Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Άνθρωπος γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Το αιώνιο ερώτημα των Ελλήνων. Έλληνας γεννιέσαι ή γίνεσαι; Εγώ να ρωτήσω κάτι άλλο. Αν δεν τιμάς τον όρο Έλληνας ξεγίνεσαι; 
Προχείρως για μένα να πω ότι Έλληνας είναι αυτός που γεννιέται (όχι απαραιτήτως) στην Ελλάδα, μεγαλώνει με την ελληνική παιδεία, με τα ελληνικά ήθη και έθιμα, με τις ελληνικές συνήθειες. Επίσης προχείρως, την ελληνική σφραγίδα νομικώς την παίρνει το παιδί που γεννιέται από Έλληνες γονείς, σε ελληνικό έδαφος. Όλοι οι υπόλοιποι ας περιμένουν. Μέχρι πριν λίγα χρόνια (όχι πριν 100), το 2003 νομίζω, Έλληνας στα χαρτιά ήταν το παιδί που θα γεννιόταν από Έλληνα πατέρα. Αν η μητέρα του ήταν Ελληνίδα και ο πατέρας του αλλοδαπός και ας γεννιόταν σε ελληνικό έδαφος, δεν είχε το δικαίωμα της ελληνικής ιθαγένειας. Ρατσισμός ακόμα και στην μάνα. 
Δεν θα σας κουράσω με νόμους και διάφορα άλλα τέτοια. Δεν τα ξέρω άλλωστε και με αφήνουν και παγερά αδιάφορη. Γιατί όπως έχουμε ξαναπεί το ότι κάτι είναι νόμιμο δεν σημαίνει πως είναι και ηθικό, και το αντίστροφο.
Γιατί όμως φοβόμαστε τόσο την ελληνοποίηση κάποιων ανθρώπων, που δεν γνώρισαν άλλη πατρίδα εκτός από την Ελλάδα; Γιατί αυτό παραμυθάκι των φυλών έχει τόση πέραση;
Αρχικά θα έλεγα ότι φοβόμαστε ότι με την αλόγιστη ελληνοποίηση αλλοδαπών, θα χάσουμε την δική μας ελληνικότητα. Σκεφτείτε μόνο αυτό. Τόσοι Έλληνες διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο, δεύτερης, αλλά και τρίτης γενιάς, κρατούν άσβεστο τον παλμό της Ελλάδας ακόμα και αν βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά. Κρατούν τα ελληνικά ήθη και έθιμα, γιορτάζουν εθνικές και χριστιανικές εορτές, ακούν ελληνική μουσική, μιλούν την ελληνική. Και ξέρετε γιατί τα κατάφεραν; Επειδή δεν ήθελαν να χάσουν την ελληνικότητά τους. 
Για να μην πάμε μακρυά. Τόσα χρόνια εισβολών, πολέμων, κατοχών, πόνου και κακουχιών δεν μείωσαν έστω και ελάχιστα την ελληνικότητά μας. Δεν χάθηκε απολύτως τίποτα. Απλά ίσως να ενισχύθηκε από άλλες κουλτούρες, όχι όμως λειτουργώντας αφαιρετικά αλλά προσθετικά.
Θέλω απλά να πω δηλαδή ότι αν κάτι δεν θες πραγματικά να το χάσεις δεν πρόκειται να το χάσεις ούτε καν με τη βία. Μπορείς να πάψεις να αγαπάς κάποιον επειδή θα σου επιβάλουν να μην τον αγαπάς; Εγώ λέω όχι.
