Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

Η προπαγάνδα της ενοικίασης της Ακρόπολης.

   Σήμερα καθώς ψαχούλευα στο ίντερνετ βρήκα πολλές, να μην πω χιλιάδες, αναρτήσεις που αφορούν την ενοικίαση της Ακρόπολης. Επειδή στις περισσότερες αναρτήσεις δεν είδα κάποια πηγή και επειδή σε εμάς τους Έλληνες μας αρέσει να παίζουμε το σπασμένο τηλέφωνο, έκατσα και το έψαξα λιγάκι.
   Βασικά η είδηση ξεκίνησε από τα ξένα ΜΜΕ, με αναφορές όπως «Ενοικιάζεται η Ακρόπολη» (Le Point), «Η Ακρόπολη υποκύπτει στην κρίση χρέους» (Bloomberg), «Ενοικιάζεται η Ακρόπολη για λιγότερα από 2.000 $ την ημέρα» (The Sydney Morning Herald), βάζοντας και τους Έλληνες στην διαδικασία της αναδημοσίευσης μια είδησης που είναι ναι μεν αληθινή αλλά μονόπλευρα προωθημένη.
   Έψαξα και βρήκα την υπουργική απόφαση στην όποια τα ξένα δημοσιεύματα αναφέρονται, η οποία πάρθηκε στις 30/12/2011 στο ΦΕΚ Β΄ Αρ.Φυλ. 3046 και αφορά τα τέλη φωτογράφησης-κινηματογράφησης και χρήσης οπτικοακουστικών έργων και απεικονίσεων αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων, μουσειακών εκθέσεων και συλλογών, καθώς επίσης και τα τέλη πραγματοποίησης εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και ακίνητα μνημεία.. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν αποτελούν συμπλήρωμα της απόφασης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄ Αρ.Φυλ. 1491 27/10/2005.  Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, άσχετα αν οι ξένοι δημοσιογράφοι θέλησαν να το περάσουν έτσι. Τα τέλη φωτογράφησης και κινηματογράφησης υπήρχαν πάντα και όχι μόνο στα Ελληνικά ιστορικά μνημεία αλλά και σε όλο τον κόσμο. Δηλαδή αν θελήσει κάποιος ηθοποιός να γυρίσει κάποιες σκηνές στον Λούβρο, δεν θα του ζητήσουν δικαιώματα; Έκτός αν οι Γάλλοι είναι τόσο λαρτζ και δεν καταδέχονται. Και εκτός τούτου η απόφαση δεν καθορίζει μόνον τα τέλη άλλα και το τι επιτρέπεται και το τι απαγορεύετε σε σχέση με τα παραπάνω. 
   Η εμπορική χρήση των αρχαιολογικών μνημείων υπάγεται στις αρμοδιότητες του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που είναι πολύ επιλεκτικό για το ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτά.
Τις τελευταίες δεκαετίες ελάχιστοι άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους δύο σκηνοθέτες, η Νία Βαρντάλος και ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν (ως χώρο κινηματογράφησης) την Ακρόπολη, ενώ τα περισσότερα αιτήματα που προέρχονταν από εταιρείες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών και διαφημίσεων απορρίφθηκαν.
Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Υπουργείο Πολιτισμού εξηγεί "ότι δεν αλλάζει ούτε το καθεστώς ούτε η ακολουθούμενη πολιτική στο ζήτημα της φωτογράφησης και κινηματογράφησης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων και χρήσης/εμπορικής εκμετάλλευσης του εν λόγω υλικού. Επομένως, θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία που ίσχυε μέχρι τώρα για τη χορήγηση άδειας" (σύμφωνα με τις διατάξεις της ΥΑ του 2005).
   Το σκεπτικό σύμφωνα με το οποίο προχώρησε στην υπουργική απόφαση του Δεκεμβρίου του 2011 είναι ότι "τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες εκδότες αδυνατούσαν να προβούν στην έκδοση βιβλίων, λευκωμάτων και άλλων εντύπων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, λόγω των ιδιαίτερα υψηλών τελών τα οποία θεσπίζονταν με τη σχετική Υπουργική Απόφαση του 2005. Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο η κατάσταση αυτή είχε ως αποτέλεσμα: πρώτον, οι ελληνικές εκδοτικές επιχειρήσεις να στερούνται σημαντικά έσοδα, δεύτερον, τα πωλητήρια των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων της χώρας να παραμένουν άδεια από ελληνικές εκδόσεις εκθέτοντας τη χώρα στους επισκέπτες της και τρίτον, να αποστερείται το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων από πολύτιμους πόρους. Mε τις ρυθμίσεις της νέας ΥΑ αφενός μεν ικανοποιείται ένα εύλογο και πάγιο αίτημα του ελληνικού εκδοτικού κόσμου, αφετέρου δε υπηρετείται η ανάγκη να μην αποστερείται η τεράστια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας από ένα μέσο (διεθνούς) προβολής της".
   Μπορεί να φαίνεται ιεροσυλία η οικονομική εκμετάλλευση των ιστορικών μνημείων,  αλλά από την άλλη πρέπει να σκεφτούμε ότι η συντήρηση τους αποτελεί ένα τεράστιο κόστος. Τα πνευματικά και οικονομικά διακαιώματα τους, ανήκουν στους Έλληνες και δεν το θεωρώ λάθος να πρέπει κάποιος να πληρώσει για να μπορέσει να τα εκμεταλλευτεί, από την στιγμή που ο εκμεταλλευτής θα κερδίσει χρήματα από αυτό Αυτό που θεωρώ λάθος είναι ο άδικος διασυρμός της Ελλάδας διεθνώς, ότι η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε βεβιασμένα για την κάλυψη του χρέους και πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που ξεπούλα την πολιτιστική της κληρονομιά αντί πινακίου φακής, το οποίο δεν είναι αλήθεια ...έστω όχι ακόμα και με αυτόν τον τρόπο.
Μαρία Νι

