Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2012

Greek History X.

Ο τίτλος είναι δανεισμένος από την ταινία American History X.


Μετά από πολύ σκέψη και με πολύ δισταγμό γράφω αυτές τις γραμμές. Έχουν γραφτεί και λεχθεί πολλά. Δεν έχω γράψει τίποτα ως τώρα. Όχι γιατί δεν με νοιάζει. Με νοιάζει και με θλίβει ιδιαίτερα. Αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι όλο αυτό φέρνει το ποθητό αποτέλεσμα. Δεν ξέρω αν αυτό αποτρέπει ή ενισχύει τον φανατισμό. Η διαφήμιση, έστω και κακή, πολλές φορές ευνοεί τον διαφημιζόμενο. 
Ας ξεκινήσω με κάτι που μπορεί να φανεί ακραίο. Όλοι μας κρύβουμε ένα φασίστα μέσα μας. Και μην λαμβάνετε την λέξη με την ακριβή της ετυμολογία. Όχι αναγκαστικά ως πατριώτες, αλλά ως άνθρωποι. Όλοι κάποια στιγμή, έστω και στιγμιαία έχουμε νιώσει ανώτεροι από κάποιον άλλον.  Στην δουλειά, την φιλία, στον έρωτα... παντού. Η διαφορά όμως που είναι; Κάποιοι προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε αυτό το συναίσθημα, θεωρώντας ότι μας μειώνει ως ανθρώπους και άλλοι προσπαθούμε να το διατηρήσουμε και πολλές φορές να το ενισχύσουμε, θεωρώντας το ως καλό. Τώρα το τι διαφοροποιεί τις δύο σκέψεις έχει να κάνει με την παιδεία (όχι την μόρφωση), την οικογένεια, τις καταβολές του καθενός και τα βιώματα.
Είναι αυτή η λεπτή γραμμή που ισορροπούμε και χωρίζει το καλό και το κακό. Τι όμως είναι καλό ή κακό για τον καθένα; Τελείως διαφορετικά πράγματα. Κάπως έτσι θεσπίστηκαν οι νόμοι, που θεωρητικά κρατούν αυτή την ισορροπία και ορίζουν το καλό και το καλό.
Θέλω να πω με αυτό ότι οι Έλληνες δεν έγιναν ξαφνικά φασίστες. Ούτε από καλός μπορείς να γίνεις ξαφνικά κακός. Αυτό υπάρχει μέσα σου και το συντηρείς. Και όταν βρεις την ευκαιρία το βγάζεις. Και τώρα, δεδομένου των συνθηκών, ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία η ΧΑ να εκμεταλλευτεί τον φασίστα που κρύβανε πολλοί Έλληνες μέσα τους. Να εκμεταλλευτούν το μίσος προς τις αρχές που μας έφεραν σε αυτό το χάλι, παράλληλα να παραμυθιάσουν τον κόσμο με τσιτάτα όπως η Ελλάδα στους Έλληνες και τελικά με την εξουσία που τους πρόσφεραν κάποιοι να ολοκληρώσουν το έργο τους, αυτό που δηλαδή θεωρούν αυτοί καλό. Το σχέδιό τους ήταν μελετημένο και καλά σχεδιασμένο. Το ετοίμαζαν χρόνια και περίμεναν. 
Ποιοι ψηφίσαν όμως ΧΑ; Ένα κομμάτι από αυτούς είχαν μαύρα μεσάνυχτα. Αυτοί που κάνουν ντου σε όλα χωρίς λόγο και αιτία και όποιον πάρει ο χάρος. Μερικοί ψήφισαν συνειδητά, αυτοί που την ψήφιζαν πάντα, αλλά αυτοί νομίζω ότι είναι ένα μικρό ποσοστό. Το μεγάλο ποσοστό για μένα είναι είναι αυτοί που ξέραν μεν τι ψήφιζαν, αντιλαμβάνονται ότι ίσως είναι κακό, αλλά θεωρούν ότι μόνο έτσι μπορεί να γίνει δουλειά. Και αυτό είναι που με δαιμονίζει περισσότερο. Δηλαδή έχουμε αποκλείσει από το μυαλό μας κάθε λογική και ειρηνική προσπάθεια και για να πάει μπροστά αυτή η χώρα, θα πρέπει να κυβερνιόμαστε από τραμπούκους, τυράννους και φασίστες. Το γνωστό γραφικό ΄΄μια χούντα μας χρειάζεται΄΄. 
