Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Σταμάτα και άκου την μουσική.

Βρισκόμαστε στην Ουάσιγκτον, στο σταθμό του μετρό. Ένα πρωινό του Γενάρη του 2007. Ένας κύριος βγάζει το βιολί του και παίζει έξι κομμάτια του Μπαχ για περίπου 45 λεπτά.
Στο διάστημα αυτό, πολύς κόσμος πέρασε από το μπροστά του. Μερικοί κοντοστάθηκαν για λίγο, αλλά οι περισσότεροι προσπέρασαν γρήγορα.
Περίπου 20 άτομα του άφησαν χρήματα χωρίς να διακόψουν το ρυθμό τους. Συγκέντρωσε συνολικά 32 δολάρια. Κανείς δεν το κατάλαβε, αλλά ο βιολιστής ήταν ο Τζόσουα Μπελλ, ένας από τους καλύτερους μουσικούς στον κόσμο. Έπαιξε ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια που έχουν ποτέ γραφτεί, με ένα βιολί αξίας 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Δύο μέρες νωρίτερα, ο Τζόσουα Μπελλ γέμισε ασφυκτικά ένα θέατρο στη Βοστώνη, σε συναυλία που η μέση τιμή του εισιτηρίου άγγιξε τα 100 δολάρια. Πρόκειται για πραγματικό γεγονός. Ο Τζόσουα Μπελλ έπαιξε στο σταθμό του μετρό στα πλαίσια ενός κοινωνιολογικού πειράματος που οργάνωσε η Ουάσιγκτον Ποστ για την αντίληψη, το γούστο και τις προτεραιότητες των ανθρώπων.
Το ερώτημα που προέκυψε: σε ένα ουδέτερο περιβάλλον και σε ακατάλληλη ώρα, μπορούμε να αντιληφθούμε την ομορφιά; Σταματούμε για να την απολαύσουμε;
Αναγνωρίζουμε το ταλέντο όταν το συναντάμε σε ασυνήθιστα πλαίσια;
Αν δεν έχουμε χρόνο να αφιερώσουμε ένα λεπτό για να σταματήσουμε και ν' ακούσουμε έναν από τους καλύτερους μουσικούς του κόσμου να παίζει ένα από τα ωραιότερα κομμάτια που γράφτηκαν ποτέ, με ένα από τα ομορφότερα μουσικά όργανα... πόσα άλλα χάνουμε άραγε; Πόσα όμορφα πράγματα περνάν από μπροστά μας καθημερινά και δεν τα δίνουμε σημασία, γιατί δεν έχουμε χρόνο, όρεξη, διάθεση. Δεν φτάνει να υπάρχει η ομορφιά γύρω μας, πρέπει να μπορούμε να την δούμε κιόλας.


2 σχόλια:

 1. Πολύ ενδιαφέρον πείραμα. Τελικά το περιτύλιγμα κοιτάμε!

  Κάποιοι ελάχιστοι πάντως που ίσως ήξεραν από μουσική στάθηκαν και τον άκουσαν.

  Γενικά όμως θα προτιμούσα η μουσική να παίζεται έτσι, σε δημόσιους χώρους, όχι στημένα.

  Καλημέρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα όμορφα πράγματα είναι δίπλα μας. Ανεπιτήδευτα, καθημερινά. Αρκεί να ανοίξουμε τα μάτια μας και να τα δούμε.

   Διαγραφή

Σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις και greeklish, θα αποκλείονται. Ευχαριστώ.

τελευταία άρθρα