Και πάμε τώρα σε ποιο πρακτικά θέματα. Υπάρχουν παιδιά που μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Δεν γνώρισαν καμία άλλη πατρίδα. Δεν γνώρισαν καμία άλλη γλώσσα. Έλαβαν την ελληνική παιδεία και μεγάλωσαν με ελληνικές συνήθειες και καταβολές. Αυτά τα παιδιά, που τώρα πλέον είναι μεγάλοι άνθρωποι, βρίσκονται στον αέρα. Δεν ανήκουν πουθενά. Δεν ανήκουν στην χώρα καταγωγής τους αλλά δεν ανήκουν και στην Ελλάδα. Στην καρδιά τους όμως που ανήκουν; Εκεί νομίζω τα πράγματα είναι πιο απλά.
Βλέπω ότι υπάρχει ένας φόβος για ότι είναι ξένο, για ότι δεν μοιάζει σε μας. Ακόμα και αν αυτό φωνάζει από μακρυά ότι είναι ελληνικό. Σκέφτομαι κάτι. Φοβόμαστε γιατί η δική μας ελληνικότητα, αυτή που έχουμε μέσα στο μυαλό μας και μέσα στην καρδιά μας βρίσκετε στη κόψη που ξυραφιού.  Δεν είμαστε σίγουροι τι θα πει Ελλάδα. Είμαστε Έλληνες εν λευκό. Δεν γνωρίζουμε ιστορία, δεν μιλάμε σωστά ελληνικά, δεν ξέρουμε κατά που πέφτει η Ικαρία, δεν ξέρουμε τι είναι η Μακεδονία, δεν ξέρουμε πως οι μουσουλμάνοι βρέθηκαν στην Θράκη, δεν ξέρουμε πως χάσαμε την Κύπρο. Δεν ξέρουμε τίποτα. Θέλουμε όμως να εναντιωθούμε στα Σκόπια, στους Τούρκους, στους μουσουλμάνους. Έτσι. Επειδή είναι ένα στερεότυπο που το ακολουθούμε χωρίς να ξέρουμε το γιατί το ακολουθούμε. Και εφόσον δεν πληρούμε οι περισσότεροι αυτά τα βασικά κριτήρια της ελληνικότητας, πρέπει να ξεγίνουμε Έλληνες; Για να μην αναφερθώ για στους πολιτικούς. Έχει ένας πολιτικός, που έχει προδώσει ανεπανόρθωτα την πατρίδα του, το δικαίωμα να λέγετε Έλληνας;
Είμαστε εθνικά φανατισμένοι περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο της ιστορίας μας, ενώ ταυτόχρονα είμαστε περισσότερο αμαθείς, ημιμαθείς και ηθικά διεφθαρμένοι επίσης. Γιατί ξέρετε αυτά πάνε μαζί. Ο φανατισμός δεν φυτρώνει σε άγονο έδαφος. Φυτρώνει μόνο πάνω στο μίσος και στην άγνοια. Και έτσι υπηρετούμε τα θέλω μιας εξουσίας που θέλει τους λαούς πνευματικά υποδουλωμένους και κατά φαντασίαν φανατισμένους.
Εγώ θα πω τούτο. Και ας παρεξηγηθώ. Ένα παιδί παραπάνω να μάθει την Ελληνική, να πάει σε ελληνικό σχολείο, να μάθει την ελληνική ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα είναι ένα μεγάλο κέρδος για  την διατήρηση και την συντήρηση της ελληνικότητας. Να μην βλέπουμε το δέρμα. Να βλέπουμε το μυαλό. Αυτό να είναι ελληνικό. Με λίγα λόγια να τους βράσω τους Έλληνες στο αίμα μόνο.
Έλληνας γεννιέσαι. Ναι σωστά. Αλλά ο Έλληνας πρέπει να κρατά την ελληνικότητα του, ώστε να συνεχίζει να είναι Έλληνας. Και όταν μιλάμε απαξιωτικά για τους αλλοδαπούς που θέλουν να γίνουν Έλληνες, ας κοιτάξουμε λιγάκι και την δική μας καμπούρα. Να αναρωτηθούμε, πέρα από φυλές, έθνη, σύνορα: Άνθρωπος γεννιέσαι ή γίνεσαι; Από εκεί να ξεκινήσουμε. Όλα τα άλλα είναι φτιαχτά.