Είναι ο ελληνικός σαδομαζοχισμός, που μπορεί όλα αυτά τα χρόνια της ευημερίας να ήταν στην αφάνεια, τώρα όμως δεν μπόρεσε να κρυφτεί και αποκαλύφθηκε. Το γνωστόν ΄΄όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος΄΄, το οποίο βέβαια έχει παραφραστεί, γιατί η σωστή φράση είναι΄΄ον ου τύπτει λόγος, ουδέ ράβδος΄΄. Και μεις λες και δοκιμάσαμε με τον λόγο και δεν τα καταφέραμε, είπαμε να περάσουμε στην ράβδο.
Επίσης είναι ο λανθάνον ελληνικός εθνικισμός, που μας κυνηγάει από παιδιά. Ότι οι Έλληνες είναι ο εξυπνότερος λαός, ότι δώσαμε τα φώτα στον υπόλοιπο κόσμο, ότι από εδώ ξεκίνησαν όλα, η χώρα της δημοκρατίας, των σοφών, των ηρώων. Χωρίς φυσικά να έχουμε κάνει τίποτα για να κρατήσουμε άσπιλη αυτή την κληρονομιά. Πάνω σε αυτό στρογγυλοκαθήσαμε και επαναπαυτήκαμε. Η καταγωγή όμως από μόνη της δεν σου δίνει αξίες και ιδανικά. Δεν σε μαθαίνει να είσαι καλός άνθρωπος. Είναι απλά μια ματαιόδοξη ιδιότητα. Μια μαντάμ Σουσου.
Και έτσι γεννήθηκαν και άλλα χαρακτηριστικά. Η ανασφάλεια, το μίσος, η εκδίκηση. Πρώτα προς τον ίδιο τους τον εαυτό και κατ΄επέκταση προς τον συνάνθρωπο. Όλα αυτά τα άσχημα συναισθήματα, εξελίσσονταν στην ψυχή των ανθρώπων, περνούσαν από γονείς σε παιδιά και τίποτα καλό και υγιές θα μπορούσαν να φέρουν, πάρα μόνο φασιστικές συμπεριφορές. Συμπεριφορές δηλαδή που σκεπάζουν την ανικανότητά και τα σύνδρομα κατωτερότητας, ορίζουν γραμμές ανάμεσα στους ανθρώπους, πλαστές και ουτοπικές, τονώνοντας την φαινομενική ανωτερότητα του καθένα.
Και κάπως έτσι, όταν αυτό υποβόσκει χρόνια, δεν αργεί να περάσει σε εθνικά επίπεδα. Και έρχεται λοιπόν κάποιος και τους σκορπίζει όλες τις αμφιβολίες για αυτά που νιώθουν. Και τους λέει ότι καλώς τα νιώθουν και ότι θα πρέπει να είναι περήφανοι για αυτά. Και ότι το να νιώθεις μίσος και εκδίκηση, αν είναι για καλό της πατρίδας, είναι θεμιτό και υγιές. Και νιώθουν ότι ένα χαστούκι σωστά δόθηκε, γιατί αυτοί οι ίδιοι δεν τόλμησαν να το δώσουν ποτέ στον δυνάστη πατέρα, δάσκαλο, σύζυγο. Και έτσι ο φασισμός βγαίνει με θάρρος πλέον. Απενοχοποιείται, δικαιολογείται. Κάνει όλα όσα έδιναν ενοχές να αποκτούν νόημα. Αλλά στην ουσία τους βάζει σε μια φυλακή πιο μεγάλη από αυτή που ήδη ήταν.
Για τους σχιζοφρενείς δολοφόνους με το μαχαίρι δεν έχω κάτι παραπάνω να πω πέρα από τον χαρακτηρισμό αυτό. Θεωρώ ότι είναι λίγοι, υπήρχαν πάντα, ήταν ανέκαθεν δολοφόνοι άνευ φόνου. Απλά αυτοί που τους ψήφισαν, μπορεί να μην επικροτούν στην ουσία τις δολοφονικές τους πράξεις, αλλά έχουν την ηθική αυτουργία για αυτές. Τα χέρια τους είναι ματωμένα εξίσου.
Ο φασισμός στην Ελλάδα δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι ένα σημείο των καιρών. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και θα επαναλαμβάνετε και στο μέλλον. Θα κάνει τον κύκλο του και θα περάσει. Δεν θα φύγει όμως ανώδυνα. Το μίσος ποτέ δεν έφερε ευτυχία και ευημερία. Θα το πληρώσουμε ακριβά. Θα έχει μεγάλο κόστος παντού. Στο τουρισμό, στην οικονομία, ακόμα και στην καθημερινή μας ζωή. Θα αφήσει πίσω του πολλές πληγές και ντροπή που θα τα κουβαλάμε πάντα για να μας θυμίζουν ότι τελικά ΄΄μια δημοκρατία μας χρειάζεται΄΄.


