Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013

Γράμμα από ένα γονέα.

Με αφορμή το περιστατικό με το τραγούδι ''Κεμάλ'' του Χατζιδάκι θυμήθηκα κάτι παρόμοιο που είχε συμβεί στον Γιάννη Αγγελάκα το οποίο δεν έχει γίνει γνωστό.
Πριν τρία χρόνια λοιπόν, μας είχε πει ο Γιάννης Αγγελάκας, ότι είχε λάβει ένα γράμμα από ένα γονέα, το οποίο έλεγε τα έξης:

Αγαπητέ κ. Αγγελάκα
Είμαι γονέας παιδιού που φοιτά στα σχολειά της Μαρασλειου στο Κολωνάκι. Επικοινωνώ μαζί σας για να σας ενημερώσω για ένα συμβάν το οποίο έμμεσα σας αφορά.
Κατά την φετινή γιορτή του Πολυτεχνείου των σχολείων της Μαρασλείου είχε προγραμματιστεί κάποια παιδιά να τραγουδήσουν κατά τη διάρκεια της γιορτής το τραγούδι σας "Σιγά μην κλάψω", σαν φωνή αντίδρασης ενάντια σε κάθε καταπιεστή, υπέρβασης, αισιοδοξίας ενάντια στην απάθεια και την υποταγή. Ένας συμβολισμός των αγώνων του Πολυτεχνείου με ένα σύγχρονο νεανικό ροκ κομμάτι.
Έγινε όμως, κατά τα λεγόμενα της διευθύντριας του α' εξαθέσιου, "καταγγελία" σε αυτήν από άτομο του οποίου η ταυτότητα δεν αποκαλύφθηκε, ότι πρόκειται να παρουσιαστεί αυτό το τραγούδι στην γιορτή του Πολυτεχνείου. Η καταγγελία αυτή έγινε με την αιτιολογία ότι είναι ένα τραγούδι που ωθεί προς τα ναρκωτικά και τον ξεπεσμό, προερχόμενο από χώρο που ευνοεί τέτοιου είδους συμπεριφορές. Ζητήθηκε έντονα, αν όχι απαιτήθηκε, να μην παρουσιαστεί το τραγούδι αυτό με την αιτιολογία ότι σε αντίθετη περίπτωση τα σχολεία θα εκτιθεντο. Παρά τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών γι αυτήν την αυθαίρετη παρέμβαση ενός "ανωνύμου", την πρόθεση να ενημερωθεί και να κατανοήσει το νόημα ο εν λόγο κύριος ή κυρία, πράγμα που συνάντησε άρνηση, και παρά τις σαφείς εξηγήσεις για το τι συμβολίζει το τραγούδι και μέσα στη γιορτή και γενικότερα στην σημερινή κοινωνία. Τελικά το τραγούδι "κόπηκε" λόγω λογοκρισίας!
Η είδηση αυτή προκάλεσε το εκνευρισμό και την αγανάκτηση μου, το 2010 να επικρατούν σε δημόσια σχολεία τα οποία θεωρούνται πειραματικά και πρότυπα υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέθοδοι που παραπέμπουν στη χούντα και μάλιστα στην γιορτή για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Θεωρώ ότι έπρεπε να ενημερωθείτε για την αντιμετώπιση αυτή του τραγουδιού σας, για τους συμπορευόμενους χαρακτηρισμούς αλλά και την αυθαίρετη παρέμβαση στο έργο των καθ΄όλα εργατικών και φιλότιμων εκπαιδευτικών, που προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν και να προσφέρουν γνώση και καλλιέργεια στα παιδιά μας.

