Για Το Τρίτο Πρόγραμμα Και Η Ωδή Στη Χαρά

Και κάτι υπέροχο από την παλιά ΕΡΤ, αφιερωμένο σε όλους που θυμούνται ακόμα, από το οποίο είναι εμπνευσμένο το άβατάρ μου και ο τίτλος του ιστολογίου μου.


17 σχόλια:

 1. Πραγματικά η ΕΡΤ που είχαμε κάποτε αλλά και μέχρι σχετικά πρόσφατα, αν και μπορούσε να είναι χίλιες φορές καλύτερη, μπροστά στη χυδαία ιδιωτική τηλεόραση φαντάζει παράδεισος. Και αυτές τις μέρες με την πειρατική ΕΡΤ που παρακολουθούμε πιστεύω έστω και από τις χαραμάδες φυσά ένας άλλος αέρας, μια άλλη κουλτούρα, στον αντίποδα της κυρίαρχης της βίας και της λατρείας του πλούτου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι θα μπορούσε να είναι απείρως καλύτερη, αν δεν την διοικούσαν άχρηστοι.
   Το θέμα είναι όμως ότι και ο κόσμος δεν στήριζε το πρόγραμμά της. Πήγαιναν όλα λίγο στο βρόντο. Κρίμα...

   Διαγραφή
 2. Μα τι ωραίο και συγκινητικό αφιέρωμα βρε Μαράκι!
  Είμαστε λαός που τα ισοπεδώνουμε όλα πανεύκολα και παρασυρόμασταν πάντα από μόδες. Η ΕΡΤ είναι το σύμβολο του λαού, όπως συμβαίνει με κάθε κρατική τηλεόραση σε κάθε χώρα. Και δεν έπρεπε να τολμήσει κανείς να την κλείσει, να την εξυγιάνει συμφωνούσα απόλυτα. Παίζονται πολύ χοντρά παιχνίδια... Σε φιλώ! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η ξενομανία μας κατέστρεψε και μας καταστρέφει.

   Φιλάκια.

   Διαγραφή
 3. Το πιο συγκινητικό αφιέρωμα που διάβασα μέχρι σήμερα!!!
  Είχε πολλά στραβά η ΕΡΤ...μα είχε Λιλιπούπολη, Φρουτοπία, Παραμυθά...
  Είχε το Τρίτο πρόγραμμα...το έκλεισαν κι αυτό.
  Ενα μοναδικό αρχείο στη Μουρούζη!
  Δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει αυτό!!!

  Δυνατά και αγωνιστικά φιλάκια Μαράκι μου:))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας.

   Φιλάκια.

   Διαγραφή
 4. Εγώ περιμενα κάθε Τετάρτη που δεν είχα κάτι να κάνω να δω το Παντελή Σαββίδη στην ΕΤ3 που έδινε μια ψύχραιμη άποψη πολλών θεμάτων.Θυμάμαι μικρός πως περιναμε να πάει 3 η ωρα για να δουμε στην ΕΤ1 Μαύρο Πειρατή,Ατρόμητους,τον Κούσκο και τόσα άλλα παιδικά!Θυμάμαι τις Παρασκευές στις 10 που έβαζε ταινιες της Ντισνευ!!Θυμάμαι μια ιαπωνική ταινία που είχα δυο φορές εκεί αλλά ποτέ δεν έμαθα το ονομα της!Θυμάμαι πόσα βράδια ε είχε ηρεμήσει και με είχε νανουρίσει το τρίτο πρόγραμμα της ΕΡΤ και πόση συντροφια μου είχε κρατήσει στα ταξιδια όταν κανένα άλλο ραδιο δεν έπιανε στο λεωφορείο!Τι να πρωτοθυμηθεί κανεις!!τεσπα!

