Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013

Η ενοχοποίηση του θύματος, η απενοχοποίηση του θύτη και η παράνοια της κοινωνίας.

  Συνεχίζοντας την προηγούμενη ανάρτηση (Η ενοχοποίηση της σεξουαλικότητας) θα ήθελα να αναφερθώ στην ψυχοσύνθεση του θύματος και του θύτη, αλλά και του κοινωνικού περίγυρου. 
  Αρχικά θεωρώ ότι κανένας υγιής ψυχολογικά άνθρωπος, δεν μπορεί να γίνει βιαστής ή να ασκήσει συνεχόμενη βία. Καταλαβαίνω ότι κάποιος μπορεί να ξεφύγει στιγμιαία ή ακόμα και να σκοτώσει εν βρασμό ψυχής, αλλά ο βιασμός ως έγκλημα δεν μπορεί να ασκηθεί παρορμητικά. Για αυτό συνήθως βλέπουμε να υπάρχει προμελέτη και επανάληψη του εγκλήματος, ειδικά όσον αφορά την παιδεραστία.
  Ο σκοπός του βιαστή δεν είναι το σεξ, αλλά ο βιασμός. Γιατί αν ήταν απλά το σεξ πλέον στις μέρες μας δεν είναι δύσκολο να το απολαύσεις, ακόμα και αγοραία. Ο βιασμός είναι αυτό που τον διεγείρει. Η αντίσταση του θύματος, το κλάμα, οι φωνές, ο πόνος που προκαλεί και τελικά εξουσία και κυριαρχία στο σώμα και στο μυαλό του άλλου.
  Πολλές φορές έχω ακούσει και διαβάσει βιαστές να λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, ότι μια δύναμη ακατανίκητη τους τραβάει και το κάνουν. Τους πιστεύω. Όχι φυσικά επειδή θέλω να τους δικαιολογήσω. Αλλά το αντίθετο. Ο βιαστής θα βιάσει είτε η κοπέλα φοράει μίνι, είτε φοράει κελεμπία. Θα βιάσει επειδή θέλει να ικανοποιήσει το άρρωστο μυαλό του και όχι επειδή τον προκάλεσαν τα ακάλυπτα πόδια της. Δηλαδή σε ένα μικρό παιδάκι τι του προκαλεί την διέγερση; Αν ήταν έτσι όλοι θα ήταν βιαστές και όλοι βιασμένοι.
  Πρέπει να πάψουμε επιτέλους να ενοχοποιούμε το θύμα. Αν ήταν έτσι θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν πολλά εγκλήματα. Με αυτή την λογική αυτός που έχει ωραίο σπίτι, αυτός που φοράει ένα καλό ρολόι, αυτός που έχει ένα καλό αυτοκίνητο προκαλεί να τον κλέψουν, αυτή που αντιμιλά στον άντρα της προκαλεί να την χτυπήσει, αυτός που γυρνάει αργά το βράδυ σε ερημιές προκαλεί να τον σκοτώσουν, ο νεαρός που κρατούσε την κάμερα για να πάει στο μαιευτήριο επίσης προκαλούσε να τον δολοφονήσουν.
  Δεν είναι λογική αυτή. Πρέπει να πάψουμε να το παίζουμε δικαστές. Καμία γυναίκα, κανένας άντρας, κανένα παιδί δεν θέλει να το βιάσουν. Εκτός αν εσείς που το σκέφτεστε το θέλετε και εξ ιδίων κρίνετε τα αλλότρια.  Ο βιαστής δεν θα το κάνει μόνο μια φορά. Δεν θα είναι η κακιά η ώρα. Θα το κάνει συνέχεια γιατί οι περισσότεροι από αυτούς δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με κανονική σεξουαλική πράξη. Στην ίδια πράξη επιδίδονται και αφού αποφυλακιστούν. Ακόμα και στην φυλακή η αντιμετώπιση ενός βιαστή, ειδικά παιδιών, είναι διαφορετική και γνωστή. Είναι τελείως ξέχωρη περίπτωση από τους υπόλοιπους εγκληματίας, επειδή και ο βιασμός είναι επίσης έγκλημα πολύ διαφορετικό από τα άλλα.
  Ο βιασμός είναι το ειδεχθέστερο των εγκλημάτων, διότι χρησιμοποιεί κάτι που με το οποίο εκδηλώνεις την αγάπη σου, την έλξη σου για τον άλλον, κάνεις παιδιά και γενικά αντλείς ικανοποίηση και χαρά, και το μετατρέπει σε εφιάλτη. Κανείς δεν ληστεύει από αγάπη, κανείς δεν σκοτώνει από έλξη, κανείς δεν κακοποιεί από χαρά. Το σεξ όμως υπάρχει για να προσφέρει όλα αυτά και η αφύσικη χρησιμοποίησή του, μόνο ανεπανόρθωτη καταστροφή μπορεί να προκαλέσει. Για να μην μιλήσω για μικρά παιδιά. Αποστροφή και αηδία μας προκαλεί όταν ακούμε ότι κάποιος βίασε ένα παιδί, θλίψη και οργή όταν υπάρχει φόνος.
