Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2014

Ανασκόπηση 2013 (Απρίλιος)

Για τον Απρίλη προβληματίστηκα κοινωνικώς και έγραφα...

Τρίτη, 2 Απριλίου 2013
Το αιώνιο ερώτημα των Ελλήνων. Έλληνας γεννιέσαι ή γίνεσαι; Εγώ να ρωτήσω κάτι άλλο. Αν δεν τιμάς τον όρο Έλληνας ξεγίνεσαι; 
Προχείρως για μένα να πω ότι Έλληνας είναι αυτός που γεννιέται (όχι απαραιτήτως) στην Ελλάδα, μεγαλώνει με την ελληνική παιδεία, με τα ελληνικά ήθη και έθιμα, με τις ελληνικές συνήθειες. Επίσης προχείρως, την ελληνική σφραγίδα νομικώς την παίρνει το παιδί που γεννιέται από Έλληνες γονείς, σε ελληνικό έδαφος. Όλοι οι υπόλοιποι ας περιμένουν. Μέχρι πριν λίγα χρόνια (όχι πριν 100), το 2003 νομίζω, Έλληνας στα χαρτιά ήταν το παιδί που θα γεννιόταν από Έλληνα πατέρα. Αν η μητέρα του ήταν Ελληνίδα και ο πατέρας του αλλοδαπός και ας γεννιόταν σε ελληνικό έδαφος, δεν είχε το δικαίωμα της ελληνικής ιθαγένειας. Ρατσισμός ακόμα και στην μάνα. 
Δεν θα σας κουράσω με νόμους και διάφορα άλλα τέτοια. Δεν τα ξέρω άλλωστε και με αφήνουν και παγερά αδιάφορη. Γιατί όπως έχουμε ξαναπεί το ότι κάτι είναι νόμιμο δεν σημαίνει πως είναι και ηθικό, και το αντίστροφο.
Γιατί όμως φοβόμαστε τόσο την ελληνοποίηση κάποιων ανθρώπων, που δεν γνώρισαν άλλη πατρίδα εκτός από την Ελλάδα; Γιατί αυτό παραμυθάκι των φυλών έχει τόση πέραση;
Αρχικά θα έλεγα ότι φοβόμαστε ότι με την αλόγιστη ελληνοποίηση αλλοδαπών, θα χάσουμε την δική μας ελληνικότητα. Σκεφτείτε μόνο αυτό. Τόσοι Έλληνες διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο, δεύτερης, αλλά και τρίτης γενιάς, κρατούν άσβεστο τον παλμό της Ελλάδας ακόμα και αν βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά. Κρατούν τα ελληνικά ήθη και έθιμα, γιορτάζουν εθνικές και χριστιανικές εορτές, ακούν ελληνική μουσική, μιλούν την ελληνική. Και ξέρετε γιατί τα κατάφεραν; Επειδή δεν ήθελαν να χάσουν την ελληνικότητά τους. 
Για να μην πάμε μακρυά. Τόσα χρόνια εισβολών, πολέμων, κατοχών, πόνου και κακουχιών δεν μείωσαν έστω και ελάχιστα την ελληνικότητά μας. Δεν χάθηκε απολύτως τίποτα. Απλά ίσως να ενισχύθηκε από άλλες κουλτούρες, όχι όμως λειτουργώντας αφαιρετικά αλλά προσθετικά.
Θέλω απλά να πω δηλαδή ότι αν κάτι δεν θες πραγματικά να το χάσεις δεν πρόκειται να το χάσεις ούτε καν με τη βία. Μπορείς να πάψεις να αγαπάς κάποιον επειδή θα σου επιβάλουν να μην τον αγαπάς; Εγώ λέω όχι.
Και πάμε τώρα σε ποιο πρακτικά θέματα. Υπάρχουν παιδιά που μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Δεν γνώρισαν καμία άλλη πατρίδα. Δεν γνώρισαν καμία άλλη γλώσσα. Έλαβαν την ελληνική παιδεία και μεγάλωσαν με ελληνικές συνήθειες και καταβολές. Αυτά τα παιδιά, που τώρα πλέον είναι μεγάλοι άνθρωποι, βρίσκονται στον αέρα. Δεν ανήκουν πουθενά. Δεν ανήκουν στην χώρα καταγωγής τους αλλά δεν ανήκουν και στην Ελλάδα. Στην καρδιά τους όμως που ανήκουν; Εκεί νομίζω τα πράγματα είναι πιο απλά.
Βλέπω ότι υπάρχει ένας φόβος για ότι είναι ξένο, για ότι δεν μοιάζει σε μας. Ακόμα και αν αυτό φωνάζει από μακρυά ότι είναι ελληνικό. Σκέφτομαι κάτι. Φοβόμαστε γιατί η δική μας ελληνικότητα, αυτή που έχουμε μέσα στο μυαλό μας και μέσα στην καρδιά μας βρίσκετε στη κόψη που ξυραφιού.  Δεν είμαστε σίγουροι τι θα πει Ελλάδα. Είμαστε Έλληνες εν λευκό. Δεν γνωρίζουμε ιστορία, δεν μιλάμε σωστά ελληνικά, δεν ξέρουμε κατά που πέφτει η Ικαρία, δεν ξέρουμε τι είναι η Μακεδονία, δεν ξέρουμε πως οι μουσουλμάνοι βρέθηκαν στην Θράκη, δεν ξέρουμε πως χάσαμε την Κύπρο. Δεν ξέρουμε τίποτα. Θέλουμε όμως να εναντιωθούμε στα Σκόπια, στους Τούρκους, στους μουσουλμάνους. Έτσι. Επειδή είναι ένα στερεότυπο που το ακολουθούμε χωρίς να ξέρουμε το γιατί το ακολουθούμε. Και εφόσον δεν πληρούμε οι περισσότεροι αυτά τα βασικά κριτήρια της ελληνικότητας, πρέπει να ξεγίνουμε Έλληνες; Για να μην αναφερθώ για στους πολιτικούς. Έχει ένας πολιτικός, που έχει προδώσει ανεπανόρθωτα την πατρίδα του, το δικαίωμα να λέγετε Έλληνας;
Είμαστε εθνικά φανατισμένοι περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο της ιστορίας μας, ενώ ταυτόχρονα είμαστε περισσότερο αμαθείς, ημιμαθείς και ηθικά διεφθαρμένοι επίσης. Γιατί ξέρετε αυτά πάνε μαζί. Ο φανατισμός δεν φυτρώνει σε άγονο έδαφος. Φυτρώνει μόνο πάνω στο μίσος και στην άγνοια. Και έτσι υπηρετούμε τα θέλω μιας εξουσίας που θέλει τους λαούς πνευματικά υποδουλωμένους και κατά φαντασίαν φανατισμένους.
Εγώ θα πω τούτο. Και ας παρεξηγηθώ. Ένα παιδί παραπάνω να μάθει την Ελληνική, να πάει σε ελληνικό σχολείο, να μάθει την ελληνική ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα είναι ένα μεγάλο κέρδος για  την διατήρηση και την συντήρηση της ελληνικότητας. Να μην βλέπουμε το δέρμα. Να βλέπουμε το μυαλό. Αυτό να είναι ελληνικό. Με λίγα λόγια να τους βράσω τους Έλληνες στο αίμα μόνο.
Έλληνας γεννιέσαι. Ναι σωστά. Αλλά ο Έλληνας πρέπει να κρατά την ελληνικότητα του, ώστε να συνεχίζει να είναι Έλληνας. Και όταν μιλάμε απαξιωτικά για τους αλλοδαπούς που θέλουν να γίνουν Έλληνες, ας κοιτάξουμε λιγάκι και την δική μας καμπούρα. Να αναρωτηθούμε, πέρα από φυλές, έθνη, σύνορα: Άνθρωπος γεννιέσαι ή γίνεσαι; Από εκεί να ξεκινήσουμε. Όλα τα άλλα είναι φτιαχτά.