Κάνετε ένα κόπο, βρείτε λίγο χρόνο και δείτε την ταινία American History X. Να δείτε σε πιο σημείο θα φτάσουμε αν δεν ξυπνήσουμε. Θα κλάψουμε πολλές ψυχές. Το μίσος δεν κοιτάει φυλή. Διαχέεται παντού. Σκεφτείτε απλά αν ένας φανατικός Χρυσαυγήτης αποφασίσει να αποσυρθεί από την παράταξη. Την άλλη μέρα θα είναι νεκρός. Το μίσος είναι ένα ντόμινο που δεν αφήνει τίποτα όρθιο και δεν εξαιρεί κανέναν. Όταν το νιώθεις για τον άλλον δεν θα αργήσει να χτυπήσει και την δική σου πόρτα.


Υπάρχει στον κόσμο τούτον ένας μυστικός νόμος - αν δεν υπήρχε, ο κόσμος θα ‘ταν από χιλιάδες χρόνια χαμένος - σκληρός κι απαραβίαστος: το κακό πάντα στην αρχή θριαμβεύει και πάντα στο τέλος νικάται. 

Νίκος Καζαντζάκης


11 σχόλια:

 1. Αχ, τι ωραία, βρήκα τι ταινία θα δω το βράδυ! Έχει και υποτίτλους απ' ότι βλέπω, καλό αυτό!

  Ως προς την προσέγγισή σου, συμφωνώ. Μέσα μας σίγουρά όλοι, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό, κουβαλάμε και το καλό και το κακό, όπως το λες. Ακριβώς το ζήτημα είναι να μην περάσεις ένα κρίσιμο σημείο, είναι θα έλεγα ένας συνεχής αγώνας, αυτό που λέμε να είσαι καλύτερος άνθρωπος. Σε προσωπικό επίπεδο αυτό άλλοι το ψάχουν και τους ενδιαφέρει, άλλοι λιγότερο και άλλοι καθόλου. Συμφωνώ ακόμα και για τον καταλυτικό ρόλο της παιδείας, είναι πολιτισμικά ζητήματα αυτά σε τελική ανάλυση.