Αφιερωμένη η ανάρτηση αυτή στον Ben Provis και σε όλα τα παιδιά που πνίγονται στην ελληνική γραφειοκρατεία για να αποδείξουν το αυτονόητο.
Ben αν οι Έλληνες είχαν την μισή ηθική και καλοσύνη σου, η Ελλάδα θα ήταν παράδεισος.

20 σχόλια:

 1. Πολύ ενδιαφέρον το θέμα σου Μαράκι. Εγώ δεν ξέρω τι ακριβώς καταλαβαίνουν οι διάφοροι που μιλάνε για ελληνικότητα. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα που δεν μπορεί να καλυφθεί στα πλαίσια ενός σχολιασμού. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η Ελλάδα υπήρξε μια χώρα πολυπολιτισμική μέχρι τη Συνθήκη της Λωζάνης(1923). Μια χαρά ζούσαν όλοι. Οι πολιτικές των διαφόρων κυβερνήσεων και οι φανατισμοί δημιουργούσαν τα προβλήματα.
  Είμαι της άποψης ότι το να είσαι έλληνας είναι θέμα αγωγής και όχι καταγωγής. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να είσαι ΑΝΘΡΩΠΟΣ, να διαπνέεσαι από ανθρωπιστικά ιδανικά, να είσαι αλτρουιστής, φιλόξενος, κοινωνικά αλληλέγγυος, να σέβεσαι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του άλλου, ανεκτικός. Έτσι ήταν όσοι ήθελαν να φέρουν την ιδιότητα του Έλληνα. Όλα τα άλλα εξυπηρετούν σκοπιμότητες.
  Και για να απαντήσω στο ερώτημά σου. Άνθρωπος γίνεσαι.

  Να έχεις μια όμορφη μέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συνθήκη της Λωζάνης; Για του περισσότερους αυτό είναι άγνωστο. Και για το τι ήταν η Ελλάδα πριν από αυτό και τι έγινε μετά.
   Όταν είχα περάσει στο ΤΕΙ και έλεγα ότι είναι από την Εύβοια το ξέρεις ότι κανένας δεν ήξερα που είναι;
   Αυτοί είναι οι Έλληνες που τώρα το παίζουν Ελληναράδες.

   Ελπίζω να είσαι καλά.
   Σε φιλώ.

   Διαγραφή
 2. Πολύ όμορφο το κείμενό σου!Πρέπει κάποτε να μάθουμε να λέμε και τα πράγματα με τ΄ όνομά τους, χωρίς ρατσιστική διάθεση αλλ΄ ούτε και με λαθρολαγνεία.Κι αυτός ο τόπος για ένα πράγμα που υπέφερε κι υποφέρει ακόμα, είναι πως δεν αναγνώρισε ποτέ την προσφορά του στην ανθρωπότητα κι έχει κάνει όλα τα λιγοστά αρνητικά του κανόνα.Για μένα προσωπικά είμαι περήφανος που γεννήθηκα στην Ελλάδα και κατάγομαι απ΄ την κοιτίδα του παγκόσμιου πολιτισμού, του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας, αλλά και του φιλότιμου που δεν υπάρχει δυστυχώς σε κανένα κράτος κι όπως κάθε Έλληνας πάνω απ΄ όλα προσπαθώ να παραμείνω άνθρωπος.Σ΄ αντίθεση με τους "πολιτισμένους" του κόσμου που δεν ξεχνούν να δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο, αυτό που τους χαρακτήριζε στα βάθη των αιώνων με τις ψυχρές κι απάνθρωπες αποφάσεις τους που βιώνουμε ακόμα και σήμερα.Το μόνο που λυπάμαι και με στεναχωρεί είναι που δεν είχα ποτέ πολιτικούς, αλλά μαριονέτες.Κι Έλληνας ούτε γίνεσαι αλλ΄ ούτε γεννιέσαι, εάν δεν το αισθάνεσαι!
  Καλή σου μέρα!:-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι όμως Νίκο αυτή κληρονομιά που επικαλείσαι από μόνη της δεν σε κάνει καλό άνθρωπο. Οι Κινέζοι ξέρεις τι ιστορία και τι πολιτισμό κουβαλάν. Αλλά δεν στάθηκαν αντάξιοι αυτών. Όπως ούτε και οι Έλληνες. Μην εθελοτυφλούμε λοιπόν γιατί και οι μαριονέτες που λες δεν εκλέχτηκαν από κανέναν άλλον, παρά από εμάς.
   Η ευθύνη φίλε μου, η ευθύνη. Μεγάλη λέξη.

   Φιλιά.