  Όσον αφορά το θέμα της νομοθεσίας υπάρχουν κάποια κενά στην επιβολή τους νόμου και όχι στον καθ΄αυτό νόμο. Η ποινή του βιασμού είναι ισόβια. Όταν όμως το ισόβια μεταφράζετε σε 20 χρόνια φυλάκιση, νομίζω ότι εδώ κάτι πρέπει να αλλάξει. Όχι μόνο φυσικά για τα θύματα του βιασμού, αλλά και για τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους. Σημειώνω ότι νόμος για βιασμό εντός γάμου, άλλαξε μόλις πρόσφατα, το 2006 (Νόμος 3500 του 2006 για την ενδοοικογενειακή βία) ενώ μέχρι πρότινος ο σύζυγος είχε δικαίωμα να έρθει σε σεξουαλική επαφή ακόμα και με βίαιο τρόπο εάν δεν συναινούσε η σύζυγος του. Ήθελα εδώ να σημειώσω ότι η επανάληψη τους εγκλήματος του βιασμούς είναι κάτι σχεδόν σίγουρο για τους βιαστές. Γι΄ αυτό ο αυστηρότερος νόμος και τα πραγματικά ισόβια είναι επιτακτική ανάγκη για την προστασία του κόσμου.
  Επειδή έγινε συζήτηση για την θανατική ποινή θα ήθελα να πω ότι εγώ προσωπικά είμαι εντελώς αντίθετη, ακόμα και για το έγκλημα του φόνου. Δίνεις το δικαίωμα στην πολιτεία να διαπράξει ένα φόνο (γιατί φόνος είναι, αφού έχουμε αφαίρεση ζωής) και αυτό η πολιτεία και η κοινωνία το ονομάζει δικαιοσύνη και σωφρονισμό. Δεν είναι οξύμωρο; Μπορεί ποτέ ένας φόνος να είναι σωφρονισμός; Με την ίδια λογική δεν θα πρέπει να δικάζετε και μια μάνα που σκοτώνει το βιαστή ή δολοφόνο του παιδιού της (όσο και να καταλαβαίνω την πράξη αυτή). Δηλαδή όταν το κάνει η πολιτεία θεωρείται σωφρονισμός και όταν το κάνει μια μάνα θεωρείται φόνος. Να μην δώσουμε στην πολιτεία την δυνατότητα αυτή. Για να μην αναφέρω και το μη αναστρέψιμο της ποινής σε περίπτωση δικαστικής πλάνης.
  Το θέμα όμως φίλοι μου δεν είναι μόνο οι νόμοι. Αν δείτε ΕΔΩ ο νόμος είναι αρκετά αυστηρός. Ο νόμος της κοινωνίας είναι αυτός που θα πρέπει να μας ανησυχεί. Που οδεύουμε ως κοινωνία, όταν υπάρχουν ακόμα γυναίκες που θεωρούν το σώμα τους βρώμικο και την συνουσία για ευχαρίστηση ανήθικη πράξη; Όταν υπάρχουν ακόμα γυναίκες που θεωρούν φυσιολογική την υποδούλωση στον άντρα, και σωματικά και πνευματικά; Όταν υπάρχουν γυναίκες που ανέχονται στην σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών τους από τον άντρα τους και δεν μιλάνε. Και όταν η κοινωνία δικάζει το θύμα; Όταν το θεωρεί ελαφρών ηθών, όταν κάποιος βιαστεί; Το διανοείστε αυτό; Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι μια κοπέλα είναι άξια βιασμού όταν ντύνετε προκλητικά.
  Και όλα αυτά όχι πολύ μακρυά. Δίπλα μας. Νιώθουμε αποστροφή για τις γυναίκες που κακοποιούνται στην Αφρική, νιώθουμε πόνο για τα κορίτσια που κλειτοριδεκτομούνται, σκεφτόμαστε τα παιδιά που βιάζονται καθημερινά στην Ινδία, για την παιδική πορνεία στην Ταϊλάνδη. Γιατί για αυτούς πονάμε; Γιατί για μια βιασμένη κοπέλα εδώ λέμε πολύ εύκολα, όχι όλοι φυσικά, ''τα ήθελε...''.
  Μην έχουμε αυταπάτες. Όπως είπα και στην προηγούμενη ανάρτηση, οι κοινωνία είμαστε εμείς. Αν είναι σάπια η κοινωνία, είμαστε και μεις σάπιοι. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε. Ακόμα υπάρχουν σεξουαλικά απωθημένα, σεξουαλικές ενοχές, φορτία βαριά για όλους. Μη γελιόμαστε. Ακόμα το σεξ δημιουργεί λανθάνουσες ενοχές. Και όλα αυτά τα σεξουαλικά απωθημένα των ανθρώπων, μπορεί σε κάποιους να μένουν απλά απωθημένα και να επηρεάζουν απλά την ψυχοσύνθεση τους, αλλά άλλοι οδηγούνται σε σχιζοφρενικές και ψυχιατρικές καταστάσεις, οι οποίες δεν θεραπεύονται.
  Και όλα αυτά σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της γυναίκας και την απαίτηση και κατάκτηση των δικαιωμάτων της, αυτά τα απωθημένα δεν μπορεί να ικανοποιηθούν, παρά μόνο με την βία. Πάντα μιλάμε βέβαια για άτομα με μη υγιή μυαλό.
  Και όσο η γυναίκα εισχωρεί όλο και περισσότερο στο κόσμο του άντρα, φοβάμαι ότι αυτά τα κρούσματα θα πληθαίνουν, αν δεν αλλάξει η νοοτροπία της οικογένειας και της κοινωνίας.
  Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν ο δρόμος που έχουμε διανύσει για την απενοχοποίηση της σεξουαλικότητας και το δικαίωμα της γυναίκας στο σεξ είναι πολύ μικρός. Για κάποιες χώρες είναι ανύπαρκτος. Πρώτα οι ίδιες οι γυναίκες θα πρέπει να αποδεχτούν την απελευθέρωση τους και να αγαπήσουν το σώμα τους και την ψυχή τους.