  Βέβαια σε κοινωνικό, πολιτικό επίπεδο παίζονται παιχνίδια, χρησιμοποιούνται θα λέγαμε οι ανθρώπινες ελλείψεις που ωστόσο είναι προϊόν αυτής της κοινωνίας, γιατί εξάλλου δεν έχει υπάρξει ένα ιδανικό παρελθόν, η Ελλάδα ήταν και είναι προτεκτοράτο, κυβερνιέται διαχρονικά από μειωδότες, έζησε φρικτούς πολέμους στους οποίους ήταν αμυνόμενη.... Και πάει λέγοντας....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ακριβώς σε αυτές τις ελλείψεις που γράφεις, σε αυτές βασίζεται και εκμεταλλεύεται κάθε φασιστικό καθεστώς και όχι μόνο στην Ελλάδα, γιατί στην ουσία κανείς δεν πέρασε ένα ιδανικό παρελθόν. Πάντα ο κόσμος υπέφερε από πολέμους και όσο πιο άσχημο το παρελθόν τόσο περισσότερο οι άνθρωποι θα γίνονται χειρότεροι.
   Καλησπέρα.

   Διαγραφή
 2. Φιλενάδα,
  θα συμφωνήσω σε ορισμένα σημεία του άρθρου, σε άλλα θα διαφωνήσω (κουβέντα να γίνεται).

  Προσωπικά έχω αφιερώσει αρκετές αναρτήσεις στα μαλακισμένα χρυσαυγά κι όσους τους ψήφισαν. Και δεν πιστεύω πως τους κάνω διαφήμιση. Όποιος τους υποστηρίζει δεν περίμενε εμένα για να ενισχύσει την άποψή του, όπως επίσης και όποιος τους σιχαίνεται, (όπως εγώ ας πούμε).

  Δεν πιστεύω ότι αυτή η συμμορία παίρνει από λόγια. Δεν πιστεύω καν πως έχουν δείκτη νοημοσύνης άνω του 5 για να καταλάβουν τι τους λες. Τους ανθρώπους που ως μέσο επίλυσης των διαφορών τους έχουν το ματσούκι, τη σιδερογροθιά ή το τσεκούρι, τους κατατάσσω στα ζώα. Και ναι, με αυτού του είδους τα δίποδα ζώα είμαι ρατσιστής. Το φίδι δεν το πιάνεις στη κουβέντα μπας και αλλάξει άποψη και δεν σε δαγκώσει. Του πατάς το κεφάλι μέχρι να σκάσει!

  Πριν από λίγο είδα στις ειδήσεις την επίθεση που έκανε αυτή η μαφιόζικη συμμορία σε υπαίθριο παζάρι σε ασιάτες εμπόρους. Συνεπικουρούμενοι από 2 βουλευτές τους, όρμησαν και ρήμαξαν τους πάγκους των αλλοδαπών. Σε κάθε έφοδο, σέρνουν απαραιτήτως μαζί βουλευτές τους, διότι ως γνωστόν, δεν επιτρέπεται μπάτσος να συλλάβει βουλευτή, ούτε καν να τον ακουμπήσει.
  (Να χαίρονται τη «δημοκρατία» που έστησαν οι άλλοι ανάξιοι του κυνοβουλίου)
  Και κάθονται οι μαλάκες στη τηλεόραση (στους οπαδούς τους αναφέρομαι) και απολαμβάνουν το θέαμα. «Επιτέλους» λένε, «να μπει μια τάξη».
  Σιχαίνομαι!

  Άλλαξα αμέσως κανάλι. Έβαλα ΕΤ1 και Παραολυμπιάδα. Το πρώτο που σκέφτηκα όταν είδα τους τυφλούς αθλητές να τρέχουν το 100άρι, ήταν πως αυτοί είναι ανάπηροι στο σώμα, όχι στο μυαλό.

  Επειδή κάποιοι πιστεύουν σε αξίες όπως πατρίδα, οικογένεια ή θρησκεία, δεν σημαίνει (απαραίτητα) πως κρύβουν μέσα τους έναν φασίστα. Δηλαδή το να είσαι αριστερός σημαίνει πως είσαι προδότης, ρεμάλι και άθεος; Βάζεις δύσκολα!