  Υπέροχο άρθρο!!Κριμα που υπάρχουν άνθρωποι τόσο εθισμένοι στα σκουπίδια!!Απλά λυπάμαι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Υπέροχο αφιέρωμα!!
  Τα παιχνίδια συνεχίζονται, αλλά κανείς δε θα νικήσει τη Φρουτοπία (όχι μόνο την αγαπημένη εκπομπή)...έτσι θέλω να ελπίζω τουλάχιστον!
  Φιλιά και καλή εβδομάδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Eίναι σαν να ρωτάς αν μπορεί να νικήσει κάποιος τις αναμνήσεις μας!!

  Και αφού δεν είχαν τα κότσια να κάνουν σωστή αναβάθμιση και εξυγίανση της ΕΡΤ τόσα χρόνια γιατί το πολιτικό κόστος ήταν μεγάλο, με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες της έβαλαν λουκέτο ...!!!!
  Τώρα θα μου πεις το πολιτικό κόστος δεν το σκέφτηκαν;
  Μπα!!
  τώρα που μας έκαναν σαν το πείραμα του βατράχου....
  που τον βάζεις στην κατσαρόλα με νερό και ανάβεις την φωτιά από κάτω και ήδη έχουμε φτάσει σε σημείο βρασμού τόσο που ... πιο πολύ πεθαίνεις... κάνουν ότι θέλουν και λογαριασμό δεν δίνουν!

  Καληνύχτα Μαρία μου
  Καλή εβδομάδα !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν ξέρω αυτή η ενέργεια που πραγματικά αποσκοπούσε.
   Θα δείξει στο μέλλον.
   Φιλάκια.

   Διαγραφή
 7. Α, ναι; Από την Κάντυ τα πήρες; Δεν την είχα δει ποτέ. Τα παιδιά μου την έβλεπαν.
  Εγώ μεγάλωσα με τα παραμύθια της θεία-Λένας και τα παιδιά μου με τον Ευγένιο Χρυσοβελόνη. Τον είχες δει ποτέ; Με έναν αξιολάτρευτο Σταύρο Ξενίδη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αυτοί που υποστηρίζουν το κλείσιμο είναι αυτοί που εθίστηκαν στα κιτρινο-ροζ τηλεπεριοδικά της Τατιάνας και της Λαμπίρη, του Θέμου και της Πάνια.
  Εμείς, που ακόμη και μέχρι πριν λίγες μέρες επιμέναμε να επιλέγουμε ωραία προγράμματα στην ΕΡΤ, θα νιώσουμε αυτήν την έλλειψη των εκπομπών που προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στο θεατή τους.
  Δεν ξέρω σε πόσους θα λείψει, πάντως θα είναι μία ακόμη υποβάθμιση στο πολιτιστικό μας επίπεδο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν θα λείψει σε πολλούς. Αυτό βλέπω.
   Κρίμα πάντως γιατί πριν την ιδιωτική τηλεόραση, πριν τα τηλεσκουπίδια μια χαρά βλέπαμε τα προγράμματα της ΕΡΤ και μάλιστα με μεγάλη αφοσίωση.
   Τόσο αλλοτριωθηκαμε λοιπόν.

   Καληνύχτα.

   Διαγραφή
  2. Κρίμα για τη Μηχανή του Χρόνου, τη Σινεμανία, το Animated Φιλόσοφοι και το Ελλήνων δρώμενα που έβλεπα συχνά τελευταία.

   Ευτυχώς εντός των ημερών κόβεται οριστικά το αναλογικό σήμα και στα μέρη μου.
   Αποτελεί λοιπόν χρυσή ευκαιρία για να τη βγάλω απ' τη ζωή μου.
   Από τους τρεις χώρους που δραστηριοποιούμαι, έχω πάρει αποκωδικοποιητή μόνο για τον έναν.
   Για τους άλλους δύο δεν πήρα ούτε και σκοπεύω να πάρω.
   Άντε, να ξαναγίνουμε άνθρωποι.

   Διαγραφή

Σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις και greeklish, θα αποκλείονται. Ευχαριστώ.

τελευταία άρθρα