27 σχόλια:

 1. συγχαρητηρια για τοσο εμπεριστατωμένο ποστ
  μπραβο για την αναλυση που εκανες και με βρισκεις σύμφωνο
  καποια στιγμή είχα διαβασει
  http://zouzounaslife.blogspot.gr/search?updated-max=2013-02-12T18:30:00%2B02:00&max-results=2&start=12&by-date=false και σοκαριστικα που μια γυναικα εγραφε αυτο τοσο αβασανιστα και επειδη μια απο τις φιλες μου εχει πεσει θύμα, το εχω ζησει απο κοντα ποσο δύσκολο να επανελθει στην κανονικη ζωη το θύμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ εύχομαι στην κοπέλα να μην της συμβεί ποτέ και να της πω μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι.

   Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το εκτιμώ ιδιαιτέρως.

   Καλό ξημέρωμα.

   Διαγραφή
  2. Και ποιός εισαι εσύ ρε μαλάκα, που εχεις λινκ με το ποστ μου !!!
   Για κατι τέτοια αρχίδια σαν και σένα, που κυκλοφορούν, εκανα προσκλησεις στο μπλόγκ. Για να μην διαβάζεις εσυ και η παρέα σου!

   Με ξέρετε?
   ΟΧΙ


   Mαρία, εχω άποψη δική΄μου και δεν επιτρέπω σε κανεναν να με προσβάλει.
   το ποστ στο οποίο αναφερόμουν εγραφε οτι ολες οι γυναίκες εχουν βιασθεί. με ενοχλησε με προσέβαλε και ανάρτησα συγκεκριμένα. στο ποστ μου και χωρίς να θίξω κανεναν.
   αυτός και η παρέα του με έχουν στο στόχαστρο....
   ευχαριστώ

   Διαγραφή
  3. Θα προτιμούσα να του έστελνες κάποιο προσωπικό μειλ και όχι να βωμολοχήσεις εδώ. Παρακαλώ πολύ να μην συνεχιστεί, ούτε από σένα ούτε από τον Άσωτο. Δεν θα γίνω αρένα και δεν ήμουν ποτέ. Όπως θέλει να τσακωθεί σπίτι του.