   Διαγραφή
 3. Ανθρωπος,δηλαδη ον που ανω θρωσκει,γινεσαι,δε γεννιεσαι και μαλιστα μετα απο επιπονη προσπαθεια.Ελληνας παλι γινεσαι,μελετωντας προπαντων ιστορια και φιλοσοφια,εννοιες παντελως αγνωστες στους Ελληναραδες.ΒΑΣΩ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όπως είπα και πριν στο Νίκο, η γνώση της ιστορίας, της φιλοσοφίας κτλ δημιουργούν ελευθερία. Και η ελευθερία είναι ευθύνη. Και η ευθύνη στην Ελλάδα πάει περίπατο.

   Φιλιά Βάσω μου.

   Διαγραφή
 4. Αν οι μισοί Ελληνες έγραφαν Ελληνικά όπως ο Ben, είχαν την καλλιέργεια και την καλοσύνη του...θα είμασταν πολύ καλύτερος λαός.
  Μπράβο σου Μαρία!
  Σωστά το θίγεις το θέμα.
  Φιλάκια:))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πιο σωστα μαθαινεις να εισαι ανθρωπος σε μια ζουγκλα
  παρα σε μια ξεπεσμενη-ξιπασμενη χωρα σκαρτων ιδανικων.

  Η αδελφη μου ειναι χρονια καθηγητρια εικαστικων
  σε διαπολιτισμικο γυμνασιο.
  Διαπιστωνει λοιπον καθημερινα πως τα
  παιδια αλλων χωρων ειναι απιστευτα...
  μεσα απο την μεγααααλη αναγκη να επιβιωσουν(ολα σχεδον φτωχα,
  κακοποιημενα τα περισσοτερα,χωρις αγαπη,χωρις τιποτα)
  εχουν μαθει να ειναι ευστροφα,χρησιμα,ξερουν να αμυνονται
  και να υπερασπιζονται.
  Σε αντιθεση με τα ελληνοπουλα που ειναι DEAD MEAT...
  ή μπουχεσικα και αδρανη στα παντα
  ή ψωνισμενα...
  Δεν υπαρχουν αλλα λογια...
  "μου απομενει η λεξη"...
  κι επιτελους ας γινουν πραξη οι αξιες..
  οχι μονο το ονομα
  μα και το τιμημα της χαρης.

  Φιλια πολλα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ όμορφο σχόλιο.
   Να έχουμε και την τιμή και την χάρη λοιπόν.

   Φιλιά.

   Διαγραφή
 6. Ανατριχιάζουμε και μόνο στην ιδέα να μας πουν ψευτοέλληνες, τουρκόσπορους, βούλγαρους, αρβανίτες. Είτε μας αρέσει είτε όχι τα 400 χρόνια σκλαβιάς και συγκατοίκησης με δεκάδες άλλες φυλές δεν μας επιτρέπει να μιλάμε για «καθαρότητα» της φυλής. Όποιος ψάξει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων ας μην είναι και πολύ σίγουρος τι θα ανακαλύψει για τη σκούφια του.

  (Οι μόνοι που είναι απολύτως σίγουροι είναι οι χρυσαυγίτες. Προσωπικά δεν ασχολούμαι με μαλάκες και πάω παρακάτω)

  Δεν έχω σε τίποτα παραπάνω τον αμερικάνο 4ης γενιάς που δεν ξέρει ούτε καλημέρα στα ελληνικά, αυτόν που ντρέπεται να πει πως ο παππούς του ήταν από την Κοζάνη και το παίζει βέρος Τεξανός, ή αυτόν που ντύνει τα παιδιά του τσολιαδάκια μια φορά το χρόνο αλλά δεν τους έχει πει ότι προπάππος του έβοσκε γίδια στα βουνά της Μάνης, από αυτόν που γεννήθηκε εδώ από αλλοδαπούς γονείς, ξέρει τη γλώσσα μου, πηγαίνει φαντάρος, φορολογείται, περνάει μαζί μου αυτό που περνάω κι εγώ!

  Από τις μεγαλύτερες (διαχρονικές) μαλακίες-στερεότυπα είναι το περίφημο «οι έλληνες της ξενιτειάς είναι περισσότερο έλληνες από όλους». Αυτό από πού προκύπτει; Επειδή το είπε ο Τζον Πάππας ή ο Σπάιρους Άγκνιου; Έλα εδώ να μείνεις, ζήσε αυτό που ζούμε και μετά έλα να κουβεντιάσουμε. Από απόσταση είμαι κι εγώ …Σομαλός!

