Τρίτη, 17 Απριλίου 2012

Μαριχουάνα STOP...;;;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί είναι η μαριχουάνα παράνομη; Ή αν πρέπει να είναι παράνομη, γιατί δεν είναι ο καπνός ή το αλκοόλ;
Δεν είναι εξωφρενικό αν το καλοσκεφτείς, οι παραγωγοί καπνού και αλκοόλ να δέχονται κρατικές επιχορηγήσεις για την παραγωγή των εν λόγω προϊόντων και το κράτος να κερδίζει υπέρογκα ποσά από την φορολόγηση τους. Χρήματα από δύο προϊόντα τα οποία βρίσκονται στις δυο πρώτες θέσεις των αιτιών θανάτου.
Και εφόσον δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά κανένας θάνατος από την χρήση χασίς γιατί τόσος ντόρος για την απαγόρευση του; Η απάντηση είναι μια, μοναδική και συνηθισμένη πλέον: είναι πολλά τα λεφτά Άρη.
Ας κάνουμε αρχικά μια ιστορική αναδρομή.
Αρχικά να πούμε ότι η μαριχουάνα δεν ήταν πάντα παράνομη. Ίσα ίσα για πολλά χρόνια ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα αγροτικά προϊόντα. Ύφασμα, φάρμακα και κυρίως χαρτί ήταν τα κύρια παράγωγα της. Στις αρχές όμως του 20ου αιώνα και λόγω τις βιομηχανικής επανάστασης, καινούργια προϊόντα ήρθαν στο προσκήνιο ζητώντας και αυτά την θέση τους στην αγορά. Βλέποντας λοιπόν ότι η καλλιέργεια της θα κοντραρίζονταν με άλλες παραγωγικές πηγές θεσπίστηκε ένα φορόσημο που έπρεπε να έχει κάθε παραγωγός για να του επιτρέπετε η καλλιέργεια της. Εντωμεταξύ όμως το εν λόγω φορόσημο δεν το παρείχαν σχεδόν σε κανένα  με αποτέλεσμα η παραγωγή της να γίνεται παράνομα. Παράλληλα οι  μαύροι εργάτες και μουσικοί χρεώθηκαν την χρήση της και μέσα σε όλο αυτόν τον παραλογισμό του ρατσισμού θεωρήθηκε το βοτάνι των μαύρων και του σατανά που φυσικά οι λευκοί δεν επιτρεπόταν να χρησιμοποιούν.
Κάπως έτσι απαγορεύτηκε η καλλιέργεια όλων των ειδών κάνναβης, ακόμα και της βιομηχανικής από την οποία βέβαια δεν μαστουρώνεις.
Όταν μετά τον πόλεμο όμως τέθηκε ξανά το ζήτημα της απαγόρευσης οι κυβερνήσεις θέλοντας να αποπροσανατολίσουν τον λαό και να στηρίξουν την προηγούμενη παράλογη απαγόρευσή τους, απέδειξαν με κάποιο πείραμα ότι η χρήση της κάνναβης καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα και οδηγεί στον θάνατο. Για πολλά χρόνια, ακόμα και σήμερα, πέρασε αυτή η εντύπωση στον κόσμο, αλλά τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Το εν λόγω πείραμα είχε αποδείξει ότι μετά από παρατεταμένη χρήση χασίς οι πίθηκοι που υποβάλλονταν σε αυτό είχαν πεθάνει. Η αλήθεια όμως είναι ότι στην ουσία τους χορηγήθηκε ο καπνός απευθείας με μάσκα με αποτέλεσμα να πεθάνουν από ασφυξία. Μετέπειτα μετά από μια από τις μεγαλύτερες σχετικές έρευνες η Αμερικάνικη Ιατρική Ομοσπονδία απέδειξε το αντίθετο και είχε τεθεί ανοιχτά υπέρ της αποποινικοποίησης της μαριχουάνας.