   Διαγραφή
 2. Μαρία μου, δεν έχω να προσθέσω τίποτε στο κείμενό σου.
  Εύχομαι μονάχα να είναι αυτή η τελευταία αμφιταλαντευόμενη γενιά.
  Πιστεύω πως, αν οι γυναίκες αγαπήσουν τον εαυτό τους και δεν ετεροκαθορίζονται, θα κατορθώσουν να αλλάξουν τον κόσμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και γω το πιστεύω αυτό που λες. Είμαστε ικανές, αυτοπεποίθηση δεν έχουμε.
   Καλημέρα.

   Διαγραφή
 3. Έχω αναφερθεί για αυτό και με ανάρτηση,αλλά και σε πολλές αναρτήσεις που σχολίασα εδώ και μέρες για αυτό το θέμα...Με εξοργίζει όταν πάνε να βγούν κι από πάνω οι βιαστές...Για αυτούς τους ανθρώπους ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΠΗΣΗ ΟΥΤΕ ΟΙΚΤΟΣ και φυσικά ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ...!!!Καταλαβαίνεις τώρα Μαράκι μου,γιατί είχα πεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις εύχομαι να υπήρχε ακόμα η θανατοική ποινή??Και μη μου αρχίσει κανείς σχόλια τύπου ''Μα δεν έχει κάποιος δικαίωμα να αφαιρεί τη ζωή κάποιου,ακόμα κι αν είναι εγκληματίας'',γιατί τότε είναι που θα τα πάρω περισσότερο...Ναι οκ...κανείς δεν έχει δικαίωμα να αφαιρέσει τη ζωή άλλου ανθρώπου...Κανείς όμως επίσης δεν έχει δικαίωμα να βιάσει και να σκοτώσει το δικό μου,το δικό σου και τόσα άλλα παιδιά!!!Σα μάνα λέω ευθαρσώς,ότι αν κάποιος έκανε κάτι τέτοιο στο παιδί μου,θα τον έγδερνα με τα ίδια μου τα χέρια,χωρίς καμία ενοχή...
  Συγχίστηκα πάλι...άς το καλό!!!
  Μπράβο όμως σε εσένα Μαράκι που έθιξες αυτό το θέμα!!!
  Σε φιλώ γλυκά :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για να σου δώσω να καταλάβεις πως σκέφτομαι.
   Αν εσύ σκότωνες τον βιαστή του παιδιού σου και ήμουν δικαστής και μου επέτρεπε ο νόμος να σε αθωώσω θα σε αθώωνα. Θα σε καταλάβαινα απόλυτα. Τώρα όμως όταν η αυτοδικία πάει στην πολιτεία δημιουργούνται άλλες ηθικές συνέπειες που δεν μας περνάν από το μυαλό μας. Σκέψου τον δικαστή που θα αναγκαστεί να το κάνει, που ίσως σαν άνθρωπος να είναι αντίθετος. Σκέψου τον υπάλληλο που θα δώσει την θανατηφόρα ένεση στον ένοχο. Δημιουργούνται λοιπόν κάποια άλλα ηθικά ζητήματα σε ανθρώπους που δεν εμπλέκονται. Και πέρα από αυτό με φοβίζει όταν οι πολίτες δίνουν το δικαίωμα στην πολιτεία να κάνει κάτι τέτοιο και δεν ξέρω, ειδικά στις μέρες μας, πως θα το διαχειριστεί.
   Εν ολίγοις θα δικαιολογούσα περισσότερο τον θάνατο από έναν άγραφο νόμο, τον νόμο της μάνας και όχι από νόμο του κράτους.
   Πέρα από αυτά να σου πω επίσης, όσο και να καταλαβαίνω στην πράξη μιας μάνας, ότι αν τον σκότωνες θα έκανες μεγαλύτερο κακό στο παιδί σου διότι θα έχανε και σένα και συ θα έχανες τα νιάτα σου στην φυλακή για ένα κτήνος. Δεν αξίζει.

   Ελπίζω να σε κάλυψα.

   Καλημέρα φιλενάδα μου.

   Διαγραφή
  2. Eν μέρει καλύφτηκα,αλλά ως μάνα πάντα το ίδιο θα σκέφτομαι :)
   KΑλημερούδια Μαράκι μου :)

   Διαγραφή
 4. Τώρα τι να πω,η επιχειρηματολογία σου είναι άριστη και μπορώ να πω ότι είδα κάπως αλλιώς τα πράγματα!!Θαύμα!Χεχε!