Λυπάμαι πολύ εάν σας στενοχώρησα
Φιλικά

Το περιστατικό αυτό, όπως σας είπα, έγινε πριν τρία χρόνια. Τότε, και ενώ η κρίση δεν ήταν ακόμα ορατή, το είχαμε περάσει λίγο στο ντούκου, το συζητήσαμε περισσότερο χαριτολογώντας και θεωρήσαμε ότι είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό.
Τώρα όμως που το ξανασκέφτομαι και βλέποντας την εξέλιξη των πραγμάτων, θεωρώ τελικά ότι η ελληνική κοινωνία ήταν πάντα φασιστική και καταπιεστική, πάντα φοβόταν οτιδήποτε επαναστατικό, ακόμα και ένα απλό τραγούδι και πάντα στήριζε και συντηρούσε τα στερεότυπα. Πάντα απέφευγε οτιδήποτε της έλεγε ωμά την τραγική της κατρακύλα.   
Το θέμα είναι όμως ότι όσο έχεις γεμάτη την τσέπη δεν σε νοιάζει αν λίγο λίγο αδειάζει η καρδιά σου. Και έτσι βρεθήκαμε πλέον να είναι και τα δύο άδεια. Και η τσέπη και η καρδιά.
Η συντήρηση των στερεοτύπων πάντα βόλευε αυτούς που δεν κατέχουν την γνώση και την παιδεία. Χωρίς φυσικά αυτά να συνοδεύετε με κάποιο πτυχίο. 
Και έτσι μόνο με το άκουσμα της λέξης ''Κεμάλ'', ''Σκόπια'', ''Μακεδονία'', ''Τουρκία'', ''μετανάστες'', Αγγελάκας ή Χατζιδάκις, η προπαγάνδα των στερεοτύπων τυφλώνει και θυμώνει τον ψυχικά αμόρφωτο, αλλά παράλληλα του δημιουργεί και μια ασφάλεια που τον σώζει από την άγνοιά του.
Κάπως έτσι έχουμε γίνει μια χώρα χωρίς αλήθεια, χωρίς μυαλό, χωρίς κρίση, χωρίς επιλογή. Τα στερεότυπα κοντεύουν να μας φάνε, κοντεύουν συνθλίψουν οτιδήποτε δημιουργικό, οτιδήποτε αληθινό και δημιουργούν μια ψεύτικη πραγματικότητα, μια άθλια κοινωνία, την οποία πολλοί πλέον υποστηρίζουν με σθένος. Μια κοινωνία μίσους και συμφέροντος.

Αυτά τα λίγα επί του θέματος. 
Ελπίζω να περνάτε καλά.
Σας φιλώ.

10 σχόλια:

 1. Τα παντα,Μαρια μου,κινουνται κατω απο
  την απειλη και το φοβο....χροοοονια τωρα...
  Ας παρουμε το πιο απλο:"Αν δε φας το φαϊ σου
  δεν θα σ'αγαπω".
  Αυτο και μονο δεν αποτελει νομο
  με κοινωνικες προεκτασεις?

  Φιλακια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Για αυτό πάμε κατά διαόλου σε αυτή τη χώρα!!!!
  Φιλώ σε Μαράκι μου :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ναι μεν αλλά.... τον συντάκτη του γράμματος ωστόσο δεν τον πειράζει που το παιδάκι του πηγαίνει σε ένα σχολείο πολυτελείας, το επεδίωξε μάλιστα, που σημαίνει σνόμπαρε το λύκειο της γειτονιάς του, στο οποίο πολύ αμφιβάλλω αν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Αλλά στο σχολείο πολυτελείας - πειραματικό - πρότυπο - Κολωνακίου, μαθητεύουν παιδιά καλών, ισχυρών και κυρίως φιλόδοξων οικογενειών, πράγμα που σημαίνει οτι είναι πολύ πιθανό ανάμεσά τους να βρίσκονται και διάφορα φασιστοειδή πολυτελείας - γιατί φασιστοειδή μπορεί να υπάρχουν και σε φτωχογειτονιές, αλλά ίσως δεν θα είχαν τόσο θράσος.