*************
Μη ξεχνάτε να στέλνετε τις φωτογραφίες σας για τον 5ο Διαγωνισμό ''Φωτογραφίζειν''.

Πληροφορίες ΕΔΩ.

9 σχόλια:

 1. καλημερα Μαρια μου!
  ευλογα τα ερωτηματα σου!
  και η τοοθετηση σου!
  εγω λεω γεννιομαστε ανθρωοι και γινομαστε δε ξερω τι....

  φιλακιααα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Άνθρωπος γεννιέσαι ή γίνεσαι; Από εκεί να ξεκινήσουμε."

  ============

  Kαι άνθρωπος και κτήνος γίνεσαι!
  Ανάλογα ποιου τύπου κοινωνία και με τι αξίες σε διαπεδαγωγεί...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Υπέροχοι οι προβληματισμοί σου Μαρία!
  Κι εγώ χαίρομαι που διαβάζω παλιά σου κείμενα! Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Συμφωνώ με τους προβληματισμούς σου..
  Βασικά εγώ δεν έχω πρόβλημα με κανέναν άνθρωπο, αρκεί να υπάρχει ένας στοιχειώδης σεβασμός των ορίων του καθενός.

  Καληνύχτα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΛΟΙΠΟΝ...
  Ποια ειναι η "ελληνικοτητα" αυτεινων, που πηραν ΜΙΖΕΣ και βαραθρωσαν τα δικα μας παιδια στην ΔΙΑΡΚΗ..[πλεον εγινε κατανοητο αυτο] ανεργια....;;;;
  Ποια ειναι η ελληνικοτητα...
  Των αξιωματικων, των πολιτικων, των επιχειρηματιων..Των φοροκλεπτων και των απατριδων..Που ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ τα εχητα τους εις την ΑΛΛΟΔΑΠΗΝ για ναγλυτωσουνε τα ΦΡΑΓΚΑ τους απο τη φορολογια;;;
  Ποια ειναι η ελληνικοτητα..Των εργοδοτων..Που αξιωνουν ΚΑΙ ΚΩΛΟ..!! Απο τους υποψηφιους εργατες..
  Για μια.."απασχοληση" τετραωρη..ΧΩΡΙΣ ΕΝΣΗΜΑ....Και καθημερινα με το αγχος της απολυσης;;;;

  Και για να μην πιασω..ΙΣΤΟΡΙΚΑ τους.."ελληναρες"
  Που υπηρετησαν τον Σουλτανο..
  Που καταδικασαν τον Κολοκοτρωνη...
  Που "εφαγαν" τα χρηματα και την αξιοπρεπεια του λαου..
  Που δολοφονησαν τον Καποδιστρια...
  ΠΟΥ..
  Που..
  που..Που....

  Αντε γιατι..Γραφω και..ΦΟΡΤΩΝΩ...!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. καλή σου ημέρα

  καλή σου χρονιά

  με υγεία και χαρά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ωραίες οι σκέψεις σου... καλή χρονια ναχουμε..με πολλή Ελληνικότητα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Είναι πολύ ενδιαφέρον τελικά να βλέπω σχόλια ένα χρονο μετά. Δυστυχώς είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Ίσως να είναι και χειρότερα. Ευχαριστώ όλους για τα σχόλια, αλλά και επειδή είστε άνθρωποι.
  Καλό βράδυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις και greeklish, θα αποκλείονται. Ευχαριστώ.

τελευταία άρθρα