  Διατηρώ πάντως τις επιφυλάξεις μου για το αν θα πρέπει η γυναίκα να εισχωρήσει στο κόσμο του άντρα!Το κάθε φύλο νομίζω έχει τις δικές του αρμοδιότητες και μόνο όταν είναι ανάγκη θα πρέπει να συγχέονται πχ φροντίδα παιδιών και σπιτιου.
  ΑΛλά αυτό είναι θέμα άλλο!!

  ΥΓ:Και τώρα τι θα κάνω εγώ που δε μπορώ να διαφωνησω;;;;Τι κακό μου κανες;:Ρ:Ρ:Ρ:Ρ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ε καλά θα διαφωνήσεις σε άλλη ανάρτηση, μην αγχώνεσαι.

   Αν σε έπεισα για κάποια πράγματα τότε αυτό είναι μεγάλη ανταμοιβή για μένα.

   Όσο για τις ''αρμοδιότητες'' της γυναίκας ποιοι τις ορίζουν; Στερεότυπα είναι και αυτά που μας έχουν μείνει από παλιά.
   Έχω δει μητέρες να δουλεύουν και να περνάν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους και μητέρες που κάθονται σπίτι όλη μέρα με τα παιδιά και δεν υπάρχει καμιά επαφή. Όπως φυσικά και το αντίθετο.
   Η αλήθεια βέβαια είναι ότι καθώς η γυναίκα μπήκε στην παραγωγική διαδικασία ο χρόνος πολλές φορές δεν της φτάνει για να καλύψει όλες τις αρμοδιότητές της. Αλλά αν υπάρχει καλή διάθεση και βοήθεια από τον άντρα και από την οικογένεια της όλα μπορούν να συνδυαστούν.

   Σε φιλώ.
   Καλημέρα.

   Διαγραφή
 5. Μαράκι μου νομίζω οτι έκανες τον σωστό επίλογο στο όλο θέμα. Τα επιχειρήματα σου πολύ σωστά διατυπωμένα και με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη σε όλα. Απορώ πως μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν και έχουν την άποψη πως μια γυναίκα προκαλεί τον βιασμό. Αναφέρθηκα και σε άλλες αναρτήσεις πάνω σε αυτό οπότε δεν θα το αναλύσω περαιτέρω!

  Συγχαρητήρια για την ανάρτησή σου και ήδη την μοιράστηκα με τους φίλους μου στο facebook.

  Να είσαι πάντα καλά! Σε φιλώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Γλυκό μου ένα μεγάλο μπράβο! Πάρα πολύ καλή δουλειά κάνεις! Άψογο κείμενο και άψογες απόψεις! Συναντηθήκαμε σήμερα και λόγω του Καζαντζάκη, του αξεπέραστου...
  Καλό σου απόγευμα! Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ΄ευχαριστώ πολύ. Μακάρι κάποια στιγμή να έχουμε μόνο για τον Καζαντζάκη να μιλάμε.

   Φιλάκια.

   Διαγραφή
 7. Μαρία μου,

  Άξιζε τον κόπο η αναμονή για τη συνέχεια της ανάρτησής σου σχετικά με τη σεξουαλικότητα και την κακοποίηση!

  Η επιχειρηματολογία σου, διαπιστώνω με χαρά ότι έπεισε και τους πλέον δύσπιστους! ツ

  Μεγάλη αλήθεια ότι "ευαισθητοποιούμεθα" σε οτιδήποτε συμβαίνει αλλού και αποφεύγουμε να (απο)/(παρα)δεχτούμε τα, του "οίκου" μας. Βλέπουμε ό,τι άσχημο και τερατώδες συμβαίνει μακριά, σε τόπους με άλλες νοοτροπίες και πολιτισμούς, αλλά γυρίζουμε την πλάτη σε ό,τι συμβαίνει πλάι μας, μπροστά μας...

  Αισθάνομαι ότι δεν έχω να γράψω κάτι περισσότερο, ει μη μόνον ένα μεγάλο "εύγε" κι ένα (μεγαλύτερο) Ευχαριστώ!

  Να είσαι καλά!
  Φιλιά! ❀~✿

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όλα συμβαίνουν με την ανοχή όλων μας. Όλοι έχουμε ευθύνη.

   Καλό βράδυ.
   Φιλιά.

