Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011

Γιώργος Λάνθιμος - Άλπεις.

Το Βραβείο Σεναρίου «Osella» απέσπασε η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Άλπεις» στο 68ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας
Ο Λάνθιμος συνεργάστηκε στην συγγραφή του σεναρίου με τον Ευθύμη Φιλίππου, ενώ κατά την παραλαβή του βραβείου μίλησε για τις δύσκολες ώρες που περνά η Ελλάδα.
«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα, ιδίως ενόψει των πολύ αντίξοων συνθηκών που έχει να αντιμετωπίσει κάθε ελληνική κινηματογραφική παραγωγή αυτή την περίοδο», δήλωσε με τη σειρά του και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.
Μ' ένα περίεργο και σκοτεινό θέμα καταπιάνεται πάλι ο Γιώργος Λάνθιμος. Στην ταινία «Αλπεις» (σενάριο του ίδιου και του Ευθύμη Φιλίππου) μια νυχτερινή νοσηλεύτρια προσφέρεται, έναντι χρηματικής αμοιβής, σε ανθρώπους που έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα να αντικαθιστά τους νεκρούς στις καθημερινές σχέσεις τους με τους συγγενείς. Δεν είναι η μόνη που προσφέρει αυτές τις ιδιαίτερες υπηρεσίες. Υπάρχει ολόκληρη επιχείρηση από πίσω, που λέγεται ''Αλπεις".
Η ταινία του Λάνθιμου θα εμφανιστεί στις ελληνικές αίθουσες στις 27 Οκτωβρίου.

Μπορεί ο κυνόδοντας να μην μου άρεσε, αλλά δεν μπορώ να μην πω ένα μπράβο στον Λάνθημο και για αυτή την επιτυχία του. Ίσως να έχουμε μπροστά μας έναν νέο Αλμοδοβάρ, ποιος ξέρει...η συνέχεια επί της οθόνης.
Για την ιστορία.

Το «Χρυσό Λιοντάρι» πήγε στον «Φάουστ» του Αλεξάντερ Σοκούροφ, ένα σχόλιο πάνω στην εξουσία, που κέρδισε την εύνοια της κριτικής επιτροπής.

Το «Αργυρό Λιοντάρι» κέρδισε ο Κινέζος σκηνοθέτης Σανγκτζούν Κάι για την ταινία του «People Mountain, People Sea», ενώ το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής δόθηκε στον Ιταλό Εμανουέλε Κριαλέζε για την ταινία του, «Terraferma».
Πάντως, το κοινό χειροκρότησε μόνο την βράβευση του Σοκούροφ, ενώ δεν έλειψαν οι αποδοκιμασίες στις άλλες απονομές – κάτι που συνηθίζεται στο Λίντο.
Ο Μάικλς Φασμπίντερ κέρδισε το βραβείο Βόλπι για τον καλύτερο ανδρικό ρόλο, ενώ το αντίστοιχο γυναικείο βραβείο πήγε στην Κινέζα Ντιάνι Γιπ, για το ρόλο της στην ταινία «Μια απλή ζωή»
Τέλος, το βραβείο της Διεθνούς Κριτικής απονεμήθηκε στην ταινία «Shame» του Στιβ ΜακΚουίν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις και greeklish, θα αποκλείονται. Ευχαριστώ.

τελευταία άρθρα