  Νομίζω πως κάνεις λάθος όταν λες πως «οι Έλληνες δεν έγιναν ξαφνικά φασίστες». Μπορεί να μας βολεύει, αλλά πολύ φοβάμαι πως δεν είναι έτσι. Το απέδειξαν με τη 2η εκλογική αναμέτρηση, το δείχνουν τα πρόσφατα γκάλοπ που τους βγάζουν 3ο κόμμα. Κάθε μαλακία, κάθε τραμπουκισμό που θα κάνουν, βρίσκουν ακροατήριο που τους χειροκροτεί. Ας μη γελιόμαστε λοιπόν. Ένα κομμάτι του ελληνικού λαού έχει εκφασιστεί, είτε μας αρέσει είτε όχι. Και όσο πιο γρήγορα ξυπνήσουμε και καταλάβουμε πως το θέμα δεν είναι απλώς γραφικό, τόσο καλύτερα για όλους μας.
  Καλό σου βράδυ…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λοιπόν φίλε,
   σπάστα και ξαναρίχτα γιατί δεν βλέπω να διαφωνούμε σε κάτι.

   Δεν λέω ότι τους κάνω διαφήμιση απλά είχα κάποιους ενδοιασμούς για το αν έπρεπε να ασχοληθώ. Αλλά μετά το βίντεο που είδα στο παζάρι θύμωσα τόσο πολύ, που λέω ότι αυτό το μπλογκ από δω και πέρα θα τους πολεμά μέχρι εσχάτως. Έλεος πια με τους τζάμπα μάγκες... έχει και κάτι μαφιόζους Βούλγαρους εδώ, ας έρθουν να καθαρίσουν αν έχουν @ρχίδι@.

   Όσον αφορά τον λόγο που αναφέρεις, φυσικά δεν παίρνουν από λόγια. Δεν ξέρω καν αν μιλάν ελληνικά και δεν συνεννοούνται με κραυγές.
   Για τους πολίτες θυμώνω όμως που δίνουν την ευκαιρία σε κάποιους να κυβερνήσουν. Δηλαδή αν θες να είσαι επαναστάτης ή να το παίζεις και θες να βάλεις τα πράγματα στην θέση τους, γιάτι δεν ψηφίζεις ΚΚΕ; Που μπορεί να είναι μια επαναστατική παράταξη αλλά είναι ειρηνική. Ή έστω ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή το δοκιμάσαμε και δεν πέτυχε και είπαμε να περάσουμε στα όπλα;


   Όσον αφορά αυτά που λες για την πατρίδα. Είπα κάτι τέτοιο; Νομίζω ότι ήμουν ξεκάθαρη. Είπα ο λανθάνον ελληνικός εθνικισμός. Δεν είπα για πατριωτισμό. Γιατί άλλο να αγαπάς την πατρίδα σου και άλλο να την αγαπάς επειδή την θεωρείς ανώτερη. Ε ναι... Ελλάδα χώρα του φωτός και κολοκύθια... που έχουμε να ανάψουμε το φως από τότε.

   Όσο για το τελευταίο συμφωνώ σε αυτά που λες. Αυτό δεν αποδεικνύει όμως ότι οι Έλληνες δεν έγιναν ξαφνικά φασίστες; Εσύ όσο και να περάσεις δύσκολα θα γίνεις;
   Σε σύνδεση με αυτό που είπα παραπάνω με το ΚΚΕ, οι Έλληνες δεν έχουν χωνέψει ακόμα ότι οι κομουνιστές είναι στα πράγματα και ότι υπάρχουν ως κόμμα πλέον. Θέλουν ακόμα να του κυνηγούν στα βουνά. Οι περισσότεροι Έλληνες είναι δεξιοί και ας το παίζουν φιλελεύθεροι και δημοκράτες. Και αυτό συμβαίνει πάντα και δεν μας ήρθε ουρανοκατέβατο τώρα.

   Αυτά.
   Καλησπέρα και φιλιά.