   Διαγραφή
 8. Θα σου διηγηθώ μια όχι και τόσο παλιά ιστορία: Ήταν το 1986 όταν αποκαλύφθηκε ότι σε ελληνικό χωριό (δεν θυμάμαι σε ποιο) ο πεθερός (κάπου 70 χρόνων) γύρισε στο σπίτι όπου συγκατοικούσε με το γιό του και τη νύφη του. Ο γιός του έλειπε στα χωράφια και βρήκε μόνη της τη νύφη του που ήταν έγκυος στον 8ο μήνα (!!!!!!!). Αφού την βίασε και την σκότωσε, έσυρε το πτώμα της μέχρι το νεκροταφείο του χωριού, την έβαλε πάνω σε μνήμα και την ξαναβίασε πεθαμένη.

  Σε ρωτώ, ποια ποινή αξίζει σε αυτούς τους “ανθρώπους”;

  Έχω την εντύπωση πως σε παρόμοιες περιπτώσεις η θανατική ποινή δεν λειτουργεί ως «σωφρονιστικό» μέτρο. Λειτουργεί ως παραδειγματισμός.
  Όταν το μάτι γυαλίσει και το μυαλό στραβώσει δεν είναι αρκετό κανένα σωφρονιστικό μέτρο να διορθώσει το κακό.

  Προσωπικά δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα όταν σε ανάλογες περιπτώσεις η πολιτεία και η δικαιοσύνη στερεί τη ζωή από αυτούς που με τόσο ειδεχθή τρόπο αφαίρεσαν τη ζωή συνανθρώπων τους.

  Η θανατική ποινή στην Ελλάδα έχει καταργηθεί στην πράξη από το 1974, ενώ με την τροποποίηση του Συντάγματος το 2001 καταργήθηκε και συνταγματικά.
  Η τελευταία εκτέλεση έγινε το 1972 (υπόθεση Β. Λυμπέρη).

  Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι όταν αποφυλακιστούν (εκτίοντας τα 3/5 της ποινής τους) θα ξανακάνουν τα ίδια. Ο βιαστής-δολοφόνος της Ξάνθης που βίασε και στη συνέχεια έκαψε την 34χρονη Ζωή έξω από το σπίτι της, είχε κατηγορηθεί μόλις τον προηγούμενο χρόνο (2011) για βιασμό και την είχε γλιτώσει μόνο με καταδίκη για …απλή σωματική βλάβη!

  Το έχω πει και γράψει πολλές φορές: η δημοκρατία χρειάζεται μόνο σε όσους την σέβονται. Όσοι κάνουν αποτρόπαια εγκλήματα δεν μπορούν να στηρίζονται στην επιείκεια της δημοκρατίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εντάξει, μόλις το διάβασα το περιστατικό και μετά την ερώτησή σου είπα από μέσα μου ''ο θάνατος...''. Δεν με καταλάβατε νομίζω. Πιστεύω ότι ο θάνατος αξίζει σε αυτούς τους ανθρώπους. Με ενοχλεί λίγο ο ρόλος πολιτεία-δήμιος.
   Το θέμα όμως ξέρεις πιο είναι; Ότι έτσι όπως είναι το σύστημα τελικά στην Ελλάδα και τα ισόβια ισοδυναμούν σε 20 χρόνια φυλάκιση στην ουσία δεν υπάρχει βαριά ποινή. Αν αυτοί οι άνθρωποι δεν έβγαιναν ποτέ από την φυλακή, ειδικά οι βιαστές, τότε νομίζω ότι οι πολίτες θα μπορούσαν να κοιμούνται πιο ήσυχα.
   Ειδικά δεν μπορώ να καταλάβω αφού είναι αποδεδειγμένο ότι οι βιαστές ξαναγυρνάν στις παλιές συνήθειες, πολύ περισσότερο από τους δολοφόνους ή τους ληστές, ακόμα και από τους εμπόρους ναρκωτικών, τι τους αμολάνε και όπως πάρει ο χάρος; Αφού οι άνθρωποι είναι άρρωστοι και δεν υπάρχει γιατριά.

   Καλημέρα.

