Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2011

Κάντυ Κάντυ, παρασκήνια...

Η Κάντυ Κάντυ ήταν, όπως ξέρουμε όλοι μια σειρά Μάνγκα και κινουμένων σχεδίων 115 επεισοδίων ιαπωνικής παραγωγής που προβάλλονταν από την ΕΡΤ τη δεκαετία του '80. Η σειρά, της οποίας την υπόθεση έγραψε η Κυόκο Μιζούκι και τα σχέδια της Γιούμικο Ιγκαράσι, ήταν το πιο επιτυχημένο παιδικό πρόγραμμα της δεκαετίας στην Ελλάδα με παγκόσμια επιτυχία.
Η σειρά βασίζεται στο ομώνυμο μάνγκα που κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία στα μέσα της δεκαετίας του 70, καθώς και στα τρία μυθιστορήματα της Κυόκο Μιζούκι με κεντρική ηρωίδα την Καντυ. Το κόμικ κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα από το 1986 μέχρι το 1989
Η σειρά έχει ως κεντρική ηρωίδα της την Κάντις Γουάιτ Άρντλεϋ ή χαϊδευτικά Κάντυ, μιά όμορφη ξανθιά κοπέλα με φακίδες στη μύτη, που μεγάλωσε σ'ένα ορφανοτροφείο, το σπίτι Πόνυ, κοντά στο Σικάγο των Η.Π.Α. στις αρχές του 20ου αιώνα. Η κοπέλα αυτή ήταν αγοροκόριτσο που σκαρφάλωνε σε δέντρα και έκανε πολλές σκανδαλίες μα όλοι την αγαπούσαν για την καλή της την καρδιά.
Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ γιατί δεν έχει ξαναπαιχτεί η συγκεκριμένη σειρά ξανά στην τηλεόραση;


Στα μέσα της δεκαετίας του '90, κι ενώ είχαν κυκλοφορήσει οι νουβέλες της Μιζούκι, προέκυψε και η διαμάχη της με την Ιγκαράσι για τα δικαιώματα της σειράς. Αφορμή ήταν μια ραδιοφωνική σειρά με παραγωγό την Ιγκαράσι, η οποία μέχρι τότε είχε δικαίωμα μόνο στα σκίτσα της Κάντυ, και είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί απαγόρευση της προβολής της σειράς σε οποιοδήποτε κράτος. Ο δικαστικός αγώνας κράτησε αρκετά χρόνια κι έκανε τις πρώην συνεργάτιδες να ανταλλάζουν βαριές κουβέντες και να αρνούνται να οδηγηθούν σε κανενός είδους συμφωνία. Πλέον η Kyoko Mizuki είναι, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου κάτοχος των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της Κάντυ, όμως η ίδια έχει εκφράσει σε πρόσφατο μήνυμά της (2006) την κούραση και τη θλίψη της για την πορεία των γεγονότων και την ίδια την Κάντυ, κι έτσι παραμένει άγνωστο το αν και πότε θα ξαναδούμε την ιστορία ή το αν θα ασχοληθεί με τη συνέχειά της, όπως σχεδίαζε πριν το ξέσπασμα της διαμάχης. Ταυτόγχρονα η Yumiko Igarashi απαγορεύεται να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε σχετικό όνομα ή σχέδιο, και έχει καταφύγει στο promotion υποτιθέμενων νέων χαρακτήρων, που όμως θυμίζουν στους fans υπερβολικά πολύ την Κάντυ και των οποίων η τύχη πέρα από cosplay events και θεματικά πάρκα, αγνοείται.
Έτσι λοιπόν η γλυκιά μας Κάντυ θα μείνει μια ανάμνηση και θα την θυμόμαστε πάντα με αγάπη.
Για όσους θέλουν να δουν κάποια από τα επεισόδια της σειράς, καθώς και πολλά άλλα, μπορούν να μπουν στο κανάλι http://www.youtube.com/user/CandyInGreekProject


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις και greeklish, θα αποκλείονται. Ευχαριστώ.

τελευταία άρθρα