Βέβαια το κακό είχε γίνει και είναι πολύ δύσκολο πλέον να βγει από την συνείδηση του κόσμου αυτό που τους προπαγάνδιζαν τόσο χρόνια.
Ένας άλλος μύθος που προσπάθησαν να περάσουν είναι ο εθισμός. Ο μοναδικός εθισμός που μπορεί να προκαλέσει είναι ο ψυχολογικός (η δύναμη της συνήθειας) και σε καμία περίπτωση σωματικός. Αντίθετα το τσιγάρο, το αλκοόλ και τα σκληρά ναρκωτικά προκαλούν αποδεδειγμένα και σωματικό εθισμό.
Επίσης ο μύθος της ανάπτυξης εγκληματικής συμπεριφοράς. Δεν έχει καταγραφεί ποτέ έγκλημα το οποίο να προκλήθηκε από την χρήση την κάνναβης. Αντιθέτως η Νο1 ουσία που η κατανάλωση της οδηγεί σε  εγκλήματα, σύμφωνα με καταγραφές της αστυνομίας, είναι το αλκοόλ. Γιατί είναι λοιπόν νόμιμο;
Ο μεγαλύτερός όμως μύθος είναι η θεωρία του προθαλάμου. Ότι δηλαδή η χρήση χασίς είναι ο προθάλαμος για τα σκληρά ναρκωτικά. Κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά και η άποψη μου είναι ότι η χρήση της αποτρέπει την χρήση των σκληρών ναρκωτικών, αν βέβαια το άτομο είναι ψυχολογικά ισορροπημένο. Δηλαδή αν κάποιος πέσει στα σκληρά ναρκωτικά, συντρέχουν περισσότερο λόγοι ψυχιατρικοί και όχι επειδή έκανε χρήση χασίς.
Και πολλούς άλλους μύθους/σαχλαμάρες που μας φυτέψουν κάθε μέρα στο κεφάλι.
Θα μου πείτε ΓΙΑΤΙ όλα αυτά. Αφού δεν κάνει κακό γιατί δεν αποποινικοποιείτε;
Αν αποποινικοποιηθεί η χρήση και η καλλιέργεια σημαίνει ότι ο καθένας θα μπορεί να την έχει διαθέσιμη για τον εαυτό του και να την παρέχει και στους άλλους. Αυτό το εμπόριο δεν μπορεί να ελεγχτεί και να φορολογηθεί. Η φύση του προϊόντος και η εύκολη καλλιέργεια του δεν μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ελεγχόμενης πώλησης όπως π.χ. το εμπόριο των τσιγάρων. Βέβαια η βιομηχανική κάνναβη θα μπορούσε να είναι περισσότερο ελεγχόμενη αλλά μέσα στα πλαίσια της «κοινωνίας» πέφτει στη πυρά και αυτή.
Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο κόσμος όσο περνάν τα χρόνια είναι περισσότερο συνειδητοποιημένος και σίγα σίγα αρχίζει και έχει αμφιβολίες για ότι του πλασάρουν. Το μικρόβιο της αμφισβήτησης έχει μπει στο κόσμο, σε όλους τους τομείς, και είναι δυσκολότερο πλέον να κοροϊδεύεις το κοινό με τέτοιου είδους βλακείες περί επικινδυνότητας της κάνναβης. Για αυτό και σε μερικές χώρες έχει αρχίσει να καλλιεργείτε η βιομηχανική κάνναβη ως πρώτη ύλη, αλλά και η χρήση της για φαρμακευτικούς λόγους.
Θεωρώ ότι μεγαλύτερο ναρκωτικό και σημαντικότερη απειλή για την δημόσια υγεία είναι το τσιγάρο, το εμπόριο του οποίου δρα ανεξέλικτο και υποστηριζόμενο από δημόσιους φορείς, και χαίρει της κοινωνικής αποδοχής.
Από την άλλη μεριά η κάνναβη είναι ίσως το πιο παρεξηγημένο, περιθωριοποιημένο, αμφιλεγόμενο και κυνηγημένο φυτό της γης με απαγορεύσεις αντιστρόφως ανάλογες της επικινδυνότητας της.