   Διαγραφή
 9. Πολύ σωστές οι απόψεις σου και το κείμενό σου πολύ αναλυτικό!Τα κάλυψες όλα!
  Η κακοποίηση των γυναικών έχει πολλές μορφές και δεν περιορίζεται μόνο στην σεξουαλική!Τα άτομα αυτά δεν είναι δυνατόν να ζουν σε κοινωνία ανθρώπων.Ο μεγαλύτερος εχθρός της κακοποίησης είναι ο φόβος κι η ντροπή."Τα ΄θελε και γι΄ αυτό δεν είπε τίποτα", λέει ο περίγυρος.Αυτό είναι λάθος και πρέπει ν΄ αλλάξει με το σπάσιμο της σιωπής!Και λέω αυτά, όχι γιατί δε μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος σε τέτοια κοινωνία μεγαλώνοντας δυο κόρες, αλλά επειδή ορισμένοι έχουν αυτήν την πανάρχαια και ρατσιστική νοοτροπία πως οι γυναίκες είναι κατώτερα όντα!
  Καλώς σε βρίσκω σ΄ αυτόν τον υπέροχο χώρο σου!Καλό σου απόγευμα!:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλώς ήρθες στο σπιτάκι μου.
   Απ΄ ότι είδα είσαι καινούργιος. Καλώς ήρθες λοιπόν και στην μπλογκόσφαιρα και καλή δύναμη.
   Θα τα λέμε.

   Διαγραφή
 10. Καλώς σε βρήκα και σ΄ αυτόν το συναισθηματικό σου χώρο!Συμφωνώ με το κείμενό σου και μακάρι να υπάρξει κάποια λύση!Για την κακοποίηση των γυναικών έχω σκοπό ν΄ αναφερθώ με δημοσίευσή μου την προσεχή εβδομάδα!Καλό σου απόγευμα και θα τα λέμε καλή μου!Φιλιά!:)
  Σοφία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν εμείς οι ίδιες δεν το πάρουμε απόφαση δεν θα γίνει τίποτα.
   Περιμένω την ανάρτηση σου.
   Καλώς ήρθες.
   Σε φιλώ.

   Διαγραφή
 11. Η γυναίκα σε όλη σχεδόν την ανθρώπινη ιστορία είναι υπό. Να θυμηθούμε οτι στην ελληνική μυθολογία υπάρχουν ένα σωρό βιασμοί; Ο Δίας π.χ. που ορέγεται τη μια ή την άλλη θνητή ή μη και ορμά; Είναι βιασμοί, όσο και να δεν το βλέπομε έτσι, επειδή είναι μύθος. Οι μύθοι καταγράφουν και τις αντιλήψεις της εποχής. Έτσι, πρέπει να χτίσουμε ένα κόσμο που ακόμα δεν έχει υπάρξει ίσως. Όσο υπάρχει πορνεία, που σημαίνει οτι η γυναίκα, το παιδί, είναι εμπόρευμα, αυτή η αντίληψη είναι ζωντανή. Ο βιαστής έχει παθολογία, αλλά η παθολογία εκδηλώνεται με ένα τρόπο που κάπου τον έχει δει, κάπου τον έχει διδαχτεί. Και αυτές οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις είναι παντού γύρω μας.

  Επειδή αναφέρεσαι στο ντύσιμο, προφανώς όσο το γυναικείο σώμα θεωρείται "προκλητικό" δηλαδή αντικείμενο, το ανάλογο ντύσιμο "προκαλεί". Έτσι θεωρώ οτι πρέπει να προφυλασσόμαστε, όσο και όπου επικρατούν αυτές οι αντιλήψεις. Αλλιώς είναι δικαίωμά μου να κυκλοφορώ όπως θέλω, αλλά δεν παύει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο να εκπέμπω μηνύματα, είτε το καταλαβαίνω είτε όχι.

  Προσωπικά θεωρώ οτι έχει δικαίωμα κάθε γυναίκα να ντύνεται όπως θέλει, και αυτό στο δικό μου μυαλό δεν σημαίνει πρόκληση. Σε άλλα μυαλά όμως σημαίνει, γι αυτό θέλει προσοχή. Δεν θα πεις π.χ. στην κόρη σου να φοράει καυτά μίνι στο σχολείο, όχι γιατί αυτό καθαυτό το μίνι είναι κακό, αλλά γιατί οι ματιές γύρω δεν είναι όλες το ίδιο. Από αυτή την άποψη, έχουμε ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας να το προφυλάσσουμε από τους μαλάκες κάθε είδους που κυκλοφορούν και να ξέρουμε οτι το ρούχο δεν είναι ουδέτερο, αλλά φέρει νοήματα ανάλογα το κοινωνκό πλαίσιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό που λες για το ντύσιμο έχεις δίκαιο. Αλλά βέβαια δεν επισημάναμε και την παράμετρο το ότι για τον καθένα το προκλητικό είναι διαφορετικό.
   Η παθολογία του βιαστή επηρεάζεται για μένα αρχικά από την οικογένεια. Έχω, όχι λίγα, παραδείγματα γονέων, που ξεχωρίζουν ακόμα τα παιδιά και τα κορίτσια, μεγαλώνουν τα αγόρια τους με την νοοτροπία του γαμάω και δέρνω και τα κορίτσια τους με την νοοτροπία ότι είσαι γυναίκα και πρέπει να σκύβεις το κεφάλι.
   Καλά έκανες και επισήμανες την πορνεία, είναι κάτι που το είχα στο μυαλό μου, αλλά ξέχασα να το αναφέρω. Όσο το γυναικείο και το παιδικό σώμα φέρνει λεφτά, όχι μόνο από την πορνεία, αλλά και σε άλλους τομείς, πιο αποδεχτούς κοινωνικά (μοντέλα, τηλεόραση), ο κόσμος δεν θα αλλάξει.
   Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα.