  Έλληνας είσαι στη ψυχή. Έλληνας είσαι στη καρδιά. Όποιος αισθάνεται έλληνας και αγαπάει αυτόν τον τόπο πρέπει η πολιτεία να του δίνει το δικαίωμα της μόνιμης παραμονής και της ισότιμης μεταχείρισης. Όποιος δεν αισθάνεται έλληνας ας τα μαζέψει και να φύγει.

  Όποιος νομίζει ότι το χρώμα σε κάνει έλληνα είναι ανισόρροπος και επικίνδυνος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βασικά στο ΤΕΙ γνώρισα πολλά παιδιά ομογενών που ήρθαν στην Ελλάδα πρώτη φορά για σπουδές. Κανένα από αυτά τα παιδιά δεν έφυγε πίσω. Η αγάπη για την Ελλάδα πάντα θα υπάρχει σε αυτούς. Τώρα αν είναι περισσότερο Έλληνες με έναν Αφρικανό που γεννήθηκε εδώ, πήγε σχολείο, έκανε φίλους, ερωτεύτηκε, έκανε παιδιά και δεν γνώρισε άλλη πατρίδα, όχι. Δεν είναι. Τώρα αυτά που λένε τα Χρυσά Αυγά είναι γελοίες γραφικότητες, που όμως ο κόσμος τσιμπάει. Η βλακεία πάει σύννεφο.
   Και μην πας μακρυά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που τώρα το παίζουν Ελληναράδες που σνόμπαραν την καταγωγής τους, παρουσιάζονταν ως βέροι Αθηναίοι, δεν έτρωγαν κοκορέτσια, φέτες και κασέρια. Δεν στήριξαν ποτέ την ρίζα τους. Τώρα λοιπόν τι ζητάν; Αυτά που πέταξαν;

   Καλό βράδυ.

   Διαγραφή
 7. Μαρία μου,

  Η υποκρισία είναι λέξη ελληνική...κάτι θα ήξεραν περισσότερο οι ένδοξοι αρχαίοι μας....

  Αυτά γιατί τα υπόλοιπα τα είπαν τα παιδιά παραπάνω!!

  Φιλάκια πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πάντως αυτό που ήξεραν δεν το κληρονομήσαμε. Αυτό είναι σίγουρο.
   Φιλάκια καλή μου.

   Διαγραφή
 8. Ο αρχαίος Ισοκράτης είχε πει:
  "Τόσο πολύ ξεπέρασε η πόλη μας (η Αθήνα) τους υπόλοιπους ανθρώπους στη σκέψη και στο λόγο, ώστε οι μαθητές της έγιναν δάσκαλοι των άλλων, και το όνομα των Ελλήνων το έχει κάνει να φανερώνει όχι πλέον τη φυλή αλλά τη διάνοια, με αποτέλεσμα περισσότερο να αποκαλούνται Έλληνες αυτοί που μετέχουν στη δική μας παιδεία παρά στην κοινή καταγωγή."


  Επειδή λοιπόν 2500 χρόνια τώρα πρέπει να 'ναι ηλίθιος κάποιος για να πιστεύει πως είναι φυλετικά καθαρός, κι επειδή ούτε και οι αρχαίοι ημών ήταν "καθαροί", το σίγουρο είναι πως τα ενοποιητικά στοιχεία του τότε και του σημερινού ελληνισμού είναι η γλώσσα, ο τόπος, ο πολιτισμός και οι ιδέες.
  Επομένως, όποιος τα έχει, μπορεί να θεωρείται Έλληνας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα αυτοί που πιστεύουν το αντίθετο είμαι σίγουρη ότι τον Ισοκράτη ούτε ακουστά τον έχουν.

   Καλό ξημέρωμα αρχηγέ.

   Διαγραφή
 9. Η ανάρτησή σου μου φάνηκε πλήρης και επισημαίνει κάθε λάθος και κακό που υπάρχει...
  Σε μια τόσο πλήρη ανάρτηση δεν έχω να πω παρά μόνο μπράβο...
  Ώρα να γίνουμε άνθρωποι... ανάμεσα σε ανθρώπους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επιτέλους ας ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε.
   Φιλά Φλώρα μου.

   Διαγραφή

Σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις και greeklish, θα αποκλείονται. Ευχαριστώ.

τελευταία άρθρα