σ.σ. Το θέμα της κάνναβης είναι πολύ μεγάλο και σοβαρό και είναι δύσκολο να αναπτυχθεί επαρκώς μονό σε ένα κείμενο. Ήθελα να γράψω πολλά περισσότερα, κυρίως για χρήσεις της κάνναβης στην φαρμακολογία, αλλά δεν ήθελα να κουράσω με μια μακροσκελή ανάρτηση. Ίσως επανέλθω με μια συμπληρωματική μια ετέρα φορά.

8 σχόλια:

 1. Nα διαφωνησω, οπως και θα περιμενες...!!
  Καλοπιστα ομως...!!
  Παρ οτι πολυ στενα συνδεδεμενο συγγενικο μου προσωπο,ειναι χρηστης...!!
  Περα απο τις επιστημονικες αποδειξεις..Για την ακινδυνοτητα...
  Δεν κανεις και μια βολτα μεχρι το ΖΕΦΥΡΙ..Που γινεται το χονδρεμποριο;;;
  Μια περασαδα απο τα σχολεια,της περιοχης να ρωτησεις ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ τους χρηστες, τους γονεις και τις οικογενειες τους;;
  Μια βολτα απο το ειδικο κεντρο αντιμετωπισης του Στρατου;;
  Και μερικες επισκεψεις σε κεντρα αποτοξινωσης χρηστων...ΤΩΝ ΣΚΛΗΡΩΝ ναρκωτικων;;;
  Για να μαθεις ΠΟΣΟΙ χρηστες σκληρων...Πηγαν εκει, απο τη χρηση κανναβης;;
  Παραπερα...
  Για την ΣΥΓΚΡΙΣΗ επικινδυνοτητας..Μεταξυ κανναβης και αλκοολ...Εχω να πω και τουτο το..Αστειο...
  Και η χρηση κινητων, ειναι πιο επικινδυνη απο το αλκοολ..!!
  Και η χρηση ηχητικων συστηματων πολλων ντεσιμπελ...!!
  Και τα αθωονουμε ΟΛΑ ΑΥΤΑ...Επειδη ακριβως κανουμε την συγκριση με το αλκοολ...!!
  Αλλα εγω, καλη μας φιλη..ΔΕΝ βλεεπω αριθμους, και στατιστικες...
  Βλεπω ανυπερασπιστα ατομα..Γονεις και οικογενειες,που υποφερουν..ΔΙΑ ΒΙΟΥ...!!
  Ουτε και ασχολουμαι με την περιπτωση ΜΟΝΟ που αναφερεις, για ενα ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟ ατομο, που θα κανει περιστασιακη χρηση...!!
  Αυτο το ατομο εξ αλλου...Ουτε απο το αλκοολ δεν κινδυνευει...Ουτε απο τιποτα αλλο...!!

  Για να "ξεχασω" την ΕΞ ΕΠΙΤΗΔΕΣ..Ροη, ναρκωτικων..Απο το ιδιο το κρατος...!!
  Και την επισης ΕΞ ΕΠΙΤΗΔΕΣ απουσια ειδικων κρατικων κεντρων αποτοξινωσης...Ολα γινονται στην Ελλαδα..Απο τα ψυχιατρεια...!!