   Διαγραφή
  2. καλημέρα

   και ενώ διαβάζοντας το κείμενο είπα μέσα μου θα τις πω οκ ΤΑ ΕΙΠΑΤΕ ΟΛΑ...

   διαβάζω τους απαντητές που συμμετάσχουν στην πάρλα και μουρλένομαι... εκεί με τον παπού βιαστή πάνω στο μνήμα είπατε ξαφνικά απαντώντας στον κο εντάξει κλπ κλπ κλπ ο θάνατος...

   ακούστε κύριοι η ψυχιατρική και η ίαση της ψυχής είναι μεγάλο πράμα. δεν νοήτε πλεον πολιτισμός σε ένα σωφρονιστικό σύστημα σύγχρονο χωρίς ψυχιατρική συμβολή...

   πχ αυτός που βίασε το πτώμα της άτυχης γυναίκας .... γυναίκας του υιού του θέλει ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΥ τι να κάνουμε???

   όχι θα σου πούν πολλοί να τον ξεκάνουμε για να μην είναι παράδειγμα....

   Μα είναι παράδειγμα?????? πόσα ανάλογα περιστατικά ακούσατε έκτοτε??? εγώ κανένα...

   Διαγραφή
  3. Το ότι το είπα δεν σημαίνει ότι θεωρώ ότι είναι σωστό. Είμαι απόλυτη στο θέμα της θανατική ποινής. Δεν θεωρείται δείγμα πολιτισμού σε μια χώρα η θανατική ποινή.
   Δεν είμαι όμως απόλυτη στο ότι οι άνθρωποι σκέφτονται με το συναίσθημα σε μια κατάσταση και ζητούν τον θάνατο. Ίσως και γω να πέφτω καμιά φορά σε αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι με βρίσκει σύμφωνη ή ότι σκέφτομαι σωστά.
   Όσο για την αρρώστια του μυαλού, ναι, το πιστεύω ότι είναι άρρωστοι. Δεν μπορεί κάποιος να βιάσει ένα παιδί και να είναι καλά στα μυαλά του. Για αυτό και θα ζητούσα τα πραγματικά ισόβια.
   Όσο για το να μην είναι παράδειγμα, σωστά λες, δεν ισχύει. Σε τόσο ειδεχθή εγκλήματα δεν υπάρχει αυτή η παράμετρος. Μπορεί να υπάρχει κάποιος μιμητισμός, από κάποιον άλλον άρρωστο, αλλά αυτό θα συμβεί είτε πεθάνει ο δράστης, είτε ζει. Επίσης δεν είδα στις χώρες που έχουν την θανατική ποινή να μην γίνονται τέτοια εγκλήματα. Αν είναι άρρωστος ο άλλος τίποτα δεν θα τον αποτρέψει.

   Καμιά φορά αντί να προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε το κακό στην ρίζα του, ψάχνουμε αποδιοπομπαίους τράγους. Όπως νομίζουν μερικοί ότι αν σκοτώσουμε όλους τους μετανάστες θα λυθεί το μεταναστευτικό, έτσι και εδώ αν σκοτώσεις ένα βιαστή ότι θα λύσεις το θέμα αυτό.
   Αν δεν αλλάξει μυαλά η κοινωνία, οι βιαστές θα πολλαπλασιάζονται. Η κοινωνία τους φτιάχνει, δεν φυτρώνουν.

   Αν θες διάβασε την προηγούμενη ανάρτηση για να καταλάβεις τι εννοώ.

   Καλημέρα.

   Διαγραφή

Σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις και greeklish, θα αποκλείονται. Ευχαριστώ.

τελευταία άρθρα