update: δεν θέλω σε καμία περίπτωση να ευλογήσω τα γένια του υπουργείου, ξέρω ότι τα περισσότερα απ΄ όσα λέει είναι μόνο φανφάρες, απλά ήθελα να παρουσιάσω μια πιο ολοκληρωμένη περιγραφή των συμβάντων, χωρίς κατ΄ ανάγκη να παίρνω το μέρος τους στον τρόπο εφαρμογής των αποφάσεων. Περισσότερο με αυτό το κείμενο θέλω να σταθώ στην στάση των ξένων και στην προπαγάνδα που γίνετε σε βάρος μας. Το αν οι αποφάσεις λαμβάνονται με γνώμονα το συμφέρον μας και μόνο είναι ένα άλλο, μεγάλο θέμα.

2 σχόλια:

 1. Θα συμφωνήσω πως τα ιστορικά μνημεία μπορούν και πρέπει να αποφέρουν έσοδα. Φτάνει να μη λοιδορείται η ιστορική τους αξία και να μην απαξιώνεται η πολιτισμική μας κληρονομιά.
  (πχ δεν θα δεχόμουν για οποιοδήποτε οικονομικό όφελος να γυρίσουν τσόντες στον Παρθενώνα)

  Από την άλλη όμως έχεις δίκιο πως αυτό συνέβη υπό οικονομική πίεση, συνεπώς τα κίνητρα βρίσκονται αλλού και όχι στη προβολή των μνημείων.

  Τέλος θα σου πω πως η Ελλάδα "πουλάει". Οποιαδήποτε μ#λ#κία γράψει και ο τελευταίος π@π@ρ@ς δημοσιογραφίσκος, θα σπεύσουν χιλιάδες από το αγράμματο μπουλούκι να την αγοράσουν.
  Δεν τους παρεξηγώ πια. Έχω φτάσει στο σημείο να πιστεύω πως πολλοί από αυτούς ηδονίζονται (με την κυριολεκτική έννοια του όρου) όταν διαβάζουν τα οικονομικά χάλια της χώρας μας. Πιστεύουν πως όταν φτάσουμε εντελώς στα σκατά θα τους συναντήσουμε για να κάνουμε παρέα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι υπουργικές αποφάσεις, ότι και να αφορούν, σίγουρα δεν λαμβάνονται προς όφελος των Ελλήνων αλλά για να εξυπηρετήσουν κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα.
  Απλά δεν μπορώ να καταλάβω, αν έρθει ας πούμε ο Σπίλγμπερκ και θέλει να γυρίσει μια ταινία με σκηνές από την Επίδαυρο, που είναι το κακό να ζητηθούν κάποια χρήματα...Μ@λ@κ€ς ήμαστε; Αυτός θα βγάλει ένα σκασμό λεφτά από μας.
  Τι φαγώθηκαν στο εξωτερικό ότι ξεπουλάμε στην Ακρόπολη...μέχρι και σε εφημερίδα στο Ιρακ το έγραψαν.
  Μου φαίνεται ότι...αν ήταν η ζήλια ψώρα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις και greeklish, θα αποκλείονται. Ευχαριστώ.

τελευταία άρθρα