  Γενικά είμαι κατά των ιδιωτικών σχολείων, των προτύπων και των πειραματικών και λοιπών ειδών πολυτελείας που ξεχωρίζουν τα παιδιά σε όσα έχουν προοπτικές και όσα θα χαθούν στη μάζα. Και ένας γονέας που κάνει αυτή την επιλογή διέπεται εκ των πραγμάτων από ελιτισμό και μεγαλομανία. Συνεπώς αυτήν εδώ την ευαισθησία τη βρίσκω υποκριτική.

  Αλλά όλα αυτά δεν είναι του θέματός σου, είναι όμως και λίγο. Σε τελευταία ανάλυση ο φασισμός δεν εκφράζεται σε όλη του την αγριότητα τόσο στη λογοκρισία, όσο στον πραγματικό αποκλεισμό των πιο αδύναμων ή άτυχων ή φτωχών από ίσες ευκαιρίες στη ζωή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το εν λόγω σχολείο απ΄οτι ξέρω είναι δημόσιο. Μην παίρνεις και όρκο ότι αυτό δεν θα συνέβαινε σε ένα άλλο απλό, ταπεινό σχολείο. Φασιστοειδή υπάρχουν παντού όπως και ανοιχτόμυαλοι. Ακόμα και στο Κολώνακι μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που να παλεύουν για την αλήθεια.
   Δεν θα ήθελα να κρίνω τον εν λόγω γονιό γιατί φοβάμαι ότι θα πέσω επίσης στην παγίδα των στερεοτύπων, ότι δλδ στο Κωλονάκι υπάρχουν πιο πολλοί φασίστες, λόγω της οικονομικής τους επιφάνειας. Δεν ξέρω με τι κριτήριο έστειλε το παιδί του εκεί και ούτε ξέρω αν θεωρεί τον εαυτό του και το παιδί του ανώτερο.
   Θα ήθελα να κρίνω το γεγονός και τον απλοϊκό τρόπο σκέψης των περισσότερων Ελλήνων.

   Ο φασισμός μπορεί να μην εκφράζεται απόλυτα από την λογοκρισία, αλλά λογοκρίνεις συνήθως αυτό που φοβάσαι και δεν αποδέχεσαι. Κάτι διαφορετικό δλδ. Όχι κατ΄ανάγκη κάτι αδύναμο και κατώτερο.

   Όσον αφορά τα ιδιωτικά σχολεία συμφωνώ απόλυτα με αυτά που λες. Για τα πειραματικά δεν ξέρω και έτσι καλύτερα να μην μιλήσω.

   Διαγραφή
 4. Κρίμα ..σαν μελλοντική δασκάλα μουσικής σε σχολεία..μόλις τελειώσω το πανεπιστήμιο..θα υποστήριζω τις επιλογές των μαθητών.Εδώ δεν παίζει ρόλο μόνο το τραγούδι αλλά και η πίεση που ασκούν όλα τα πρέπει,τα κόμπλεξ και οι φοβίες των γονιών..
  Κρίμα.Ένας από αυτούς θα έκανε την "καταγγελία..."
  Καλό βράδυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ε πάντα έτσι θα είναι. Δεν ξέρω αν θα σταματήσει αυτό ποτέ.
   Καλημέρα.

   Διαγραφή
 5. Τα φασιστοειδή αυξάνονται και πληθύνονται, αλλά πάντα υπήρχαν ανάμεσα στους γονείς. Αυτά ήταν και η δική μου δυστυχία όταν ανακατευόμουν με τους συλλόγους γονέων.
  Αλλά και το κίνητρό μου για να ανακατευτώ, Μαρία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι σημαντικό πράγμα να είσαι γονιός... και επίσης πόσο ελαφρά αντιμετωπίζεται από τους περισσότερούς.

   Καλησπέρα.

   Διαγραφή

Σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις και greeklish, θα αποκλείονται. Ευχαριστώ.

τελευταία άρθρα