  Κι εγω εχω να γραψω πολλα...!!ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ..!!
  Αλλα βλεπεις, ο χωρος σεβαστος και ελαχιστος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα μαχαίρη μου.
   Βασικά περίμενα αρνητική αντίδραση γιατί την αντιμετωπίζω χρόνια τώρα έτσι κι αλλιώς. Μάλλον θα νομίζεις ότι όλα αυτά που έγραψα θα τα ξεπατίκωσα από κάποιο σάιτ ή τα έχω διαβάσει κάπου...αλλά δεν είναι έτσι. Και μην θεωρείς ότι εγώ δεν ζω σε αυτό τον κόσμο και μπορεί να μην έχω πάει στο Ζεφύρι αλλά κάπως έτσι είναι σε όλη την Ελλάδα. Λοιπόν να σου πω ότι όλα αυτά και πολλά άλλα τα έχω ψάξει χρόνια τώρα, μόλις αντιλήφθηκα ότι ζούσα μέσα σε ένα μεγάλο ψέμα που μου το παρουσίαζαν σαν μια ατράνταχτη αλήθεια. Και επειδή μια ζωή μέσα στους δρόμους και στις νύχτες, που λέει και το τραγούδι,είδα την καλοστημένη απάτη και είπα....για μισό λεπτό ρε παιδιά...δεν είναι έτσι τα πράγματα!
   Και δεν βλέπω αριθμούς όπως λες...βλέπω άτομα, ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΑΛΛΑ άτομα...ΧΙΛΙΑΔΕΣ άτομα που κάνουν χρήση, ΟΧΙ μόνο περιστασιακά, και είναι κανονικότατοι...τους συναντάς κάθε μέρα στο δρόμο...είναι μπροστά σου.
   Θα σου πρότεινα να το ψάξεις λιγάκι παραπέρα, αν σε ενδιαφέρει...αν πάλι δεν θες, καλή καρδιά.

   Διαγραφή
  2. Nα το ψαξουμε καλη μας φιλη..Να το ψαξουμε ενδελεχως...!!
   ΘΕΩΡΗΣΕ...Οτι αποποινικοποιειται η χρηση των "ελαφρων" ουσιων και κανε μια αναρτηση, πως και τι θα αλλαξει...!!
   Που και ποση θα ειναι η ωφελεια...!!
   Η Θεσε εσυ τους κανονες ψαξιματος..Πες μου που να ψαξω εγω και πως...!!
   Εδω ειμαστε να πουμε και τα αποτελεσματα...!!

   Διαγραφή
  3. Έχω στα σκαριά μια ανάρτηση για τα οφέλη της αποποινικοποίησης της χρήσης και καλλιέργειας κάνναβης, όπως επίσης για για την ουτοπία των απαγορεύσεων.
   Επίσης και για κάτι πιο τολμηρό, όπως η αποποινικοποίηση της χρήσης (προσοχή...της χρήσης λέω) όλων των ναρκωτικών.
   Θέλει όμως αρκετό χρόνο κάτι τέτοιο που τώρα δεν διαθέτω...προσεχώς θα επανέλθω.

   Διαγραφή
  4. Μπες φίλε στο 420.gr και ενημερώσου.

   Διαγραφή
 2. Γράψε και για τις φαρμακευτικές εταιρίες που λαδώνουν κυβερνήσεις για τη απαγόρευση. Γράψε και για αυτούς που λαδώνονται χοντρά για να παραμήνει η κάναβη στην παρανομία, για να τα παίρνουν αυτοί. Γράψε και για τις ιατρικές εφαρμογές της κάναβης. Γράψε και για το απο πότε αυτό το "εγκληματικό" φυτό δοξάζεται απο πανάρχαιους λαούς όπως κινέζους, μαόρι, ινδιάνους, και αργότερα απο τους έλληνες (στα μυστήρια, Σαμοθράκης, Δελφών, Ελευσίνας ).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. εγώ ξέρεις τι λέω...να κάνω ένα άλλο μπλογκ με αυτό το θέμα γιατί είναι τόσα πολλά που θέλω να πω και δεν χωράνε σε μια ανάρτηση.

   Διαγραφή

Σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις και greeklish, θα αποκλείονται. Ευχαριστώ.

τελευταία άρθρα