   Διαγραφή
  2. "Εσύ όσο και να περάσεις δύσκολα θα γίνεις;" με ρωτάς.
   Χωρίς άλλη σκέψη θα σου απαντούσα πως σε καμία περίπτωση δεν θα γινόμουν φασιστόμουτρο. Ότι κι αν γίνει.
   Έκανα όμως και μια 2η σκέψη.
   Ναι, υπάρχει μια περίπτωση να γίνω χρυσαυγίτης.
   Αν μου αφαιρέσουν τον εγκέφαλο και στη θέση του βάλουν σκ@τά σκύλου.

   Διαγραφή
 3. καλησπέρα

  τα χα θα διαλυθούν αργά αργά στους δρόμους και με εννιαίο μέτωπο όλων των δημοκρατών..... αυτό πρέπει να καλούμε να γίνει ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. θα πάνε μέχρι εκεί που θα τους αφήσουμε να προχωρήσουν.
   Καλημέρα.

   Διαγραφή
 4. Απόγευμα Καλό,

  Από που ν' αρχίσω και που να τελειώσω. Σε γενικές γραμμές συμφωνώ.
  Επισημαίνω απλά.
  -Ο φασισμός φωλιάζει μέσα μας και δυστυχώς ανεξάρτητα -δυστυχώς πολλές φορές- από το αν είμαστε ...αριστεροί. Βέβαια έχει μια προτίμηση εξ' ορισμού σε άτομα που ζούν με το πρότυπο "ο θάνατός σου, η ζωή μου", δηλαδή τους δεξιούς. Έτσι ποτέ δεν μούκανε εντύπωση η προσχώρηση αριστερών στην δεξιά και μετά στην ακροδεξιά. προπολεμικά πολλά τα παραδείγματα, μεταπολεμικά περισσότερα.

  -Σωστό επίσης το αναφερόμενο ότι αυτά συνέβαιναν πάντα. Να σημειώσω τον "έρωτα" προς τον φασισμό πολλών πολιτικών και κομμάτων αλλά και ...διανοουμένων από το 1931 και μετά. Ειδικά στο βενιζελικό στρατόπεδο.

  -Δεν είναι και τόσο άσπιλη η κληρονομιά μας... Αρκεί να αναφέρω ότι όλη σχεδόν η ιστορία που μας διδάσκουν είναι πλαστογραφημένη. Η μεγάλη πλαστογραφία ξεκίνησε αμέσως μετά το 1922 και ειδικά επί Κονδύλη-αν θυμάμαι καλά (εποχές που ενισχύονταν τα ..εθνικά κράτη) . Και αυτό είναι το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, αυτό είναι ένα από τα θεμέλια του φασισμού. Τί ήρωες ανακαλύψανε, τί νίκες, τί αγίους εθνομάρτυρες δεν λέγεται. Και αυτό το σπορ στους σύγχρονους καιρούς αναβιώνει -όρα εποχές Χριστόδουλου-όπου κάθε χωριό ανακάλυπτε και έναν τοπικό νεοφανή "άγιο-πάντα εθνομάρτυρα". Και από κοντά σούργελα τύπου Καραμπελιά με την επιδότηση των εμπόρων όπλων και του Σόρος επιζητούν μαζί με τους χρυσοκλουβίτες δικαίωση και ανάταση...

  Αυτά για να μη γίνομαι κουραστικός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνώ μαζί σου. Σε ευχαριστώ για το σχόλιο.
   Εύστοχες επισημάνσεις που συμπλήρωσαν το κείμενό μου.
   Καλησπέρα.

   Διαγραφή
 5. Συμφωνω πως με τους ανεγκεφαλους ναζιστες εγκληματιες δε συζητας το φασισμο βαθια καταλαβε το δε θαπεθανει μονος τσακισε τον!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο καθένας μας πρέπει να τον πολεμήσει αρκεί να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι τώρα θα μπει μια τάξη. Αλλά δεν μπορείς να βάλεις τάξη με μια μεγαλύτερη αταξία.
   Καλημέρα.

   Διαγραφή

Σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις και greeklish, θα αποκλείονται. Ευχαριστώ.

τελευταία άρθρα